Print:

Waarom juristen aan het programmeren slaan

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

“Blockchain, smart contracts, artificial intelligence, machine learning, big data… De ontwikkelingen volgen elkaar snel op.” Maaike de Kruik, product development manager bij IIR, vertelt waarom advocaten en juristen moeten leren programmeren en hoe ze die kennis kunnen opdoen.

Programmeren voor Juristen | IIR

 

 

 

 

 

Smart contracts intensiveren de samenwerking tussen juristen en IT-ers

In juni verscheen in MR. een artikel waarom coderen voor advocaten een must is. “Dat was voor ons een mooie bevestiging,” vertelt Maaike. “Tijdens het eerste seminar ‘De juridische implicaties van blockchain’ in maart kwam namelijk aan bod dat om een blockchain écht goed werkend te krijgen, er veel cross-functionele kennisdeling moet zijn.” Daarmee wordt bedoeld dat de samenwerking tussen de IT-er en de jurist intensiever wordt om smart contracts correct te bouwen.

Interesse van alle niveaus in de organisatie

Maaike had haar zorgen of deze twee bloedgroepen elkaars taal wel spreken. “Ik ben gaan onderzoeken waar die kennisbehoefte precies ligt en hoe dat eruit ziet. Zo plaatste ik een oproep op LinkedIn waar veel reacties op kwamen. Ook werd ik door advocaten gebeld die mij vertelden waarom ze graag wilden leren programmeren. En ik kwam erachter dat het op alle niveaus speelt. Van partners tot aan juristen die net aan hun loopbaan begonnen zijn. Erg leuk om te merken dat die awareness er is dat juristen echt nieuwe skills moeten én willen aanleren.”

Kennis van programmeren beperkt zich niet tot smart contracts

Dat enthousiasme was voor Maaike reden om de training te ontwikkelen. “En dat was het moment waarop ik erachter kwam dat kennis van programmeren ook om andere redenen dan smart contracts, heel handig is voor advocaten en juristen om te hebben. Bijvoorbeeld voor de juridische beoordeling van technologie. En het kunnen automatiseren van bepaalde werkzaamheden. Wat als je snel jurisprudentie kunt doorzoeken of contracten kunt reviewen. Je hebt dan écht een voordeel ten opzichte van anderen.”

De taal hoef je niet van A tot Z in de vingers te hebben

Als organisaties meer met smart contracts gaan werken, zullen juristen daarbij betrokken worden. “Zij moeten dan wel snappen hoe zo’n contract is opgebouwd, wat er precies qua regels is geprogrammeerd, of hoe ze instructies aan een programmeur moeten geven om zo’n contract te bouwen. Het is daarom van belang dat zij begrijpen hoe code conceptueel is opgebouwd. Dat betekent niet dat juristen de hele taal van A tot Z in de vingers moeten hebben.”

Inzicht in 2 programmeertalen

Tijdens de training krijgen juristen daarom met twee programmeertalen te maken. De eerste taal is PHP, een relatief eenvoudige programmeertaal, waarmee je de concepten van code snel leert kennen. Deelnemers gaan zelf ook eenvoudige programma’s bouwen om bijvoorbeeld jurisprudentie snel te kunnen doorzoeken. Vervolgens maken de deelnemers kennis met Solidity, de taal voor smart contracts. Het echt programmeren in deze taal is complex, dat moet je overlaten aan een programmeur. Maar deelnemers zullen de concepten kunnen herkennen en uitleggen. In de hele training zitten erg relevante opdrachten verwerkt als een soort scenario’s waarmee juristen (in de toekomst) te maken krijgen.

Grootste misvatting

Dat IT-ers en juristen twee verschillende bloedgroepen zijn die niet met elkaar kunnen praten bleek een van de grootste misvattingen ze zijn. “Er zal zeker een kern van waarheid in zitten, maar voor beide beroepen moet je zowel creatief als logisch na kunnen denken. Daarnaast kwam ik erachter dat er veel meer overeenkomsten zijn tussen code en het recht dan men denkt. Veel papieren contracten zijn ook volgens een If This Then That structuur opgebouwd. Ik denk daarom dat juristen prima in staat zijn om te leren programmeren.”

Positief verrast door de reacties

Terugkijkend geeft Maaike aan positief verrast te zijn door de hoeveelheid reacties ze kreeg op deze nieuwe training. “Men denkt wel dat de meeste interesse bij de jonge advocaten en juristen zal zitten, maar de oudere generatie toont ook interesse. Ik daag iedereen daarom uit om mee te doen aan deze training. Je gaat zeker naar huis met handigheidjes waar je in de dagelijkse juridische praktijk profijt van hebt. Je krijgt gegarandeerd nieuwe technische kennis waarmee je cliënten ook zeker beter kunt bedienen.”

Wil je meer weten over smart contracts? Ga zelf programmeren tijdens de training Programmeren voor Juristen

 

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.