Print:

Over de kracht van innovatie: van Artificial Intelligence tot Robotica, Augmented Reality en Blockchain

Wessel Heikens, Strategic Marketeer bij Tjip, over innovatie, de rol en implementatie van Blockchain en zijn advies aan de sector.

Welke belangrijkste ontwikkelingen verwacht TJIP op het gebied van innovatie en wat zijn hierbij de grootste uitdagingen?

Logo TjipTJIP ziet veel potentie in een reeks opwindende technologieën die de digitale bedrijfsactiviteiten zullen gaan ondersteunen aankomend jaar. Mocht een van deze technologieën doorzetten, dan zullen bedrijven moeten investeren in de juiste digitale architecturen om deze ontwikkelingen te blijven stimuleren.

De onderwerpen Artificial Intelligence, Robotica, Augmented -en Virtual Reality (AR / VR) en Blockchain zullen aankomend jaar een nóg grotere rol gaan spelen in het bedrijfsleven. Ondanks dat het geen nieuwe technologieën zijn, leveren ze boeiende en complementaire resultaten op. Tot nu toe hebben we er enigszins geïsoleerd over gesproken. In toenemende mate zien we hoe deze technologieën gezamenlijk de potentie hebben om disruptieve resultaten op te leveren. Aankomend jaar verwachten wij dat er op deze gebieden grote zichtbare stappen gemaakt zullen worden.

Welke rol heeft Blockchain komend jaar binnen de hypothekenmarkt en wat is er nodig voor een succesvolle implementatie?

De laatste tijd is er veel te doen rondom Blockchain, een nieuwe technologie voor transactieverkeer die de nu gebruikte handels-, verzekerings-, en betalingssystemen ingrijpend kan veranderen. Komende jaren verwachten we vooral blockchainprojecten die het werk van controlerende instanties zullen vergemakkelijken. Blockchain kan bijvoorbeeld een controlerende instantie helpen bij het realiseren van compliance bij banken. Als een bank alle transacties ‘logt’ in een Blockchain, kan deze ook met behulp van de Blockchain afdwingen dat die transacties aan bepaalde wettelijke voorwaarden voldoen.

Ook kan Blockchain een heel goede rol spelen in de boekhouding bij aandelenhandel. Aandelen zouden onderdeel kunnen zijn van een Blockchain. Iedereen in het systeem heeft dan direct inzicht in transacties en dat komt de transparantie in handel ten goede.

Tot slot heeft Blockchain de potentie om de belofte van IoT waar te maken. Wij geloven dat in het komende jaar IoT beter begrepen zal worden door Blockchain technologie, aangezien IoT een peer-to-peer-mechanisme nodig heeft om praktisch en uitvoerbaar te zijn. In de wereld van IoT genereer je miljoenen kleine transacties die zijn verzameld uit een gedistribueerde set sensoren. Het is niet haalbaar om deze systemen te gebruiken met behulp van een gecentraliseerd transactiemodel, omdat het te traag, duur en exclusief is. Blockchain zou hierin aankomend jaar een verbindende rol kunnen spelen en deze technologie een stap verder brengen.

Welke adviezen geeft TJIP de sector mee?

Het belangrijkste advies dat wij mee kunnen geven aan een bedrijf is om open te staan voor nieuwe technologieën en op zoek te gaan naar manieren waarop deze technologieën eventueel een bijdrage kunnen leveren aan de huidige bedrijfsvoering. Hierin is ‘samenwerking’ een keyword aangezien veel organisaties zelf vaak niet in staat zijn grote innovatieslagen te maken. Samenwerken met branchegenoten of zelfs concurrenten kan voor nieuwe inzichten zorgen en tevens zijn sommige technologieën van meer toegevoegde waarde in de hele bedrijfstak dan in een individuele partij. Met name geldt dit voor partijen binnen de bancaire- en hypothecaire sector. Food for thought dus! TJIP vertelt hier meer over door middel van blogs, whitepapers en tijdens onze periodieke Roundtable sessies.

 

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.