Print:

Up-to-date blijven met dataprotectie? Dit zijn de must-do’s

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

De maatschappelijke belangstelling voor dataprotectie is groter dan ooit. Er gaat dan ook vrijwel geen dag voorbij of het thema privacy komt wel in de media voorbij. Maar hoe onderscheid je als privacy officer de hypes van de trends – en hoe blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen die ertoe doen? Vier tips.

Dataprotectie & Privacy gids | IIR

 

Let op de toezichthouder

Aan Facebook, chatbots en e-magazines doet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet. Wie op de hoogte wil blijven van adviezen, nieuwsberichten en andere publicaties van de toezichthouder is aangewezen op Twitter, de website (met RSS-feed) en de digitale nieuwsbrief.

Een nieuwsbron om zeker in de gaten te houden is het overzicht met guidelines van de European Data Protection Board (EDPB). Over belangrijke (nieuwe) onderwerpen uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben de Europese privacytoezichthouders inmiddels guidance gepubliceerd. Bijvoorbeeld over toestemming, datalekken, profiling, data protection impact assessments en de Functionaris voor de Gegevensbescherming. Zodra de guidelines officieel zijn vastgesteld, publiceert de AP erover op de website.

Zoek vakgenoten op

In de periode rond 25 mei 2018 struikelde je bijna over de workshops, ontbijtseminars en kennissessies over de AVG. Een praktische manier om snel te worden bijgepraat over hoofdthema’s en om met vakgenoten van gedachten te wisselen over de kansen en uitdagingen. Gelukkig zijn er nog steeds brancheverenigingen, waaronder VNO-NCW en DDMA, waar je terecht kunt voor kennisuitwisseling en discussies.

Een bijzondere vermelding verdient de NGFG, de Nederlandse beroepsvereniging van Functionarissen voor de Gegevensbescherming (FG’s). De NGFG – die er is voor FG’s, maar ook voor privacy officers en andere privacy-experts – organiseert regelmatig bijeenkomsten, zoals themadagen en kennisnetwerkbijeenkomsten.

Gooi het in de groep

LinkedIn is allang geen veredelde vacaturebank meer: het sociale medium is een laagdrempelig, interactief kennisplatform geworden. Ook voor privacy officers is er veel informatie en inspiratie te vinden. Bijvoorbeeld in LinkedIn-groepen waar professionals discussies starten en vragen delen. Met ruim zevenduizend leden is de Privacy en Security Groep Nederland daarvan misschien wel het beste voorbeeld. Leden delen er nieuws over publicaties en events, en gaan met elkaar in gesprek over actuele vraagstukken rond de AVG en gerelateerde onderwerpen.

Investeer in jezelf

“Privacy officers moeten een brede blik op het veld houden, de actuele ontwikkelingen kennen en met vakgenoten uit andere sectoren sparren”, zei advocaat Friederike van der Jagt recent in een interview over de actuele ontwikkelingen in het privacyrecht. De opleidingen, cursussen, trainingen, Masterclasses, seminars en conferenties van IIR helpen daarbij.

Geen tijd voor een volledige beroepsopleiding of meerdaagse praktijkcursus? Regelmatig vinden actualiteitenseminars plaats waar experts je in korte tijd bijpraten over de laatste ontwikkelingen. Natuurlijk is daar ook alle ruimte voor vragen en discussie. Want het contact met vakgenoten is minstens zo waardevol en leerzaam als de interactie met docenten.

Ook toe aan een vakimpuls? In de Dataprotectie & Privacy Gids staan alle IIR-opleiding overzichtelijk op een rij.

Dataprotectiegids | IIR

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de Dataprotectie & Privacy gids direct in uw mailbox.