Print:

Conference highlights – in Dutch

Karlijn Kuijpers , Investigative Journalist

LinkedIn profiel

Rob Ford, partner bij 24 Asset Management, gooit een muntje op. Terwijl het muntje valt, zegt hij: ‘Trump, Brexit, Franse verkiezingen, Duitse verkiezingen.’ Ford vindt het kop-en-muntspel de beste manier om antwoord te geven op de vraag hoe de spreads zich de komende jaren zullen ontwikkelen. ‘Ik heb werkelijk geen idee,’ zegt hij als het muntje de grond raakt.

 

Onzekerheid, dat lijkt wel het woord dat het vaakst over de tongen kwam tijdens het Securitisation Event 2017. Op 19 april jl. kwamen deelnemers bijeen voor het derde Securitisation Event. Onzekerheid over nieuwe regelgeving, over nieuwe ontwikkelingen zoals market place lending of whole debt sales. ‘We wachten allemaal op de uitkomsten van STS’ zegt dagvoorzitter Hendrik-Jan Luitinga van Delta Lloyd. ‘De hele industrie wacht op de komst van deze baby.’

 

Ook toezichthouders zien een onzekere toekomst. Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank verwacht dat kapitaaleisen de komende jaren zullen toenemen. Maar hoe de eisen eruit gaan zien is nog onduidelijk. ‘Op dit moment is een patstelling in het overleg over Basel IV, onder meer vanwege de verkiezing van Trump. We wachten totdat de Verenigde Staten hun toezichtsplan presenteren. Dan zullen we zien of er beweging in de zaak komt’

 

Ook Joep Knook van de Autoriteit Financiële Markten heeft moeite de nieuwe ontwikkelingen te volgen. In een debat over marketplace lending legt hij uit hoe deze nieuwe vorm van lenen, waarbij leners via een ontline platform worden gekoppeld aan investeerders, zorgt voor onduidelijkheid. ‘De Wet Financieel Toezicht heeft nog geen definitie voor dit type platforms. Daarom proberen we deze platforms in andere definities te passen. We moeten contact houden met de sector om zicht te houden op de ontwikkelingen,’ zegt hij.

 

Toch lijken de deelnemers het over een aantal ontwikkelingen wel eens te zijn. Securitisatie zal toenemen als er strengere kapitaaleisen komen. Whole loan sales nemen toe. Het belang van non-banks in de markt neemt toe, bijvoorbeeld bij marketplace lending. En de tarieven zullen de komende jaren gaan stijgen.

 

Hoe de rest zich zal ontwikkelen, dat zullen de deelnemers horen bij het Securitisation Event 2018.