Print:

De toepassing van Augmented Reality in de industrie

Coen Sanderink , Project manager Maintenance & Services

LinkedIn profiel

Waar je met Virtual Reality met een bril digitale objecten kunt zien, gaat Augmented Reality een stapje verder. Daarvoor heb je geen bril meer nodig! Los van particulier entertainment heeft Augmented Reality ook wel degelijk toepassingen voor de industrie. Dat vertelt Coen Sanderink, project manager Maintenance & Services bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM).

Van Virtual Reality naar Augmented Reality

Augmented Reality is voor de industrie de volgende manier om informatie te tonen in plaatsen waar je die nodig hebt. “Eerst had je VR, nu AR”, begint Sanderink. “Ik geloof dat dit de interface gaat worden waarmee we data gaan tonen. We gebruiken apparatuur die allerlei data genereren, die moet je tonen. Tegenwoordig heb je overal apps voor, dus er zullen nieuwe interfaces voor het tonen van die data komen.”

Augmented Reality in de industrie IIR

Ontwikkeling van hardware

Volgens Sanderink is het nog wel de vraag welke hardware daarbij komt kijken. “De industrie is nog heel erg zoekende daarin”, gaat hij verder. “Microsoft heeft bijvoorbeeld een prototype hololens ontwikkeld die dingen kan projecteren. Ze kijken hoe de markt hierop reageert en welke toepassingen die ervoor bedenkt. Ze zijn aan het kijken wat ze in volgende versies gaan stoppen; daar is nu nog geen duidelijke visie op.”

Brillen

Andere bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van brillen, maar Sanderink twijfelt over de houdbaarheid daarvan. Toch zijn er al voorbeelden van business cases die verder reiken dan een pilot. Die lopen op hun beurt tegen andere problemen aan, zoals een slechte batterijduur of kijkhoek. De praktijk-applicatie is nog onvoldoende: er zullen slagen gemaakt moeten worden.

Augmented Reality en voorspelbaarheid

Een startup waar Sanderink erg nieuwsgierig naar is, is Magic Leap. Bedrijven zoals Google en Ali Baba hebben dit project al voor meer dan 1,2 miljard gefinancierd. “Als de grote jongens er zo veel geld in stoppen, dan zit er iets”, zegt hij. De ontwikkelaars van Magic Leap spreken van MR: mixed reality. Hun bril houdt het brein voor de gek en laat je denken dat digitale beelden net zo echt zijn als je fysiek omgeving. “Initiatieven zoals Magic Leap kunnen de industrie, die nog heel erg zoekende is, een bepaalde richting geven”, gaat Sanderink verder. “Over 5 à 10 jaar is Augmented Reality een belangrijke tool in de industrie om informatie te krijgen, om te bepalen of iets kapot gaat of niet.”

Onderhoud nooit 100% voorspelbaar

Volgens Sanderink zal onderhoud nooit 100% voorspelbaar worden, omdat sommige dingen nu eenmaal kapot gaan, simpelweg omdat ze kapot gaan. En daar is niks mis mee: “Weegt het ook op tegen de kosten als je weet dat je een lamp binnenkort moet vervangen? Is 100% voorspelbaarheid überhaupt iets dat je wilt? Ik denk dat onderhoud moet zorgen dat je wat je wilt voorspellen ook kúnt voorspellen.”

Van consumentenmarkt naar industrie

“Stel je voor dat je straks door een fabriek loopt en direct kunt zien hoe je pompen ervoor staan”, denkt Sanderink hardop. “De informatie voor AR is er al; die hoeft vaak alleen nog maar uit een database gehaald te worden. Het probleem is dat de hardware nog niet zo ver is. Als die op gelijke voet komt, dan kan het snel gaan met AR.”

Sanderink vindt het opvallend dat de industrie richting mist. “In auto’s zit al Head up display. Dat is ook al AR. De komende jaren ga je AR steeds meer tegenkomen op de consumentenmarkt. Ik denk dat daar voor de industrie nog veel te halen valt: business is business.”

Hoor meer over Augmented Reality tijdens het 1-daagse congres Shutdowns & Turnarounds van IIR.