Print:

Over het fenomeen #Lieggrafieken in Zondag met Lubach

Michiel Dullaert , Analist/data designer

LinkedIn profiel

DePerfecteGrafiek.nl publiceerde vorige week het fenomeen #Lieggrafiek uit Zondag met Lubach. In een programma-item over Splinterpolitiek toont Arjan Lubach de Lieggrafiek die “Forum voor Democratie” maakte voor hun verkiezingsprogramma. Het item wordt afgesloten met een prachtige parodie op lieggrafieken.

Visuele misleiding

Als fanatiek tegenstander van deze vorm van visuele misleiding kan ik dit soort items alleen maar toejuichen, aldus Michiel Dullaert. Hij is specialist op het gebied van datavisualsiatie. Als er dan ook nog een parodie gemaakt wordt op een van de meest verfoeide grafieksoorten, kan ik alleen maar genieten. HIeronder een paar screenshots en een link naar de aflevering zelf op Youtube.

Allereerst toont Arjen Lubach de lieggrafiek van “Forum voor Democratie” in zijn originele vorm. Arjen legt uit hoe een lieggrafiek werkt

Hieronder de grafiek, maar dan ingezoomd.

lieggrafiek-forum-voor-democratie

Daarna wordt de oorspronkelijke geanimeerde grafiek teruggespoeld en zien we het beeld hieronder. Daarmee wordt goed duidelijk hoe vertekenend deze grafiek is.

Lieggrafiek ontrafelt

Het item gaat verder, aan het einde wordt een parodie op deze lieggrafiek getoond, ter ondersteuning van de vraag “moet Arjen Lubach de Politiek in”.

Parodie op Lieggrafiek Arjen Lubach

Een prachtig item, met de beste lieggrafiek die ik sinds lange tijd gezien heb.  Althans, dan hebben we het over de parodie-lieggrafiek. De oorspronkelijke lieggrafiek zou strafstemmen moeten opleveren voor de politieke partij die hem heeft gemaakt.

Hieronder de beelden van het programma-item op Youtube. Het eerste filmpje begint bij de oorspronkelijke lieggrafiek. Scroll door naar 12:51 voor de parodie-lieggrafiek, of bekijk het tweede fragment.

Hieronder het fragment waarin de parodie-lieggrafiek getoond wordt.

Ben jij ook klaar met visuele misleiding door de zogenaamde #lieggrafieken? Leer misleidende visualisatie herkennen tijdens de opleiding Datavisualisatie & Dashboard design. De training wordt gegeven door Michiel Dullaert. Hij maakt als analist al meer dan 15 jaar dashboards, rapportages en presentaties. Ook is hij gespecialiseerd in visuele communicatie. Bekijk de opleidingpagina’s als je meer te weten wil komen over datavisualisatie.

 

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.