Print:

Informed consent en ICO’s: blockchains meerwaarde voor de zorg

Tijs Hofmans , Journalist

LinkedIn profiel

Blockchain lijkt hét hypewoord van de afgelopen jaren, maar wanneer is het nou echt praktisch? In de zorgsector zijn er in ieder geval genoeg toepassingen te bedenken, denkt Eelke Toonstra, IT specialist bij Medicit, maar daar moet wel goed over worden nagedacht.

‘We moeten iets met een blockchain’ is een doodgeslagen zin die de laatste jaren door veel marketeers wordt gebruikt, maar die slechts zelden hout snijdt. Toch zijn er wel degelijke waardevolle toepassingen te bedenken. Eelke Toonstra kent er genoeg. Hij is oprichter van Medicit en probeert onderdelen van de zorgketen te verbeteren met blockchaintoepassingen.

Delen van data

Eén van de belangrijkste oplossingen voor het inzetten van blockchain technologie is het delen van medische data, maar Toonstra bedoelt dan niet dat een patiënt zijn complete medische dossier centraal moet opslaan. “Daarvoor is de blockchain niet geschikt”, zegt hij, een uitspraak waarmee Toonstra ook lijkt te breken met wat veel enthousiaste blockchain adepten al jaren roepen. In tegenstelling tot wat die fanaten soms bepleiten is de blockchain volgens Toonstra niet bedoeld om grote hoeveelheden data op te slaan.

Wel is het mogelijk om blockchain te gebruiken om te delen wát een patiënt openbaar maakt. Toonstra: “‘Informed consent’ is daarbij het sleutelwoord. Op die manier kan overal geregistreerd worden wat een patiënt zelf wil delen met een arts, of een onderzoeker, en voor welke periode dat gebeurt.”

Onderzoeksresultaten delen

Onderzoek zelf kan ook worden ‘opgeslagen’ in de blockchain, maar daarvoor moet wel een alternatieve manier worden gezocht. “DNA kun je bijvoorbeeld niet zomaar opslaan, want daarop is informed consent niet te verkrijgen – je deelt je DNA immers met je familie. Er zijn wel steeds meer manieren waarop onderzoekers proberen die data te anonimiseren, zodat een patiënt zelf een algoritme kan loslaten en niet de gegevens, maar wel het resultaat kan delen met onderzoekers.”

DBC

Een andere belangrijke toepassing is de financiële afhandeling van zorgcontracten, door middel van zogenaamde ‘smart contracts’ genoemd. “De Diagnose Behandel Combinatie (DBC) is nog erg complex en niet transparant. Bovendien heb je in de zorg te maken met veel partijen die elkaar inherent niet vertrouwen omdat ze verschillende belangen hebben, zoals de zorgverlener en de -verzekeraar. Een blockchain kan voor instanties makkelijk vastleggen welke zorg er wordt ingekocht of verdeeld. Als je zo’n horizontaal toezicht centraal kunt vastleggen hoef je niet achteraf te controleren. Met een blockchain kun je bijvoorbeeld flink besparen op audits.”

Investeringen door ICO’s

Tot slot denkt Toonstra dat ook ICO’s (Initial Coin Offerings) iets kunnen toevoegen aan de zorg, al geeft hij toe dat dat misschien nog niet volwassen genoeg is. In de praktijk ziet hij het voor zich dat een medische startup via een ICO makkelijker geld op kan halen dan dat hij aandelen moet verhandelen op de beurs. Maar ook daar kleven nog veel risico’s aan. “De wereld van ICO’s is nu nog veel te ongereguleerd, en kent daarom veel risico’s. Daarom moet je niet zomaar investeren in een ICO. Je moet de whitepapers en het bedrijf goed kennen, en weten waar je het over hebt voor je een investering doet.”

Obstakels overwinnen

Dat mag misschien best logisch klinken, maar er zijn nog een paar belangrijke obstakels te overwinnen voor de blockchain technologie definitief kan worden ingezet. Met name de liquiditeit van data moet nog veel beter. Zo heeft ieder ziekenhuis en iedere huisarts zijn eigen systeem, en die zijn niet compatibel met elkaar. Toonstra: “De data wordt per ziekenhuis opgeslagen, er is weinig nu nog interoperatibiliteit. Als je blockchain goed wil inzetten, moet je eerst dat probleem oplossen.”

Toonstra denkt ook dat een blockchain uitrol nog op veel weerstand stuit bij de gemiddelde patiënt en zorgverleners. “De culturele aspecten van het delen van data kan best een probleem worden, juist in de zorg. Daar is nog steeds huiverigheid voor. Zorgdata is voor patiënten vaak meer waard dan hun financiële gegevens.”

Uit de hype-sfeer

Toonstra denkt dus wel degelijk dat blockchain een plaats kan hebben in de zorg, maar daar moet je van tevoren goed over nadenken. “Blockchain moet de hype-sfeer uit”, vertelt hij. “Het is inmiddels wel duidelijk dát de blockchain er komt, maar je moet van tevoren bedenken waar je het op wil toepassen en of dat überhaupt wel nodig is.”

Ook niet onbelangrijk: de business case moet wel sluitend zijn. “Zelfs als je besluit dat het de juiste oplossing voor je instelling is, betekent dat niet dat je het zonder meer kunt inzetten. Je moet dan namelijk ook bekijken of het als oplossing ook binnen je organisatie past.”

 

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.