Print:

Wat zijn de need-to-knows voor juristen over blockchain?

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

“Blockchain, smart contracts, artificial intelligence, machine learning, big data… De ontwikkelingen volgen elkaar snel op.” Maaike de Kruik, product development manager bij IIR vertelt waarom kennis over blockchain voor advocaten en juristen van belang is en hoe ze die kennis kunnen opdoen.

Juridische implicatie van blockchain | IIR

 

 

 

 

 

Op een blockchain kun je geld, stemrecht en auteursrechten programmeren

Blockchain is de technologie achter bitcoin. Op een blockchain kan informatie van meerdere partijen in een decentraal netwerk worden vastgelegd. Al die partijen controleren de blockchain en die kan niet worden gewijzigd. Omdat iedereen in het netwerk real-time over dezelfde, juiste gegevens beschikt, maakt het in theorie derde partijen zoals banken, notarissen en accountants overbodig. Op een blockchain kun je van alles programmeren, denk aan: digitaal geld, stemrecht, kilowattuur energie, auteursrechten. Alles is denkbaar. “Als deze technologie op grote schaal doorzet, gaan we anders handelen met elkaar en ons vertrouwen op een andere manier organiseren,” aldus Maaike.

Wat zijn de blockchain need-to-knows voor juristen?

“Om mij heen hoor ik dat het gebruik van blockchaintechnologie veel juridische vragen oproept,” vervolgt ze. “Bijvoorbeeld: is blockchain niet in strijd met de GDPR, als alle informatie die erin opgeslagen zit niet meer te wissen is? Hoe ga je om met aansprakelijkheid als je anoniem gegevens deelt? En wat zegt het mededingingsrecht over samenwerken met je concurrenten in een blockchain consortium? Daarom ontwikkelden we begin 2018 het eerste blockchain seminar voor juristen.” De interesse was groot: er waren ruim 100 professionals aanwezig. Tussen die aanwezigen zaten gerenommeerde advocatenkantoren, maar ook bedrijfsjuristen van grote corporates en overheidsinstanties.

Smart contracts bieden een innovatief alternatief voor het papieren contract

Een belangrijke toepassing van blockchaintechnologie is smart contracts. Kortgezegd zijn dit computerprogramma’s op een blockchain, die net als traditionele contracten op papier, gebaseerd zijn op een aantal afspraken en voorwaarden. Als daar in een smart contract aan voldaan wordt, reageert het contract (anders dan het papieren contract) meteen. Betalingen kunnen bijvoorbeeld direct uitgekeerd worden en dat scheelt een hoop handmatig werk. “Handig en efficiënt dus! Smart contracts bieden een innovatief alternatief voor het papieren contract en verdienen daarmee dus zeker de aandacht van advocaten en juristen. Daarom heb ik ook de training Programmeren voor Juristen ontwikkeld.”

De valkuil is dat juristen niet worden aangehaakt

“Wat je nu nog vaak ziet gebeuren is dat er allerlei clubjes in organisaties enthousiast aan de slag gaan met blockchainexperimenten. Ze laten er (te) laat naar kijken door een jurist. Die kan dan vervolgens alles weer afblazen als er niet aan juridische eisen wordt voldaan. Het is daarom belangrijk dat juristen zich meer in het onderwerp verdiepen, zodat ze vanaf de start al kunnen meedenken.”

Blockchain is een internationale zaak dus wet- en regelgeving zal volgen

Maaike verwacht dat er nog één en ander staat te gebeuren op het gebied van wet- en regelgeving. “In andere landen zie je dat ze al erg vooruitstrevend zijn op dit gebied. Bijvoorbeeld in het legaliseren en reguleren van Initial Coin Offerings in Gibraltar. Zwitserland biedt blockchain start-ups flexibele belastingheffing en Malta heeft vooruitstrevende regelgeving rondom smart contracts en DAO’s. Ons eigen rechtstelsel is nog niet zo ver, maar uiteindelijk is blockchain een internationale zaak dus we zullen daar wel iets van moeten gaan vinden.”

De grootste misvatting over blockchain

Dat blockchain net zo ‘onbetrouwbaar’ of instabiel is als bitcoin is volgens Maaike de grootste misvatting. “Het is een hele veilige en betrouwbare manier om transacties te doen met elkaar en het systeem kan echt niet zomaar gemanipuleerd of gehacked worden. De bedenker van e-mail is toch ook niet in staat om nu zoveel jaren later het hele systeem opeens plat te leggen? Juist omdat het decentraal is, is het zo krachtig.”

Onderscheid maken tussen hype en realiteit

Op de vraag hoe het huidige kennisniveau is van juristen geeft Maaike aan dat het sterk verschilt. “Je ziet een onderscheid tussen believers en sceptici. In ieder geval lijkt iedereen er wel een mening over te hebben. Zelf merk ik ook dat ik echt gegrepen ben door het onderwerp, maar ik probeer er ook nuchter naar te blijven kijken. Blockchain biedt heus niet altijd een meerwaarde.”

Blockchain kan voor mooie dingen zorgen, maar dat moeten we wél samen sturen

“De belangrijkste tip die ik juristen kan meegeven: verrijk je kennis en bemoei je ermee,” zo sluit Maaike af. “Dat geldt eigenlijk niet alleen voor juristen, maar ook voor financials, managers, IT-ers. Eigenlijk iedereen met een functie die erdoor geraakt zal worden. Of die geïntrigeerd is door de technologie. Weet waar je het over hebt. Blockchain kan echt voor hele mooie dingen zorgen in de wereld, maar dat moeten we wél met z’n allen sturen.“

Wilt u meer weten over de need-to-knows voor juristen over blockchain? Ga zelf programmeren tijdens de training Programmeren voor Juristen.  

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.