Print:

Whitepaper: Kathodische bescherming – Wat is het? En waar gaat het naartoe?

Jaime Donata , Journalist

LinkedIn profiel

Hetzelfde principe, met nieuwe toepassingen in de praktijk

Het elektrochemische basisprincipe van kathodische bescherming is de laatste 200 jaar niet zoveel veranderd, maar de manieren waarop de techniek wordt toegepast in de praktijk des te meer. Marcel Juinen, specialist kathodische bescherming, ISO15257 gecertificeerd level 4, neemt ons mee.

Metalen buisleidingen worden altijd gemaakt met een coating van polyetheen (PE) of Polypropyleen (PP). Dit doen we om de leidingen te beschermen tegen beschadiging en ook tegen roest. Maar zodra er kleine scheurtjes ontstaan in de coatings begint vroeg of laat het natuurlijke elektrochemische corrosieproces.

Een van de manieren waarop metalen leidingen beschermt kunnen worden, is met kathodische bescherming. Een techniek die eigenlijk al heel oud is en al eeuwen wordt toegepast om oceaanschepen minder snel te laten wegroesten in het water. Volgens Marcel Juinen, is er in al die jaren weinig veranderd aan het basisprincipe van kathodische bescherming. Maar er zijn wel degelijk nieuwe factoren ontstaan die indirect invloed hebben op de toepassing ervan.

Wilt u weten hoe u zelf de verschillende vormen van corrosie kunt herkennen, behandelen, monitoren en voorkomen? Tijdens de praktijktraining Corrosiemanagement maakt u kennis met de belangrijkste corrosievormen en krijgt u direct toepasbare oplossingen. 

 

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang de gehele whitepaper direct in uw mailbox.