Print:

Kennis van programmeren: de belangrijkste voordelen

Martijn Loth , Advocaat

LinkedIn profiel

“Alle bedrijven zijn nu technologiebedrijven”. Zo luidde de titel van een Thomson Reuters blog die ik onlangs las. De boodschap is duidelijk: succesvolle bedrijven weten software naar hun hand te zetten om economisch voordeel te halen. Zelfs de van oudsher als conservatief getypeerde sectoren verworden stilletjes aan tot software powerhouses. Denk maar aan Goldman Sachs, de Amerikaanse bank, die naar verluidt meer software ontwikkelaars tewerkstelt dan Facebook.

Programmeren voor juristen | IIR

 

Als raadgevers van dergelijke bedrijven, is er dan ook geen jurist die er nog aan ontkomt om over techniek te adviseren. Omdat bij moderne techniek software aan de basis ligt, zou iedere jurist moeten leren programmeren. In ieder geval ervaar ik van programmeerkennis iedere dag weer de enorme meerwaarde voor mijn werk als advocaat. Wat mij betreft zijn dit de belangrijkste voordelen:

Dezelfde taal spreken als de techneuten en gaten voorkomen in analyses

Informatie verneem je het best uit eerste hand. Daarmee voorkom je dat er nuances verloren gaan door interpretaties van andere niet-techneuten. Dan is van belang dat je niet alleen het jargon begrijpt, maar ook de technische werking tot op zekere hoogte kan begrijpen. Alleen op die manier kan je voldoende kritische vragen stellen en logische verbanden leggen tussen verschillende componenten van een applicatie. Bovendien is het niet altijd even duidelijk voor niet-juristen of bepaalde technische feiten van belang (kunnen) zijn voor de juridische analyse. Door kennis van programmeren, kan je alle informatie tot je nemen en zelf een selectie maken wat belangrijk is en wat niet.

Voorbereid zijn op toekomstige ontwikkelingen

De concepten die ten grondslag liggen aan softwareontwikkeling zijn universeel toepasbaar. Met kennis van programmeren begrijp je niet alleen beter wat complexe technologie zoals blockchain is en wat de juridische knelpunten van die technologie zijn, maar zal je ook sneller en beter in staat zijn the next big thing te begrijpen in vergelijking met een collega zonder programmeerkennis.

Productiviteit verhogen door taken te automatiseren

Los van de hiervoor genoemde inhoudelijke voordelen, kan kennis van programmeren jouw werk als jurist ook een stuk efficiënter en aangenamer maken door bepaalde werkzaamheden uit te kunnen besteden aan slimme programmaatjes. Zo zou je een script kunnen maken dat het gebruik van gedefinieerde begrippen in een contract in de gaten houdt of zou je een applicatie kunnen ontwikkelen die jou onmiddellijk een seintje geeft over aankomende wetswijzigingen en daarbij automatisch een conceptmailtje klaarzet aan klanten voor wie dergelijke signaleringen relevant zouden kunnen zijn. De mogelijkheden zijn oneindig en de kostenefficiëntievoordelen evident.

Ben jij jurist en wil je ook meer weten over techniek en programmeren? Schrijf je dan snel in voor de cursus ‘Programmeren voor Juristen’ van IIR.

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.