3-daagse opleiding

Financieel Management voor Juristen

Complexe financiële zaken worden simpel en helder door een juridische bril

Als jurist bent u betrokken bij tal van financiële situaties. Zo legt u financiële afspraken vast in contracten of schat u financiële risico’s in. Wellicht bent u ook betrokken bij fusies en overnames, runt u een eigen advocatenpraktijk, of bent u legal business partner. Weet u voldoende af van financieel management om dit effectief in te zetten in uw juridische werk? 

Bonus!

De Financial Mindmap methode: een interactieve tool die complexe zaken versimpelt en verheldert. Met kleur en bewegende blokken kunt u de strategie van de organisatie, de financieringssituatie en de positie van alle stakeholders bepalen.

Bekijk de video over de kracht van de Financial Mindmap.

Highlights:

  • Hoofddocent beoordeeld met een 9.3
  • 18 PO-punten van de Nederlandse Orde van Advocaten
  • Certificaat van Nyenrode en IIR

Nyenrode logo | IIR

Speciaal ontwikkeld voor:

Deze opleiding is bedoeld voor advocaten, partnerts, bedrijfsjuristen en general counsels die meer kennis willen van verschillende aspecten van financieel management. Als bedrijfsjurist wilt u snappen hoe financiële keuzes in uw organisatie worden gemaakt of met welke financiële informatie managers bepaalde keuzes maken. U geeft juridisch advies over financiële zaken of wilt meer inzicht in financiële risico’s die een bedrijf loopt. De opleiding is ook bedoeld voor advocaten bijvoorbeeld in de fusie- en overnamepraktijk, het ondernemingsrecht, financieel recht of toezichtrecht. U wilt snappen waarom er welke keuzes worden gemaakt door de verschillende partijen aan tafel en hoe u hier beter op in kunt spelen. Ook als u een eigen advocatenkantoor runt en meer kennis wilt van de financiële kant is de opleiding voor u geschikt.

Docenten

Drs. Cees Koomen

Executive Lecturer Nyenrode Business Universiteit

Joost de Vries

Oprichter en Eigenaar JBR Institute

Herman van der Meulen

Docent Nyenrode Business Universiteit

Tickets

Betaling per factuur mogelijk.

Programma

Alle lesdagen duren van 9.00 uur tot 17.00 uur.

10 november 2021

9:00 12:30

College 1 | Financieel Management: Context en strategie

Drs. Cees Koomen

Executive Lecturer

Nyenrode Business Universiteit

Financieel Management draait niet alleen om getallen en de jaarrekening, maar gaat veel verder dan dat: wat is de gehele context? Er bestaan Financial Accounting (externe verslaggeving) Management Accounting (interne sturingsinformatie), Finance én hun onderlinge relatie. Als jurist bent u vaak bij deze zaken betrokken. Hoe komt dit terug in uw praktijk en hoe kunt u het inzetten als toegevoegde waarde?

13:30 17:00

College 2 | Management Accounting: Interne sturingsinformatie voor managers

Herman van der Meulen

Docent

Nyenrode Business Universiteit

Vanuit de basis van strategie zoeken we de vertaling naar planning en control in uw organisatie architectuur. In dit speelveld plaatsen we de Management Accounting technieken. Deze technieken identificeren, analyseren, registreren en presenteren financiële informatie van een organisatie. Het management gebruikt deze informatie voor de planning, besluitvorming en controle van een organisatie. Aan het einde van deze dag bent u bekend met verschillende technieken die informatie weergeven waarop managers hun keuzes baseren. U snapt hoe strategische en financiële keuzes worden gemaakt.

17 november 2021

9:00 12:30

College 3 | Management Accounting Deel 2

Drs. Cees Koomen

Executive Lecturer

Nyenrode Business Universiteit

Na het leggen van het fundament van (de interpretatie) van kosten- en opbrengstensturing en hun achtergrond gaan we dieper in op onder andere kostenallocatie, activity-based costing en het budget. Hoe werkt budgettering en hoe alloceert u bepaalde kosten? Ook krijgt u inzicht in voorzieningen en claims en leert u hoe u hier een inschatting van maakt. Welke standaarden en regels gelden er vanuit de WFT en IFRS? Hoe zit het met aansprakelijkheid?

13:30 17:00

College 4 | Financial Accounting: Externe verslaggeving naar stakeholders

Joost de Vries

Oprichter en Eigenaar

JBR Institute

Financial Accounting draait om de jaarrekening en het onderliggend boekhoudkundig proces. We behandelen de principes achter de jaarrekening en de onderlinge samenhang van de Financial Statements. U krijgt inzicht in het afpellen van een winst- en verliesrekening. Termen als EBITDA, EBIT, cash-flow & winst worden hierbij verhelderd. 

Met kleuren en blokken wordt aan de hand van de financials van voorbeeldorganisaties helder wat de strategie is van het bedrijf. We behandelen cases van bekende organisaties met verschillende strategieën. U gaat hierbij zelf aan de slag met het ontleden van de jaarrekening. De Financial Mindmap methode geeft inzicht in de rol van de stakeholders van de organisatie en welke risico’s er zijn genomen. Met deze methode krijgt u inzicht in uw eigen organisatie, uw klanten en andere stakeholders in de context van waardebepaling.

24 november 2021

9:00 12:30

College 5 | Financial Accounting Deel 2

Joost de Vries

Oprichter en Eigenaar

JBR Institute

We gaan deze ochtend verder met het oefenen met de Financial Mindmap methode. U gaat zelf aan de slag met het uitwerken van een voorbeeldcasus. Ook behandelen we verschillende methodieken voor het waarderen van een organisatie. Begrippen als kapitaalratios’s, rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit worden verhelderd. 

Aan het einde van deze ochtend kunt u in vrijwel één oogopslag door de jaarrekening kijken. En snapt u hoe verschillende stakeholders in een overnameproces de organisatie waarderen, waarom welke keuzes worden gemaakt en hoe het proces verloopt.

13:30 17:00

College 6 | Gedrag, Leiderschap en Financiële performance

Herman van der Meulen

Docent

Nyenrode Business Universiteit

Financiën blijven getallen wanneer er geen vertaling wordt gemaakt naar het gedrag. Met kennis van de financiële ruggengraat van de organisatie ontstaat de mogelijkheid tot doorvertaling naar leiderschap. Welk gedrag wordt ten toon gespreid en welke signalen geeft dit af door de huidige leiders? Hoe kunt u bijdragen met uw gedrag en hiermee ook de financiële performance verbeteren? Aan de hand van prikkelende workshops gaat u hiermee actief aan de slag!

Brochure downloaden?

Docenten

Drs. Cees Koomen

Executive Lecturer Nyenrode Business Universiteit

Joost de Vries

Oprichter en Eigenaar JBR Institute

Herman van der Meulen

Docent Nyenrode Business Universiteit

Locatie

Nyenrode Business Universiteit Amsterdam & Online Keizersgracht 285 1016 ED Amsterdam Nederland

Amsterdam eigen vervoer

De dichtstbijzijnde parkeergarage is Q-park aan de Marnixstraat 250, Amsterdam. Vanaf hier is het ongeveer tien minuten lopen naar Nyenrode Business Universiteit Amsterdam. Je kan ook parkeren in Q-Park, locatie Nieuwezijds Kolk 18, Amsterdam. Vanaf hier is het vijftien minuten lopen naar Nyenrode Business Universiteit

Amsterdam openbaar vervoer

Vanaf station Amsterdam Centraal kan je tram 5, 13 of 17 nemen, deze stopt op de Westermarkt. Vanaf hier is Nyenrode Business Universiteit op vijf minuten loopafstand.

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk advies? Onze adviseur staat u graag te woord over de mogelijkheden.

Jeremy Stevens | IIR
Persoonlijk advies en/of vragen over uw registratie?

Neem dan contact op met Jeremy Stevens. 020 - 580 5455 E-mail Jeremy