Print:

Informatiemanagement in 2020: Beschikt u over 3.0-skills?

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

Werkgevers hebben hooggespannen verwachtingen van de informatiemanager van de volgende generatie. Zo concludeerde de Association for Information and Image Management (AIIM) na een onderzoek in opdracht van Iron Mountain. De toekomstbestendigheid van informatiemanagers staat dan ook onder druk. “Als de huidige informatiemanager in 2020 op zijn eigen functie moet solliciteren, kan hij in de problemen raken.”

De informatiemanager van de toekomst

De ‘nieuwe informatiemanager’ is dus duidelijk meer dan een bewaker van de bedrijfsdocumenten. Hij of zij is op de eerste plaats ook een regisseur die het hele plaatje overziet en op het juiste moment op diverse lagen in de organisatie het businessmanagement van de juiste adviezen voorziet. In 2020 zal een ‘regiefunctie’ echter niet genoeg zijn om te overleven als informatiemanager.

Nieuwe kansen creëren

De ‘informatiemanager 3.0’ moet obstakels weg kunnen nemen en zelfs in staat zijn om nieuwe bedrijfsmatige kansen te genereren. Dit zijn immers de eisen die leidinggevenden aan informatiemanagers stellen, zo blijkt ook uit het eerder aangehaalde onderzoek van de AIIM. Hij of zij moet zelfs ondersteuning bieden bij ingrijpende bedrijfsveranderingen zoals fusies, overnames of desinvesteringen.

Hiervoor moet de informatiemanager 3.0 onder andere beschikken over:

  • het vermogen om doelgericht te werken. Een informatiemanager die wil bijdragen aan de verandering van de organisatie moet het doel zo concreet mogelijk maken.
  • uitstekende communicatieve vaardigheden. Dit om een goede gesprekspartner te zijn voor alle lagen binnen de organisatie en te voorkomen dat ICT-projecten stuklopen op Babylonische spraakverwarringen.
  • multidisciplinaire kennis om de succesfactoren mens, organisatie, strategie en technologie optimaal op elkaar af te kunnen stemmen.

 

Meer verwachtingen van de toekomstige informatiemanager

Nieuwsgierig naar wat er in de toekomst wordt verwacht van een informatiemanager? U leest er alles over in de whitepaper Informatiemanagement in 2020. Bent u opzoek naar een opleiding voor informatiemanagers? Kijk dan eens bij de opleiding Informatiemanager van IIR.

 

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.