Print:

Universiteit van Amsterdam en IIR zetten nieuwe stap in lifelong learning voor professionals

Universiteit van Amsterdam en IIR zijn een samenwerking gestart om een nieuwe impuls te geven aan het aanbod voor professionals die zichzelf willen blijven ontwikkelen. De masterclasses en compacte opleidingen leggen de verbinding tussen wetenschap en praktijk.

Na de succesvolle samenwerking met Nyenrode Business Universiteit is IIR nu een samenwerking gestart met de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam. Het eerste wapenfeit is een vierdaagse masterclass over data science voor auditors.

Data Science | IIR

 

“We merken dat er bij professionals en werkgevers veel behoefte bestaat aan specialistische programma’s die je in een korte tijd bijspijkeren over een specifiek actueel thema”, vertelt Edo Roos Lindgreen, hoogleraar data science in auditing aan de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam. Hij is een van de docenten van de vierdaagse Masterclass Data science voor (interne) auditors en een initiatiefnemer van de samenwerking met IIR. “Veel drukbezette professionals willen geen volledige tweejarige masteropleiding volgen, maar via een compacte opleiding investeren in hun expertise en professionele ontwikkeling. Vanuit onze missie om lifelong learning te stimuleren en ondersteunen, biedt de Amsterdam Business School daarom diverse kortlopende programma’s en één- en meerdaagse Masterclasses aan.”

Voor Roos Lindgreen, die al jarenlang als gastdocent en dagvoorzitter een bijdrage levert aan trainingen en conferenties van IIR, ligt de samenwerking met IIR eigenlijk voor de hand. “IIR heeft een buitengewone expertise, ervaring en professionaliteit op het gebied van het ontwikkelen, organiseren en vermarkten van onderwijsprogramma’s. Dankzij de samenwerking met IIR kunnen onze programma’s het brede publiek bereiken dat ze verdienen.”

Onderzoek, onderwijs en passie
“De Universiteit van Amsterdam is een gerenommeerd instituut en de (gast)docenten, expertise en kennis van de opleidingen hebben een heel hoog niveau”, zegt Cathelijn Kloeze, innovation & business development manager van IIR en mede-initiatiefnemer van de samenwerking tussen IIR en de Universiteit van Amsterdam. “Aan bijvoorbeeld de Masterclass Data science voor (interne) auditors leveren toponderzoekers en toonaangevende business partners van de Universiteit van Amsterdam een bijdrage. We zijn er trots op om auditors een Masterclass met de naam en faam van de Universiteit van Amsterdam te kunnen aanbieden – en auditors op die manier op de hoogte te houden van de relevante ontwikkelingen in het vak.” Deelnemers aan de opleidingen van de Universiteit van Amsterdam en IIR behalen daarmee overigens ook PE-punten.

De kracht van de Amsterdam Business School zit in de inhoud van de opleidingen, zegt Roos Lindgreen. “Onze academici zijn zeer goede onderzoekers en doen niets liever dan daarover hun kennis te delen met professionals bij de overheid en het bedrijfsleven. Dat leidt tot een unieke combinatie van ervaring met onderzoek, enthousiasme voor onderwijs en een passie voor kennisuitwisseling.”

Verbinding tussen wetenschap en praktijk
In het aanbod van conferenties en trainingen van IIR staat van oudsher de verbinding tussen wetenschap en praktijk centraal. Kloeze: “Voor elke opleiding doen we uitgebreid onderzoek om te ontdekken aan welke kennis professionals precies behoefte hebben. Voor de Masterclass voor auditors hebben we bijvoorbeeld uitvoerig bekeken waar auditors in hun werk mee bezig zijn en tegenaan lopen. Daardoor kunnen we in elke module een optimale link leggen tussen wat de werkpraktijk wil weten en wat de wetenschap kan delen.” Zo is in de Masterclass over data science voor auditors extra ruimte ingebouwd voor verschillende programmeertalen en ethiek, omdat uit de marktverkenning bleek dat auditors hiermee in de dagelijkse praktijk veel te maken hebben.

Roos Lindgreen vult aan: “IIR heeft een hele goede feeling met wat professionals verwachten en wensen. Dankzij het netwerk van IIR kunnen we vervolgens ook het juiste docententeam samenstellen om het onderwijs te verzorgen.” Roos Lindgreen is zelf een voorbeeld van het type docent dat – door de verbinding van theorie en praktijk te leggen – bij uitstek in het profiel past. Hij volgde naast een studie informatica ook een opleiding tot auditor en werkte voordat hij hoogleraar werd jarenlang bij KPMG.

Lifelong learning
De samenwerking met IIR sluit aan bij de ambitie van de Universiteit van Amsterdam om een bijdrage te leveren aan professionals die een leven lang leren. Roos Lindgreen: “Aan de universiteit komen doorgaans jonge mensen studeren die na het behalen van een Bachelor en Master aan het werk gaan. Maar zij blijven de behoefte houden om zichzelf te ontwikkelen. Dat kan door een zelfstudie op te pakken, maar ook door aan de universiteit speciale programma’s te volgen. De Amsterdam Business School voorziet in dergelijke opleidingen: de kennis uit de wetenschap wordt via de onderwijsprogramma’s ter beschikking gesteld aan professionals. Daarmee voegen we waarde toe aan professionals – en uiteindelijk ook aan de organisaties waar zij werken en de samenleving waarin zij functioneren.”

Korte programma’s zoals de Masterclass die de Amsterdam Business School nu samen met IIR organiseert voor auditors zijn een goed voorbeeld van deze visie op lifelong learning. Ook IIR is daar enthousiast over, zegt Kloeze. “Wij dragen graag een steentje bij aan het werk van een universiteit die professionals op de werkvloer stimuleert om te blijven leren. Door als universiteit en kennis- en netwerkinstituut de handen ineen te slaan, kunnen we onze conferenties en trainingen nóg beter laten aansluiten op de wensen van de werkpraktijk. De Universiteit van Amsterdam en IIR vinden het allebei belangrijk dat drukbezette professionals de dingen leren die er echt toe doen – die iets toevoegen aan hun ontwikkeling en loopbaan. Samen kunnen we daar nu een nieuwe stap voorwaarts mee zetten.”

Benieuwd wat de Amsterdam Business School en IIR voor jouw professionele ontwikkeling kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.