Print:

Neuromarketingstudie: Onbewust zijn we er klaar voor… “Hypotheekrenteaftrek morgen afschaffen.”

Martin de Munnik , Commercieel Partner

LinkedIn profiel

Onbewust zijn we er klaar voor: “Hypotheekrenteaftrek morgen afschaffen.”
Neuromarketingstudie naar het afschaffen van de hypotheekaftrek.

Met het jaarlijkse Hypotheken Event in het vooruitzicht hebben de researchers van neuromarketing-bureau Neurensics de huizenbezitter onderzocht op zijn houding ten aanzien van de renteaftrek. Onderzocht en niet ondervraagd, want de stellige overtuiging van neurowetenschappers is dat “wat mensen zeggen, zelden is wat mensen vinden”. Dus werd er met MRI-scans letterlijk in het brein gekeken van de Nederlandse huizenbezitter op het moment waarop zij de verschillende opties rond de hypotheek-aftrek voorgelegd kregen.

Acceptatie

Zoals te verwachten is de huizenbezitter bewust maar ook onderbewust tegen het afschaffen van de renteaftrek. Echter.., in dat zelfde onderbewuste is te zien dat hij zich al heeft neergelegd bij een -in zijn beleving- onvermijdelijke afschaffing.

Voor wat hoort wat

In deze op neurowetenschappen gebaseerde studie kregen huizenbezitters zeven verschillende stellingen voorgelegd. Vier stellingen uit de top Vijf vertonen een opvallende overeenkomst, namelijk de acceptatie van een verandering in de status quo. De stelling die onbewust de meeste waardering en acceptatie weet op te wekken zou de regering kunnen doen overwegen de hypotheekrenteaftrek ‘morgen nog af te schaffen’. Wie de werking van het brein een beetje bestudeerd heeft, weet dat ‘gain’ en ‘pain’ hand in hand gaan. Het ligt dus voor de hand dat we ‘iets’ terug willen voor het verlies van het aftrekvoordeel.

Wilt u weten wat de onderzoekers van Neurensics hebben ontdekt? En hoe men het verlies van de aftrek kan compenseren zonder kostenverhoging? Kom dan naar het Hypotheken EVENT. Martin de Munnik, CCO van Neurensics geeft tijdens het event antwoord op deze vragen.