Print:

Wat zijn de juridische aspecten van blockchain?

Sandra van Heukelom-Verhage , Advocaat-Partner

LinkedIn profiel

Volgens verschillende experts gaat onze samenleving definitief veranderen door blockchaintechnologie, onder meer omdat blockchain zogenaamde ‘’trusted third parties’’ zoals overheden, banken of notarissen overbodig zullen raken.

Vanuit juridisch perspectief heeft Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten de juridische aspecten die bij blockchain een rol kunnen spelen onder de loep genomen. Wat daarbij opviel, is dat juridische vraagstukken vaak van invloed zijn op de fundamenten van de blockchain, enigszins afhankelijk van de context waarin een blockchainapplicatie gebruikt wordt.

Enkele juridische aandachtspunten bij het gebruik van blockchain in de praktijk zijn:

  • Toepasselijk recht: afhankelijk van de context van een blockchaintechnologie, kunnen vele verschillende rechtsordes van toepassing zijn.
  • Eigendom van een blockchain: de oorspronkelijke gedachte bij de bouw van bv de bitcoinblockchain was dat de blockchain van niemand en daarmee van iedereen is. Maar is dat wel zo?
  • Identiteit binnen een blockchain: alle transacties binnen een openbare blockchain zijn openbaar. Dat betekent niet dat altijd duidelijk is wie de transacties binnen de openbare blockchain verrichten. In de praktijk kan dit tot problemen leiden.
  • Juridische betekenis van smart contracts: het is mogelijk dat een smart contract ook een juridische overeenkomst is maar daar kunnen wel bezwaren aan kleven.
  • Toezicht op de blockchain: blockchain zou toezicht in principe makkelijker en misschien zelfs overbodig kunnen maken. In de toekomst zou dit er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat bepaalde controlefuncties sterk verminderd worden.


Meer weten over de juridische aspecten van blockchain?

Bezoek de website van het seminarde juridische implicaties van blockchain‘ voor meer informatie. Ook de juridisch relevante kennis over programmeren opdoen? Volg dan de driedaagse praktijktraining Programmeren voor juristen.

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.