Print:

Vier redenen waarom Big Data ons gelukkig zal maken

Mark van Rijmenam , Founder Datafloq

LinkedIn profiel

We staan aan de vooravond van een data revolutie. Een data revolutie waarbij allerlei databronnen met elkaar verbonden kunnen en zullen worden. Dit zal leiden tot ongekende en waardevolle inzichten voor organisaties, overheden en consumenten. Organisaties en overheden kunnen deze inzichten gebruiken om kosten te verminderen en omzet te verhogen. Consumenten krijgen hierdoor een gemakkelijker en gelukkiger leven.

Ik heb het hier over het semantische web en het wordt vaak genoemd als de volgende fase van het internet. Het semantische web zal het mogelijk maken om gemakkelijk data te delen en te (her)gebruiken ongeacht de applicatie of organisatie.

De volgende fase van het internet is een slim internet, waarbij technieken als machine-learning en kunstmatige intelligentie worden gebruikt om algoritmes te ontwikkelen voor het semantische web. Het resultaat zijn fascinerende inzichten en toepassingen die ons gelukkig zullen maken.

Ondanks dat velen wellicht ook de negatieve aspecten van Big Data zien, zoals wellicht minder privacy of de kans om gehackt te worden, wil ik graag kijken naar vier redenen waarom Big Data ons wel gelukkig zal maken.

1)    Een Opgeruimd Hoofd Geeft Rust
Informatie overdaad is een serieus probleem aan het worden in onze samenleving. Consumenten moeten zoveel zaken herinneringen en worden gebombardeerd met advertenties, email berichten, Twitter berichten, Facebook status-updates etc. Het merendeel van de consumenten heeft een groot sociaal online en offline netwerk dat met enige regelmaat onderhouden moet worden. Dit gaat gepaard met de noodzaak om veel te moeten herinneren. Als we technologie zouden kunnen gebruiken om die informatie overdaad te verminderen, dat zou ons toch gelukkig maken, niet?

Zoals Alex Banayan van de Huffington Post schrijft, “des te meer Big Data onze to-do lijsten opruimt, des the meer we rust in ons hoofd krijgen”. Als we dus minder hoeven te herinneren, kan dat onze drukke levens opruimen en zijn we beter in staat om ons te focussen op de zaken die er echt toe doen.

Steeds meer zie je technieken ontstaan die dit mogelijk maken. Kijk maar naar de laatste update van Siri op de iPhones (vanaf iOS 9). Siri is tegenwoordig in staat om alle data die we op onze telefoon hebben staan te analyseren en op basis van tijd en locatie een juiste aanbeveling te geven. Rust in mijn hoofd hebben, maakt mij zeker meer gelukkig, wat jij?

2)    Het Keuze Paradigma
De informatie overdaad heeft ook een, negatief, effect op de keuzes die we maken. Wanneer we naar de lokale supermarkt gaan, dan is er enorm veel keuze. Zo zijn er bijvoorbeeld tientallen verschillende soorten cruesli of frisdrank. In de bioscoop of op TV is er een enorm aanbod van series en films die gekeken kunnen worden. En ik begin maar niet over het enorme aantallen boeken die besteld kunnen worden op Bol.com. De keuze is reuze, maar dat is niet altijd een zegen.

Gelukkig zijn organisaties als Amazon, Netflix of Walmart steeds beter in staat de consument te helpen met hun keuzes. Zij hebben slimme algoritmes ontwikkeld die onze keuzes beperken en daarmee onze levens makkelijker maken.

Het hebben van een overvloed aan mogelijkheden leidt namelijk tot ‘keuze-verlamming’, wat ook wel het Keuze Paradigma heet. Het gevolg is we een keuze voor een bepaald product of film maken, waar we later wellicht spijt van krijgen. Het leidt tot stress en dan vaak de negatieve vorm van stress. Dit maakt ons minder gelukkig.

Als we deze stress kunnen vermijden door gebruik te maken van slimme aanbevelingsalgoritmes, die op basis van ons profiel de keuze deels beperken, dan kan dat ons dus gelukkiger maken.

3)    Een Gezond Lichaam is een Gelukkig Lichaam
Het juiste gebruik van data en het combineren van de juiste databronnen kan ons gezond houden en dus gelukkig maken. Reeds in de 17e eeuw werd data al gebruikt om ziektes tegen te houden.

In 1663, was er de Engelsman John Graunt die data verzamelde over hoe Londenaren dood gingen. Hij deed dit om inzicht te krijgen in doodsoorzaken om daarmee een waarschuwingssysteem te creëren tegen de builenpest.

Hij verzamelde zijn inzichten in het boek ‘Natural and Political Observations Made upon the Bills of Mortality”. De data die hij verzamelde geeft waardevolle inzichten over de doodsoorzaken in de 17e eeuw. Het stelde Graunt inderdaad in staat om, met behulp van statistische analyses, een waarschuwingsteem te ontwikkelen om daarmee de builenpest in Londen terug te dringen. Minder mensen werden ziek en dat had een duidelijk effect op hoe gelukkig men was.

Heden ten dage zien we steeds vaker dat data gebruikt kan worden om infectieziektes te stoppen dan wel tegen te houden. Zo heeft Big Data geholpen bij het terug dringen van Ebola. Ook kan het gebruikt worden om gepersonaliseerde medicijnen te ontwikkelen en om beter het verloop van ziektes te volgen. Er zijn voldoende voorbeelden dat Big Data doktorren heeft geholpen om de juiste behandeling toe te passen op de juiste patiënt op het juiste moment. Dit maakt ons gezonder en gezonde mensen zijn gelukkiger.

4)    Controle Over Onze Eigen Levens
Één van de grote trends binnen de mega trend Big Data is die van de quantified-self. De quantified-self stelt on in staat om, met behulp van slimme gadgets en applicaties, data te verzamelen over onze levens en deze in real-time te analyseren. Het analyseren van deze data kan ons de controle terug geven over onze eigen levens.

Als we er tenminste goed mee weten om te gaan. Wanneer we bijvoorbeeld weten waarom we onrustig slapen of waarom we zo moe zijn gedurende de dag (bijvoorbeeld vanwege gebrek aan voldoende beweging), kunnen we er wat aan doen en kunnen we daarmee onze levens verbeteren. Dit kan ons gelukkiger maken.

Uiteraard kan er ook een nadeel zitten aan het monitoren van te veel data. Dit komt dan weer neer op informatie overdaad, wat weer tot stress kan leiden. Het is daarom van belang om een balans te vinden tussen de hoeveelheid data die we monitoren en de controle die we over onze eigen levens willen hebben. Te veel van het één of ander is nooit goed. Maar als er een balans is, dan kan de quantified-self ons de controle over onze levens geven die ons gelukkig kunnen maken.

Natuurlijk staan we nog maar aan het begin van de data revolutie. En er zijn waarschijnlijk voldoende voorbeelden te bedenken waarin Big Data ons ongelukkig kan maken. Als organisaties of overheden bijvoorbeeld onze privacy niet serieus nemen of de data niet goed genoeg beveiligen, kunnen de negatieve gevolgen enorm zijn. Maar als Big Data op de juiste manier wordt toegepast, kan het ons zeker gelukkig maken.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Big Data? Neem deel aan de 4-daagse opleiding Data Science Fundamentals. Na afloop kunt u zelfstandig aan de slag om een big data-project succesvol te maken.

Data Science Fundamentals | IIR

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en lees meer over de opleiding Big Data Fundamentals. Leer zelf uw eigen Big Data project opstarten!

Mark van Rijmenam

Mark is een gerenomeerde Big Data strateeg en tevens founder van Datafloq. Daarnaast schrijft Mark regelmatig een blog voor IIR ICT.