Print:

Marathon lessen voor privacy officers

Klaas Bruin , Beleidsadviseur Bescherming Persoonsgegevens

LinkedIn profiel

Als fervent hardloper én Corporate Privacy Officer bij KLM is mij opgevallen dat er tussen beide bezigheden interessante overeenkomsten zijn, die ik hier graag met je deel!

In the winning mood

Het begint natuurlijk met de overtuiging dat je het wilt en ook kunt. Deze ‘mindset’ is cruciaal, anders raak je onderweg de motivatie kwijt! Het begin is in beide gevallen moeilijk, want hoe pak je zo’n uitdaging aan? Je kunt natuurlijk gewoon beginnen,
maar zonder de juiste begeleiding en techniek heb je kans op blessures of loop je het risico dat je je einddoel niet haalt. Zorg dus voor goede begeleiding, van een hardloop coach en/of een privacy expert. Zij geven je de juiste handvaten waar je focus moet liggen (en waarom). Je kunt daarmee altijd op je basis kennis en techniek terugvallen om van daar je doelstellingen op te bouwen.

Sparringpartner

Beide doelen zijn ook niet te bereiken als je het er ‘even bij doet’. Focus en discipline zijn nodig om je einddoel te behalen. Uit mijn eigen ervaring kan ik je aanraden om een groep gelijkgezinden samen te stellen, met wie je kan sparren en trainen om naar een hoger (kennis)niveau te komen. Kennisuitwisseling met gelijkgestemden is daarom van groot belang. Onder het motto ‘twee weten meer dan één’ kan je veel leren van de ervaring van anderen. Ervaringen die je vervolgens weer naar je eigen situatie kan vertalen.

Voor een hardloop wedstrijd train je immers ook in een team. Net als KLM, die ter voorbereiding op de Dam tot Damloop trainingsgroepen van verschillende niveaus samenstelde om haar 1170 collega-deelnemers naar de eindstreep te helpen. Niet alleen maken zij samen de nodige kilometers, ook zorgen zij voor uitwisseling van hardlooptechnieken en voedingsadviezen, weten ze elkaar te enthousiasmeren en motiveren en zorgt het voor de nodige plezier tijdens het harde werken.

Privacy peers

Helaas is het zo dat privacy officers niet vaak een collega met privacy kennis binnen de eigen organisatie treffen. Vandaar dat het belangrijk is om peers van buiten de organisatie te treffen. Als ervaren privacy officer (anno 2001) stemt het mij in elk geval positief dat het vakgebied groeiende is, en veel nieuwe initiatieven voor deze doelgroep ontstaan. Gerichte trainingen, netwerkbijeenkomsten, tijdschriften, alle initiatieven juich ik toe om samen fit te worden én te blijven om onze privacy doelen te behalen. Dit vooral met de nieuwe Europese privacy verordening in het vizier!

Wil je je doel bereiken is een gezonde instelling, gerichte training, optimale inzet en de juiste begeleiding noodzakelijk. Heb jij al de juiste bouwstenen in huis om de marathon der privacy officers goed te volbrengen?

Klaas Bruin

Klaas Bruin was Corporate Privacy Officer bij KLM, is redacteur van het Tijdschrift Privacy Practice en liep in 2008, 2009 en 2013 de marathon. Ook is hij als docent betrokken bij de opleiding Privacy Officer 2.0.