Print:

Jongeren in het bestuur: drie redenen waarom

Hans de Ruijter , Redacteur / Tekstschrijver

LinkedIn profiel

Volgens een begin dit jaar gepubliceerde rapportage[1] van de Monitoringcommissie Code Pensioenfondsen slagen pensioenfondsen er nog altijd onvoldoende in om ‘jongeren’ in hun besturen op te nemen. De Code Pensioenfondsen beveelt aan dat minimaal één bestuurder jonger dan 40 jaar in het bestuur van het pensioenfonds zitting heeft. Maar waarom zouden pensioenfondsen jongeren in hun bestuur moeten opnemen?

Volgens Pieter van der Wal, voorzitter van het bestuur van pensioenfonds KAS BANK, is het een gemiste kans dat bij ruim 60 procent van de pensioenfondsen geen jongeren in het bestuur zitten. Van der Wal is sinds twee jaar voorzitter van dit pensioenfonds en mocht in die periode Otto Hulst in het bestuur verwelkomen. Otto Hulst, begin dit jaar gekozen tot ‘Jonge pensioenbestuurder van het jaar’ voor het jaar 2017, zal samen met Ellen te Paske-Lievestro (FNV) op het Pensioen Forum het programmaonderdeel ‘Zonder jongeren geen verandering’ verzorgen. Een rondgang langs het drietal levert evenveel redenen op waarom jongeren een plaats moeten krijgen in pensioenbesturen.

1.      Binding

Voor Pieter van der Wal is het verstevigen van het draagvlak een belangrijk argument voor jongere bestuurders. “Ze zorgen voor een binding tussen jongeren en het pensioenfonds en pensioenfondsbestuur.” Met het plaatsnemen van een jongere in het bestuur zullen pensioenvraagstukken niet direct sterker leven onder jongere werknemers. “We krijgen nog niet veel vragen van jongeren over van hoe zit het als ik uit dienst ga en wat als ik ga trouwen. In die zin leeft het nog niet echt.” Maar het wordt wel een aandachtspunt van het bestuur om jongeren te triggeren om zich bezig te houden met wat er gebeurt bij bepaalde life-events. Het pensioen maakt uiteindelijk ook deel uit van de financiële planning van jongeren.

2.      Betere besluiten door diversiteit

Ook de inbreng van jongeren is volgens Pieter van der Wal een belangrijke reden om ze in het bestuur op te nemen. Ellen te Paske-Lievestro kan dit beamen. Meer diversiteit in het bestuur leidt volgens haar tot betere besluiten. “Als je alleen maar oudere mensen, zeg maar van boven de 45, 50, in een bestuur hebt zitten, dan mis je eigenlijk wat. Jongeren hebben andere inzichten, weten ook vaak beter wat er speelt onder andere jongeren. Meer diversiteit: jong, oud, vrouw, man, zorgt ervoor dat je tot betere besluiten kan komen.”

3.      Aanzet tot vernieuwing

Voor Otto Hulst is de impuls die jongeren kunnen geven aan noodzakelijke vernieuwing een belangrijke reden om ze te betrekken bij het bestuur van pensioenfondsen. “Ik ben een groot voorstander dat ze erbij zitten, omdat ze op een andere manier denken.” Hij brengt wel direct de nuancering aan dat het bij ‘jongeren’ niet alleen gaat om de leeftijd. “Je hebt natuurlijk ook jongere mensen die vaak heel stug, heel oud denken. Dus met jongeren bedoel ik met name mensen die anders durven denken, wat meer out-of-the-box.” Door dit out-of-the-box denken kunnen jongeren de status quo uitdagen. Pensioenfondsen moeten volgens Otto Hulst echt meegaan met de tijd. “Er gebeurt gewoon ontzettend veel in de wereld, onder andere op het gebied van technologie, waar pensioenfondsen gebruik van kunnen maken.” Hij doelt met name op de ontwikkelingen in de communicatie. Jongeren communiceren op een andere wijze, maken veel meer gebruik van social media. “Circa 60 procent van de pensioenbesturen heeft geen jongere in het bestuur, laat staan dat ze dus nadenken over dit soort mogelijkheden.”

Hoe het beter kan?

Volgens Ellen te Paske-Lievestro en Otto Hulst zijn er genoeg manieren om jongeren te betrekken bij pensioenfondsen en de koudwatervrees bij pensioenbesturen weg te nemen. Dit kan in de eerste plaats door de positieve verhalen duidelijk naar voren te halen, zodat de pensioenfondsen meer open staan voor de deelname van jongeren. Op het Pensioen Forum is dat een van hun aandachtspunten. Daarnaast worden er op deze dag door IIR 5 potentiële jonge bestuurders gepresenteerd. Ook is het volgens hen belangrijk dat aan jongeren kenbaar wordt gemaakt dat ze het ook kunnen. Otto Hulst: “veel jongeren weten er weinig vanaf, maar als je niet duidelijk maakt dat dit ook mogelijk is zullen ze er weinig mee doen. Je hebt soms een steuntje in de rug nodig, en voor dat steuntje wil ik me hard maken.”

 

[1] Monitoringcommissie Code Pensioenfondsen, Rapportage Naleving Code Pensioenfondsen over 2016/2017 Den Haag, 13 februari 2018

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.