Print:

Wat gaat blockchain ons in 2019 brengen?

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

Voor fans van blockchain was 2018 een weinig hoopgevend jaar. Nadat bitcoin eind 2017 door de grens van $20.000 heen was gegaan, leek het niet meer fout te kunnen gaan met de cryptomunt. Maar een jaar laterschommelde de koers alweer op $3.000, een dramatische terugval. Ook in andere sectoren waar blockchain op (kleinere) schaal wordt gebruikt, zoals in de banken- en verzekeringswereld, auto-industrie en de publieke sector, waren de resultaten nog niet overtuigend.

 

Drie toepassingen

Blockchain lijkt in de klassieke productlevenscyclus van introductie-groei-volwassenheid-afname nog te blijven steken in de eerste fase. Ook in 2018 was er nog geen sprake van grootschalige adoptie, ondanks dat de techniek enorm in populariteit blijft toenemen. Op dit moment kan de praktische waarde van blockchain in drie gebieden worden onderverdeeld:

1. In niche-toepassingen om eigendom en status van activa bij te houden via data-integratie; en om inefficiëntie en fraude aan te pakken.

2. Innovatieve bedrijven investeren in blockchain als potentiële aanjager van modernisering, digitalisering, een betere samenwerking en het vereenvoudigen van processen. Hierbij kijken industrieën vooral naar de toekomstige waarde, zonder dat er nu al baanbrekende oplossingen zijn.

3. Een groeiend aantal organisaties voert blockchain pilotprojecten uit voor reputatiewaarde; waarbij ze geen sterke intentie hebben om een toepassing op commerciële schaal te creëren. Niet erg overtuigend dus..

Maar er gloort hoop

Uit alle trendrapportages klinkt groot optimisme over de technologie van blockchain, ook al blijft een grootschalige toepassing nog uit. Een toonaangevend kennisrapport van Deloitte noemt blockchain als een van de drie meest ontwrichtende technologieën van de komende tijd (naast digitale realiteit en cognitieve technieken). “Blockchain is voor vertrouwen wat het internet was voor communicatie: een zeer grote disrupter die de wijze van zakendoen en contact transformeert.” Deloitte verwacht dat de wereldwijde investeringen in blockchain oplossingen over twee jaar bijna tien miljard dollar zullen bedragen.

Wat we dit jaar kunnen verwachten

De toekomst laat zich nog altijd niet voorspellen en dat is met de  snelgroeiende ontwikkelingen op tech-gebied niet anders. Toch zijn er voor 2019 enkele interessante trends gaande op het gebied van blockchain. De algehele verwachting is dat blockchain in verschillende sectoren zal pieken, waaronder de energiesector en de (Amerikaanse) overheid. Verder nemen blockchain-oplossingen in de publieke cloud gestaag toe, wat organisaties helpt bij de uitvoering van langdurige strategische projecten en fraudebestrijding. Een andere ontwikkeling is die van smart contracts, waarbij partijen steeds vaker afspraken met behulp van blockchain- geprogrammeerde technologie vastleggen.

Ook tokenisatie wint langzaam aan populariteit. Dit jaar zal een toenemend aantal bedrijven hun klantenbinding ‘tokeniseren’ om de klantervaring te verbeteren. Een laatste voorspelling, terecht of niet, is dat het samenkomen van blockchain en het Internet-of-Things (IoT) bedrijven helpt om hun beperkingen in apparaatbeveiliging en gegevensgarantie te overwinnen. Doordat er een veilig kader wordt geboden voor communicatie tussen apparaten, verbetert de gegevensbeveiliging in IoT en 5G-netwerken.

Drie tipjes van de sluier

Om gebruik te kunnen maken van blockchain toepassingen op schaal, zullen bedrijven ook in 2019 flinke risico’s moeten durven nemen. Dat houdt in: een sterke motivatie, aanzienlijke investeringen en het ontwikkelen van de juiste standaarden. Om vooruitgang te boeken en van blockchain een succes te maken, zullen organisaties aan drie minimumvoorwaarden moeten voldoen:

1. Bedrijven moeten heel duidelijk voor ogen hebben wat het probleem is dat ze willen oplossen. Daarnaast moet blockchain de meest simpele oplossing voorhanden zijn, anders is het niet praktisch. Dit houdt in dat bedrijven nog eens goed naar hun risico-beloning ratio en hun feitelijke kennisniveau moeten kijken om te bepalen of het hen wel waard is.

2. Er moet een duidelijke business case met bijbehorende Return on investment (ROI) klaarliggen. Bedrijven die blockchain willen toepassen, moeten strategisch bepalen hoe ze hun data-ecosysteem willen vormgeven, standaarden vastleggen en omgaan met wet- en regelgeving als de Europese AVG. Ook doen ze er goed aan een governanceovereenkomst op te stellen met daarin hun deelname, (mede-)eigenaarschap, onderhoud, compliance en datastandaarden. En natuurlijk moet er voor dit alles genoeg budget zijn.

3. Bedrijven moeten zich commiteren aan een mandaat dat leidt tot adoptie. Dat wil zeggen: een use-case selecteren, waarvan zeker is dat ze kunnen leveren en waarbij er voldoende economische en technologische ondersteuning is. De volgende stap is dan om het designproces te lanceren en de nodige elementen te verzamelen, waaronder het belangrijkste blockchain platform en de hardware. Vervolgens moeten de prestatiedoelstellingen worden vastgesteld: wat zal het volume en de snelheid van de transacties gaan worden? Tegelijkertijd moeten de nodige werkgroepen en protocollen van communicatie worden opgetuigd, ter ondersteuning van ontwikkeling, configuratie, integratie, productie en marketing. Alleen zo kan adoptie op schaal worden gestimuleerd.

Ondanks dat het een flinke klus is om de overstap te maken, is de opmars van blockchain niet meer te stuiten. Om deze reden blijven de investeringen in de technologie alsmaar toenemen. Wie weet wordt 2019 het jaar waarin blockchain eindelijk uit die eerste levensfase komt en naar de volgende groeit.

Wilt u meer weten over de praktische toepassingen van blockchain en de mogelijkheden voor uw organisatie? Tijdens de 2-daagse masterclass Blockchain Fundamentals van IIR komen de mogelijkheden van blockchain uitgebreid aan bod.

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.