Print:
Robert Rongen , Owner
LinkedIn profiel
Blockchain is een verzamelnaam voor de onderliggende technologie van Bitcoin. Bitcoin maakt het mogelijk om op een betrouwbare wijze een digitale waarde over te maken via het internet. In het geval van Bitcoin is de waarde een digitale munt die op een exchange omgewisseld kan worden naar Euro’s of ander fiatgeld.
Blockchain technologie zorgt ervoor dat er overeenstemming (consensus) is in het Bitcoin netwerk over de uitgevoerde transacties. Met name is er overeenstemming over het feit dat de verzender daadwerkelijk eigenaar is van de Bitcoins en dezelfde Bitcoins niet al eerder zijn uitgegeven (“double-spend”). Deze overeenstemming maakt het mogelijk om digitaal waarde uit te wisselen op het internet met partijen zonder dat deze elkaar hoeven te vertrouwen. Lees ook hoe je als organisatie succesvol start met blockchain.
De transacties worden vervolgens vastgelegd in de Bitcoin blockchain en zijn vervolgens niet meer aan te passen maar voor iedereen zichtbaar. Er is geen derde partij zoals een accountants of een bank nodig deze transacties te vertrouwen en vast te leggen. De transacties zijn anoniem: Alleen de Bitcoin accountnummers zijn zichtbaar, niet de namen van de eigenaar van die accounts.
Lees in deze whitepaper wat de rol van blockchain is binnen de data-economie.
Doordat Bitcoin een digitale munt is kan je een aantal voorwaarden koppelen aan een transactie, bijvoorbeeld:
Aan een Bitcoin transactie kan een gecodeerde boodschap worden toegevoegd waarmee het mogelijk is om het bestaan vast te leggen van een bepaald digitaal bestand op bepaald moment. Dit kan nuttig zijn bij het vastleggen van auteursrecht, patenten of juridische of notariële stukken. Voor deze toepassing wordt de hash code van het digitale bestand vastgelegd in een Bitcoin transactie.
Ethereum is een tweede generatie bockchain platform die het mogelijk maakt volledig programmeerbare transacties te maken met zogenaamde “Smart Contracts”. Deze smart contracts kunnen functies bevatten die vanuit een website of toepassing kunnen worden aangeroepen. Op deze manier kan je een vanuit een website of toepassing data vastleggen in een blockchain of andere interacties doen met die data. Lees ook de 6 need-to-knows over smart contracts en waarom juist juristen al aan het programmeren slaan.
Een speciale toepassing van smart contracts is dat je digitale tokens kunt aanmaken:
Het uitgeven van tokens gebeurt vaak via een Initial Coin Offering (ICO) of Token Sales. Hierbij maakt een blockchain startup eigen tokens en verkoopt deze als crowd funding. Met de opbrengst bouwt het bedrijf een blockchain platform die deze tokens gaat gebruiken. De investeerders kunnen hun tokens later op een exchange verkopen of zelf op het platform gebruiken.
Een bijzondere eigenschap van de tokens is dat de waarde van een token afhankelijk kan zijn van de context. Zo heeft de loyaliteitstoken Retailcoin (XRTC) verkregen in Tilburg meer waarde als deze in een Tilburgse winkel wordt besteed.
Een speciale soort token is de niet-uitwisselbare (non-fungible) token: Deze tokens zijn uniek en niet deelbaar. Ze worden toegepast om fysieke voorwerpen als kunstwerken te vertegenwoordigen of als verzamelobjecten in spellen als CryptoKitties waarbij zeldzame of veelgevraagde tokens meer waard zijn.
Nieuwsgierig hoe blockchain technologie en smart contracts uw wereld veranderen? Tijdens de 2-daagse masterclass Blockchain Fundamentals ontdekt u de grenzeloze mogelijkheden en u past deze concreet toe op uw eigen situatie.
Meer informatie?
Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.
Geplaatst op: 31 augustus 2018
Laat uw e-mail achter en ontvang uw aanvraag (ook in uw e-mail).
Heeft u eerder al een aanvraag bij IIR gedaan?
Houd mij de hoogte van gerelateerde content, trainingen en conferenties.