Print:

Terug naar het Wilde Westen

Lex Borger , Consultant Information Security

LinkedIn profiel

Ten tijde van de goudkoorts in het westen van de Verenigde Staten is het fundament gelegd voor het economisch succes van dit gebied. Het begon met het zoeken naar een zeldzaam metaal, dat daar juist in overmaat aanwezig leek. Toch was er veel tijd en moeite nodig om het te vinden en te delven. Velen faalden in de zoektocht naar goud.

Eenmaal verkregen, werd je opgezadeld met de last van bezit: zo moeilijk als het te delven was, zo eenvoudig was het om het je ontstolen te laten worden. Banken, kluizen en vuurwapens waren de in die tijd toegepaste beschermingsmaatregelen. Succesvolle dienstverleners die zich daarop richtten bestaan vandaag de dag nog steeds, zoals Wells Fargo, Diebold, Smith&Wesson. Degenen die faalden gingen snel ten onder.

Toch is die wereld flink veranderd: banken en vuurwapens zijn nu zwaar gereguleerd. De kluis van het digitale tijdperk is cryptografie. In deze veranderende wereld is niet metaal moeilijk te delven, maar cryptografie: het vinden van de juiste invoer die een bepaalde hash-waarde opleverd. Een katalysator was nodig om cryptografisch ‘goud’ te definieren: Satoshi Nakamoto. Deze man definieerde in 2009 de spelregels voor een digitale munteenheid, de ‘bitcoin’. Eigenlijk is bitcoin geen munteenheid, het is het cryptografische equivalent van goud. Satoshi heeft zijn werk goed gedaan: er zijn geen fundamentele zwakheden gevonden in zijn definitie en hij heeft bitcoins per definitie zeldzaam gemaakt: er zullen er maar 21 miljoen van zijn.

Deze constatering geeft aan dat, uitgaande van het principe dat de geschiedenis zich herhaald, nu het tijdperk ingaan van het digitale wilde westen. Dit geldt zeker zolang overheden nog worstelen wat ze ermee aan moeten. Een nieuw soort bank dient zich aan, vergelijkbaar met de aandelenhandel: bitcoins omzetten van en naar andere valuta – en ze willen ze ook wel voor je bewaren. De nieuwe soort bankrover is er al, de hacker. De eerste falende dienstverleners hebben we ook al gezien, met Mt. Gox als grootste voorbeeld hiervan.

Bitcoin zelf zit wel goed in elkaar. Het is het volwassen worden van de dienstverlening er omheen en het gebrek aan erkenning door overheden zijn nu een fase waar we collectief ons doorheen moeten slaan.

Lex Borger

Lex is een redacteur voor het vakblad ‘Informatiebeveiliging’, wat gepubliceerd wordt door het PvIB (‘Platform voor Informatiebeveiliging’). Daarnaast is hij ook trainer bij IIR van o.a. de praktijktraining Security Architectuur.