Print:

Welke processen lenen zich voor RPA?

RPA, ofwel robotic process automation, is hot. Logisch, want het is een relatief eenvoudige technologie waarmee je snel resultaat kunt boeken. RPA robots automatiseren kleine, handmatige taken die vaak door mensen als minder uitdagend worden ervaren.

Lees ook: 3 REDENEN OM SNEL MET RPA TE BEGINNEN

Een belangrijke vraag als je aan de gang wilt met RPA is waar je begint. Niet elk proces leent zich even goed om te robotiseren. Een robot die dossiers doorzoekt om te kijken welke contracten nog in ouderwetse Nederlandse Guldens zijn? Liever niet aan beginnen. Technologisch is het misschien een hoogstandje maar het levert niet echt iets op. Een robot die crediteurfacturen controleert en op het juiste rekeningnummer boekt? Waarschijnlijk een veel beter idee.

‘’ Als je de potentie van RPA voor jouw organisatie in kaart wilt brengen moet je naar drie zaken kijken: volume, eenduidigheid en stabiliteit ‘’

1. Volume

Het eerste waar je naar kijkt is hoeveel uren er nu voor een proces gebruikt wordt. Je wilt immers een robot die meer oplevert dan wat bouwen en onderhouden kost. Het berekenen van het aantal uren dat een bepaald proces per jaar kost is meestal vrij eenvoudig. Een hele grove vuistregel is dat een proces minimaal 350 uur per jaar in beslag neemt voordat het de moeite waard is om te robotiseren.

2. Eenduidigheid

Robots kunnen uiterst complex werk aan. Maar ze zijn nog niet goed in het beoordelen van situaties waarbij er geen strikte als-dan regels bestaan. Beoordelen hoe lang iemand recht heeft op een uitkering? Geen probleem. Beoordelen of de kans groot is dat er uitkeringsfraude is gepleegd? Een stuk moeilijker voor een robot.

Hoe vager besluitregels worden, hoe duurder de robot wordt. Als je wilt robotiseren helpt het vaak om de eenduidigheid van je bedrijfsprocessen in kaart te brengen en te beginnen bij de meest eenduidige processen. Dan realiseer je snel goed werkende robots en zal je team klaar zijn voor het meer ingewikkelde werk.

3. Stabiliteit

Zoals al gezegd, houden robots van heldere als-dan regels. Dan helpt het ook als de stabiliteit van processen en systemen redelijk in orde is. Als er meer uitzonderingen zijn dan regels, als het systeem er elke dag een paar keer uit ligt of als de kwaliteit van de data onbetrouwbaar is kunnen robots hun werk niet goed doen. Dan levert het vaak meer op om eerst de zaken op orde te brengen en daarna pas te robotiseren.

Risico’s

RPA robots die op de juiste processen worden gebouwd kunnen binnen 2 tot 3 maanden operationeel zijn. Die snelheid is een groot voordeel, maar betekent ook dat je goed moet nadenken voordat je begint. Want robotics is niet zonder risico’s.

Meer weten over RPA? Download hieronder de brochure van de opleiding ‘Robotic Proces Automation Fundamentals’.

Robotic Process Automation Fundamentals | IIR

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.