Print:

Wat betekent de voortschrijdende digitalisering voor IT-juristen?

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

Wat betekenen digitale innovaties zoals kunstmatige intelligentie voor het werk en de rol van IT-juristen? Hans Bos, National Technology Officer van Microsoft en gastdocent van de leergang IT-jurist van IIR, ziet een toekomst waarin digitalisering het werk van IT-juristen versterkt.

Hans Bos | IIR

 

“Innovaties in digitalisering vinden zo snel plaats dat het bij sommige mensen zorgen en angsten oproept. Ze hebben het gevoel de ontwikkelingen niet te kunnen bijbenen, of zijn bang om hun baan te verliezen. Ik geef ze graag een indruk van wat er werkelijk kan en gebeurt”, zegt Hans Bos, sinds 2008 National Technology Officer bij Microsoft, waar hij eerder verantwoordelijk was voor de platform strategy. “Artificial Intelligence (AI) roept al snel beelden op van de Schwarzenegger-film The Terminator. Maar Spotify-achtige oplossingen zijn in feite veel realistischer. Robots gaan mensen niet vervangen – ze zullen alleen bepaalde deeltaken overnemen. Voor het gros van de professionals gaat AI het werk ondersteunen. Vergeet ook niet dat de jurist van nu al tot op zekere hoogte wórdt ondersteund door digitalisering en AI. Ook in de toekomst zal de mens voorop blijven staan en in het werk worden versterkt.”

Verbinding tussen business, technologie en wetgeving

Bos, een van de negen gastdocenten van de tiendaagse leergang IT-jurist van IIR, heeft een optimistische én realistische boodschap. “Er zijn al prachtige voorbeelden van hoe AI in de praktijk samengaat met het werk van professionals, ook in het recht. Zo blijkt uit onderzoek dat algoritmen vooroordelen in de rechtspraak kunnen detecteren. AI wordt getraind op basis van historische data, in dit geval rechterlijke uitspraken uit het verleden. Daardoor is ontdekt dat de meeste uitspraken niet objectief zijn. Als je aan het einde van de week of vlak voor de lunch voor de rechter moet verschijnen, krijg je een zwaardere straf. Met AI kunnen we dit soort patronen ontdekken. Natuurlijk betekent dit niet dat AI de rechter kan vervangen. AI kan misschien in de uitvoering taken op zich nemen, maar menselijk toezicht om zo nodig corrigerend op te treden is en blijft onmisbaar.”

Samen met hoofddocent Peter van Schelven verzorgt Bos tijdens de leergang IT-jurist een workshop over cloud en recht. “Met mijn achtergrond in informatica kan ik uitleggen hoe technologie werkt, zodat juristen het thema hanteerbaar kunnen maken en ermee kunnen werken. IT-juristen staan namelijk voor de uitdaging om de verbinding te leggen tussen business, technologie en wetgeving.”

Ethiek als top trend

Ethiek is een onderwerp waarover Bos veel vragen beantwoordt. “Wet- en regelgeving geeft aan wat er wel en niet mag. Maar het is nu een tijd waarin we nadenken of je iets wel of niet wílt. Dan gaat het veel meer over ethische afwegingen en maatschappelijke verantwoordelijkheden. Als organisatie kan je niet concurreren op compliance, want als je niet aan de regels voldoet dan ben je gewoon in overtreding. Maar je kunt wel concurreren op het nemen van verantwoordelijkheid – en daarover transparant zijn.”

Dat ethiek een hot topic is, blijkt wel uit het feit dat analist Gartner “digital ethics & privacy” tot een van tien belangrijkste strategische technologietrends voor 2019 heeft uitgeroepen. Bos: “Voor juristen is dat goed nieuws, want zij krijgen daarmee een rol als enabler die meedenkt over wat er kan vanuit de wet- en regelgeving én vanuit ethische overwegingen.”

Voorbij de voorpagina van De Telegraaf

Voor IT-juristen zijn de razendsnelle technologische ontwikkelingen waarmee organisaties te maken krijgen nogal eens overweldigend. Bos stelt hen gerust: veel technologie is misschien innovatief, maar de bestaande wet- en regelgeving is in veel gevallen nog steeds actueel en van toepassing. “Je kunt over AI hele spannende verhalen vertellen, maar voor dit soort innovatieve onderwerpen gelden de bestaande regels uit de industrie en de wet. De IT-jurist staat voor de puzzel: welke regels bieden hierbij de kaders? Natuurlijk is er soms nieuwe wet- en regelgeving nodig, maar dat is eerder regel dan uitzondering. Er wordt nogal eens geklaagd dat de wet achterloopt op technologische ontwikkelingen, maar dat is gewoon een feature.”

“Er gebeurt heel veel op het vlak van technologie – de enige manier om bij te blijven en een gevoel te krijgen bij de impact van innovaties is om in dialoog te gaan”, adviseert Bos. “Praat met collega’s, managers, ontwikkelaars en experts – binnen en buiten de sector. Volg cursussen om je kennis op deelthema’s te verdiepen. Als IT-jurist hoef je geen ICT-expert te zijn, maar je moet wel meer dan oppervlakkig op de hoogte zijn van de ontwikkelingen. Om de vergelijking met een krant te trekken: je moet de eerste drie bladzijden van de NRC lezen, niet alleen de voorpagina van De Telegraaf. Je moet namelijk wel de juiste vragen kunnen stellen en de passende kaders vinden. Dat is trouwens niet echt nieuw: praten, luisteren, verbinden en vragen stellen zijn altijd de kern van het vak van IT-jurist geweest.”

Iedereen IT-jurist

Wat betekenen alle digitale ontwikkelingen voor de toekomst van het vak van IT-jurist? Bos denkt dat het specialisme wel eens zou kunnen verdwijnen. “IT-juristen zijn nu juristen met een IT-expertise, maar alle juristen hebben tot op zekere hoogte te maken met IT. Het vak van IT-jurist lijkt me daarom een tijdelijke specialisatie. In de toekomst is iedere jurist in feite een IT-jurist.”

Als IT-jurist voorbereid zijn op de kansen en uitdagingen van de toekomst? Volg dan de 10-daagse Leergang IT-jurist van IIR.

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.