Print:
Arjen Beers, Senior Manager Strategy & Operations bij Deloitte, over de rol van robotisering binnen de hypotheekketen, de belangrijkste uitdagingen, robotic workforce en hun advies aan de sector.
”Robotisering is een uitstekend alternatief om inefficiënte of gebroken processen te automatiseren daar waar klanten last hebben van legacy systemen en mainframes. Veel klanten binnen de financiële sector hebben legacy systemen. Het bouwen van interfaces (zogenoemde Application Programming Interfaces, API’s) voor deze legacy systemen is kostbaar en tijdrovend. Ook vervanging van applicaties is complex.”
Robotics kan voor deze systemen zorgen zonder nieuwe interfaces te ontwikkelen. Hiermee kan de oplossing in korte tijd en met korte terugverdientijd ingezet worden. Soms als tijdelijke oplossing, maar veelal ook structureel om besparingen, kwaliteitsverbetering en repetitieve processen te realiseren.
Wij merken dat Robotics veelal wordt gekoppeld aan zogenoemde Robotic Process Automation (RPA), veelal via het bottum-up ‘robotiseren’ van inefficiënte, handmatige en op gestructureerde beslisregels gebaseerde processen, zoals het verwerken van mutaties en uitvoering van terugkerende transacties en controlehandelingen. Het bredere domein van Robotics omvat echter ook meer ook Cognitive Automation (CA). CA is één van de belangrijke bouwstenen richting de XaaS economy (everything as a service). Cognitive Automation biedt de mogelijkheid om ongestructureerde processen te automatiseren en processen fundamenteel anders in te richten.
Robotisering stelt bedrijven in staat een snellere, betere service en consistentere waarde aan hun klanten te leveren. Daarnaast kan de beschikbare capaciteit van medewerkers zich beter richten op de uitzonderingen en waarde toevoegende activiteiten.
RPA is inmiddels een vrij volwassen technologie en begint een grotere rol te spelen binnen de hypotheekketen. Het wordt met name ingezet om rules based taken te automatiseren in de support functies en in de back office daar waar bedrijven geen API’s hebben om gegevens te muteren. Denk aan het doorvoeren van simpele mutaties of controleren van documenten.
De waarde van RPA op langere termijn is voor een groot deel gekoppeld aan het gebruik en in standhouden van legacy systemen. Zolang er juiste koppelingen bestaan tussen front en backend systemen kan RPA de brug zijn om deze systemen te verbinden en eenvoudige rules-based taken uit te voeren. Zodra data in gestructureerde vorm (bijvoorbeeld via klantportals) middels API’s automatisch kan worden verwerkt in de administratiesystemen zal de rol van RPA binnen de primaire processen afnemen. De diversiteit aan administraties is groot, evenals de druk op het verhogen van betrouwbaarheid in data. Hiermee verwachten wij dat RPA voorlopig een belangrijke bijdrage kan leveren.
De toepassingen van cognitieve technologie zijn tot dusver beperkt. Bedrijven zijn her en der aan het experimenteren (met name met chatbots) maar er zijn nog weinig breed geïmplementeerde oplossingen. Cognitieve technologie biedt op de lange termijn zeer veel potentie doordat veel complexere taken geautomatiseerd kunnen worden. Algoritmes worden steeds beter in het begrijpen van mensen en tekst en maken het daarmee mogelijk om een natuurlijk gesprek te voeren met een chatbot, de juiste data te extraheren uit een document of een kwalitatieve beoordeling uit te voeren op basis van de kenmerken van het dossier of document. Gegeven de hoge intensiteit van informatie-uitwisseling tussen adviseurs, notarissen, banken en verzekeraars hebben cognitieve toepassingen de potentie om informatie-uitwisseling te versnellen en te vereenvoudigen.
De belangrijkste uitdagingen omtrent RPA op een rij:
Op gebied van cognitieve technologie is het een noodzaak om het juiste talent aan te trekken. Talenten die technologie begrijpen en innovatieve oplossingen kunnen bedenken.
Vijf belangrijke overwegingen voor een succesvolle implementatie:
Wij zijn bij diverse trajecten betrokken, een aantal voorbeelden op een rij:
Geplaatst op: 23 augustus 2017
Laat uw e-mail achter en ontvang uw aanvraag (ook in uw e-mail).
Heeft u eerder al een aanvraag bij IIR gedaan?