Print:

Klaar voor de start: succesvol informatiemanagement!

Hans Breukhoven , Managing partner

LinkedIn profiel

Omsingeld door hooggespannen verwachtingen

Opvallend veel informatiemanagers die ik spreek hebben het gevoel dat ze een soort “kop van jut” zijn in hun organisatie. Je kent het wel, zo’n rol waarin je omsingeld bent door hooggespannen verwachtingen en het aan jou is om het allemaal waar te maken:

 • Er komen allerlei wetswijzigingen aan die op tijd verwerkt moeten zijn in processen en systemen;
 • Terwijl je daar druk mee bent, krijg je klachten op je bordje vanuit “de business” over slecht functionerende ICT (“daar ben jij toch van?”)
 • En eigenlijk had je je voorgenomen meer met de toekomst bezig te zijn (“moeten we niet iets doen met …”).

 

Van start in 3 soorten wedstrijden

En ondertussen stapelt het werk zich op en zit je ook nog met niet ingevulde vacatures. Herkenbaar? Dan is het belangrijk dat je je realiseert dat wij informatie-managers in meerdere “wedstrijden” tegelijkertijd actief moeten zijn om te kunnen winnen. Ik onderscheid drie soorten wedstrijden:

 • Wedstrijd 1 : Verbeterde Informatievoorziening
  Je kent het wel, de verplichte nummers: wetswijzigingen, compliancy, security/privacy-gedreven veranderingen, uitgesteld onderhoud, etc. Kortom, veranderingen die als je ze doorvoert meestal niets opleveren maar problemen of risico’s creëren als je ze negeert. Eigenlijk heb je geen andere keuze dan ze door te voeren. Deze wedstrijd noemen we “running the race”.

 

 • Wedstrijd 2 : Vernieuwing van Informatievoorziening
  Denk aan aanpassingen in processen, nieuwe functionaliteiten, wijzigingen in bestaande applicaties. Het gaat hier om wijzigingen met een business voordeel. Kortom, dingen doen (vaak in projectvorm) waar “de business” blij van wordt. Deze veranderingen hebben vaak een positieve business case. Dit noemen we “winning the race”.

 

 • Wedstrijd 3 : Innoverende informatievoorziening
  Niet met de dag van morgen bezig zijn, maar met de toekomst. Niet vanuit een gebruikerswens verbeteren maar vanuit een lange termijn visie. Denk aan de self-service platforms, cloud technologie, BPM-engines, big data, etc. Deze innovaties kunnen technologie- of businessgedreven zijn. Deze wedstrijd noemen we “changing the rules”.

Succesvol informatiemanagement is je op de eerste plaats realiseren dat je in alle drie de wedstrijden actief moet zijn om succesvol te zijn. Vaak zie je dat informatiemanagers door hun eigen voorkeur of door de omgeving onbewust te veel focussen op één van de drie. Dat komt op termijn als boomerang natuurlijk weer terug naar je. Denk maar eens aan het uitstellen van innovatie, of het te lang negeren van achterstallig onderhoud.

Mijn advies: kijk eens naar uw eigen informatieplan of nog beter uw agenda. Hoe zit dit in de praktijk? Komen alle drie de wedstrijden aan bod in het plan? En op welke manier voegt u zelf maximaal waarde toe als IM?

Meer weten over het opstellen en/of optimaliseren van het informatieplan?

Tijdens de Opleiding Strategisch Informatiemanagement stelt u samen met de docent een informatieplan op. ► Meer informatie

 

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.