Print:

SLIM

Arash Aazami , Energie-expert en oprichter

LinkedIn profiel

In 2006 hoorde ik voor het eerst over de slimme Meter. Een apparaatje dat alle kopzorgen van energiebedrijven als sneeuw voor de zon zou doen verdwijnen. Jarenlang heeft de hele energiesector te lijden gehad onder miljoenen niet altijd even betrouwbare kassa’s die hun geheimen pas prijsgaven als een monteur na heel lang aanbellen en aandringen eindelijk het huis van de klant mocht betreden. Het overgrote deel van alle energierekeningen werd op de gok gemaakt. Natuurlijk heeft dit voor enorme administratieve chaos gezorgd. Gelukkig werkte meestal de wet van de grote getallen mee. You win some, you lose some, en aan het eind van de dag is het aannemelijk dat over een portfolio van miljoenen klanten gemeten verbruik en werkelijk verbruik redelijk dichtbij elkaar liggen. De kleine verschillen die overblijven werden weggepoetst met een scala aan administratieve schoonmaakmiddelen: allocatie, reconciliatie, programmaverantwoordelijkheid, registervergelijkingen, vastrecht, etcetera.

In een paar decennia is de energiesector zo complex geworden dat zelfs energieprofessionals er weinig meer van begrijpen, laat staan consumenten. Die hadden weinig meer in te brengen dan een zucht, haalden hun schouders op en betaalden zwijgend de rekening. “Het zal wel”.
En toen kwam ineens de redder: de Slimme Meter. Deze vriend zou voor eens en voor altijd afrekenen met de administratieve
moloch die was verrezen gedurende tientallen jaren koffiedik kijken. Het was zó simpel: apparaatje meet verbruik, stuurt het door naar energieleverancier, die vermenigvuldigt verbruik met prijs en voilà: een altijd kloppende factuur! De grootschalige uitrol zou in 2007 beginnen. Appeltje-eitje.

Echter: de sector was inmiddels zo gewend geraakt aan de enorme complexiteit dat deze vrijwel direct ontwenningsverschijnselen begon te vertonen.

Ik hoorde de typische opmerkingen voorbij komen in de vele overleggen die eraan werden besteed: “maar een digitale meter is toch elektrisch? Dan verbruikt deze toch stroom? En die wordt natuurlijk niet gemeten, dus de slimme meter is onbetrouwbaar.” Prompt werd een oplossing aangedragen: “we stoppen batterijen in de meter, en dan hoeft hij zijn eigen verbruik niet meer te meten”. En daar kwam alweer een nieuwe vraag: “maar wat als de batterijen leegraken? Dan meet de meter niets meer en verliezen wij al ons geld!”. Na ampel beraad kwam de ultieme oplossing: “de batterijtjes kunnen we vervangen, maar omdat we dat niet aan de consument kunnen toevertrouwen sturen we daar een monteur voor langs”. Ik stond perplex, dacht dat ik in een klucht was beland. Maar ik hoorde het toch echt: we zouden duizenden monteurs aan het werk houden omdat ze batterijtjes moeten vervangen. En dit was niet de enige klucht, bij lange na niet…

Het zal niemand verbazen dat de grootschalige uitrol nog even uitbleef. 2007 verstreek, en toen 2008, 2009, 2010 en in het voorjaar van 2011 ontving ik een brief van mijn leverancier: “u krijgt een nieuwe meter”. Fantastisch nieuws! Eindelijk kon ik de toekomst in mijn huis verwelkomen! Geen miskleunfacturen meer, altijd kloppende verbruiken, en dan alle superslimme toepassingen waarmee ik mijn wasmachine automatisch zou laten draaien tijdens goedkope uren, per dag kon zien wat mijn kosten waren en misschien zelfs besparingsadviezen zou krijgen dankzij mijn slimme meter. Ik nam er een dag vrij voor, want ik wilde natuurlijk zien welk geniale apparaat ik kreeg.

Halverwege de ochtend werd er aangeklopt, en twee alleraardigste meneren brachten een doos en een gereedschapskist binnen. Ik wees ze via mijn koffieapparaat naar de meterkast en vertelde honderduit over mijn werk voor een energiebedrijf, en hoezeer ik blij was dat ik eindelijk aan de beurt was voor de slimme meter. Ze glimlachten, maakten de doos open en lieten mij precies dezelfde analoge meter zien die ik al had. “Nee meneer, die slimme meter komt over een paar jaar misschien. U krijgt eerst gewoon deze.” Wat werken wij toch in een heerlijke sector!

Arash Aazami is energieexpert en oprichter van ‘s werelds eerste energieonafhankelijkheidsbedrijf BAS.
Tijdens het Slimme Meter Platform 2015 op 16 juni zal hij de deelnemers trakteren op een interactieve sessie waarin het bestaande energieparadigma uitgedaagd wordt. Hoe zou de sector eruitzien als energieprofessionals primair vanuit het perspectief van de gebruiker handelen? Wat is de zin en onzin van slimme meters in de energietransitie?