Print:

De vierde industriële revolutie

Rens Noordeman , Business Consultant

LinkedIn profiel

Veiligheid en digitalisering binnen nieuwe communicatiekanalen

Rens Noordeman, business consultant van Flash Private Mobile Networks, was één van de sprekers tijdens de conferentie Shutdowns & Turnarounds op 9 februari 2017. Namens Flash levert hij bedrijven communicatie als dienst in kritische omgevingen. Hij zal tijdens het event spreken over communicatie ‘van business enabler tot business driver’.

Digitalisering van communicatie

Vanuit zijn werk voor Flash als business consultant praat hij met klanten en kijkt hij wat ze nodig hebben. “Zo kan ik ze nog beter bedienen”, legt hij uit. “In die hoedanigheid gebruiken wij deze informatie weer om nieuwe diensten te ontwikkelen waarmee we klanten nog beter kunnen ondersteunen en nog meer waarde kunnen geven.”

Communicatie verandert volgens Noordeman, en ook de techniek er omheen. “Het is niet alleen meer spreken, maar ook data”, zegt hij. “Daarmee wordt communicatie een waardevollere tool voor klanten. Maar door verandering gaat ook de complexiteit omhoog. Tijdens mijn presentatie ga ik ook dieper in hoe je om kunt gaan met die veranderingen, en hoe wij onze klanten daarbij helpen.”

Digitalisering zorgt ervoor dat dingen die eerst op papier plaatsvonden, nu online gebeuren. De veranderende marktomstandigheden zorgen ervoor dat de veiligheid van processen ook op een digitale manier geborgd kan worden, door gebruik te maken van digitale oplossingen. “Maar de ene stap kan niet genomen worden voordat de vorige is afgerond”, aldus Noordeman. “Dit soort oplossingen vragen meer bandbreedte. De veranderende wetgevingen kunnen ook bijdragen aan ontwikkelingen, die nu nog achterblijven. Daardoor wordt de prioriteit hoger om efficiënt middelen en aandacht aan innovatie te besteden.”

Het ecosysteem van procestechniek

Bedrijven maken steeds meer gebruik van contractors. Tijdens een shutdown & turnaround is het daarom een uitdaging om met het grote aantal contractors om te gaan. “Die moeten allemaal deel uitmaken van de communicatie-infrastructuur”, zegt Noordeman. “Die moet hierdoor worden uitgebreid in capaciteit. Dit vraagt uiteindelijk ook om meer bandbreedte. Daarnaast zorgt de digitalisering van werkprocessen ervoor dat er andere middelen ter beschikking komen die in het proces meegenomen worden, maar die kunnen weer risico’s met zich meebrengen.”

Flash probeert invloed uit te oefenen op ontwikkelingen in de toekomst, onder andere dankzij lidmaatschap van allianties zoals de ELTE-alliantie. “Allianties bevorderen innovaties in de procestechniek”, licht Noordeman toe. “Wij zijn onderdeel van het ecosysteem. We praten mee over ontwikkelingen en proberen nieuwe ontwikkelingen mee vorm te geven.”

Breedband data-oplossing

Draadloze communicatie en Internet of Things zorgen ervoor dat we aan de vooravond staan van de vierde industriële revolutie, meent Noordeman. “De komende tien jaar steeds meer oplossingen komen die de industrie een impuls geven om beter te performen”, zegt hij. “Een breedband data-oplossing voor privé-omgevingen is hetgeen dat de grootste verandering teweeg zal brengen.”

Op dit moment vindt de industrie het belangrijk om communicatie in eigen ruimte te kunnen hebben, om interferentie te voorkomen. “Bedrijven vragen frequentieruimte aan bij het telecom-agentschap, zodoende dat alleen zij op hun terrein communiceren”, gaat Noordeman verder. “Voor breedband-data bestaan er nog niet zulke oplossingen, waardoor je interferentie kunt verwachten. Er zijn wel licenties te krijgen in een aantal banden, maar daar is geen apparatuur voor beschikbaar. Een oplossing die gelijk is aan hoe nu gecommuniceerd wordt, maar dan voor breedband, is er nog niet echt.”

Efficiëntie-verhogend

De ideale situatie is volgens Noordeman dat Internet of Things volledig deel uit gaat maken van een zogenaamde collective smart industry. “Processen gaan automatisch met een slot zelfbesturing”, licht hij toe. “Dat is nodig om alles in-house te houden en zo veel mogelijk kosten te besparen. Hoe slimmer je werkt, hoe meer kosten je kunt besparen dankzij efficiëntie.”

De deelnemers aan de conferentie wil Noordeman dan ook laten zien welke ontwikkelingen er nu zijn en hoe je er waarde uit kunt halen. Volgens hem kunnen mobiele apparaten extreem efficiëntie-verhogend werken. “Apparaten als smartphones en tablets zorgen ervoor dat beweging geen vereiste is om taken uit te voeren”, legt hij uit. “Een taak begint op het moment dat iemand anders zijn taak klaar heeft, er hoeven geen mensen meer heen en weer te gaan naar bijvoorbeeld een vergunningenbureau. Mobiele apparaten kunnen dus een grote toegevoegde waarde hebben, en als je ze goed beheert zijn ze zowel veilig als efficiëntieverhogend. Juist beheer is heel belangrijk: je wilt niet dat groei in ICT veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.”

Shutdowns & Turnarounds | IIR

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.