Print:

Improving industries

Rogier van Meeuwen , 3e generatie

LinkedIn profiel

Interview met Rogier van Meeuwen over o.a. preventief onderhoud van aging assets
Door Uyoyo Onemu, IIR, juli 2016

Van Meeuwen is ruim 80 jaar geleden opgestart door Han van Meeuwen, de grootvader van Rogier. Rogier van Meeuwen is als 3e generatie werkzaam als Sales Director bij Van Meeuwen Industries BV, en was een van de sprekers op het congres Maintenance of Aging Assets op 27 september 2016. Het bedrijf is expert op het gebied van aging assets vanuit het specialisme smeertechnisch onderhoud. Van Meeuwen Industries BV biedt rondom dit specialisme een totaalconcept, zodat er samen met de klant gewerkt kan worden aan maximale output van het machinepark en bijbehorende assets. “Wij zoeken naar de juiste balans tussen kosten, opbrengsten en productiecapaciteit, gericht op de lange termijn.”

3 generaties Van Meeuwen

Smeertechnisch onderhoud

In het kader van levensduurverlenging van aging assets is smeertechnisch onderhoud een belangrijk thema. “Elke techneut weet dat smeren belangrijk is, maar om dit in waarde uit te drukken is moeilijk. Ook is smeren lastig te borgen, mede omdat er vaak ander werk is dat een hogere prioriteit krijgt en de productie-omgeving onderhevig is aan veranderingen”, aldus Rogier.

Van Meeuwen Industries BV zorgt vanuit haar specialisme dat die borging gerealiseerd wordt en dat er vanuit die basis continu wordt verbeterd. “Diverse componenten zijn onderhevig aan wrijving en slijtage, en moeten op tijd vervangen worden. Onderdelen en tijd kosten geld. Preventief en ‘condition based’ te werk gaan zorgt ervoor dat deze factoren zo laag mogelijk blijven. Een machine gaat langer mee als alles goed onderhouden wordt. En met de hedendaagse technologie in speciaalsmeermiddelen kunnen we daadwerkelijk sommige slijtageprocessen stoppen. Dat voorkomt ongepland stilstaan van een productielijn. Zo haal je als bedrijf meer uit je machinepark, en kunnen we levensduurverlenging creëren.”

Van Meeuwen A aging assets    Van Meeuwen C

Reliability

Van Meeuwen werkt samen met haar klanten om het productieproces storingvrij te houden op het gebied van smeertechniek. Reliability is een centraal thema in levensduurverlengend onderhoud. “Niet alleen op de korte, maar vooral op de lange termijn. Dit doe je niet alleen met een goed smeermiddel, maar alles moet kloppen. Vandaar ons totaalconcept. Van de kennis van de uitvoerder tot een smeersysteem voor efficiëntie of onbereikbare plekken. Veel plants hebben duizenden smeerpunten, alleen door een zorgvuldig ingericht plan, juiste borging en continu verbeteren haal je uit dit onderdeel van onderhoud waarde..” “Reliability komt dus tevens terug in de relatie tussen klant en onze mensen, partijen die elkaar blind moeten kunnen vertrouwen, zodat er optimaal samengewerkt kan worden.”

Transparantie en big data

Asset management wordt in de huidige markt steeds meer transparant. Dat speelt wereldwijde concurrentie in de kaart. “Daardoor wordt het steeds belangrijker om kwalitatief hoogwaardig en slim te produceren”, signaleert Rogier. “Het productieproces speelt daarin een belangrijke rol: houdt je assets in leven?, upgrade je de assets?, of worden ze vervangen? De productie is leidend, waardoor er minder tijd is voor onderhoud. Onderhoud moet dus resulteren in langere standtijden.”

Een andere actuele ontwikkeling is het gebruik van big data. “Het grote vraagstuk is hoe je het grijpbaar maakt voor mensen op de werkvloer, zodat je daar concrete verbeteringen kunt aanbrengen.” Data faciliteert hoe onderhoud beter ingericht kan worden. “Dat zal nog meer geautomatiseerd worden. Daardoor wordt het niveau steeds hoger, waardoor we klanten nog beter kunnen ontzorgen. Specialismen gaan een steeds grotere rol spelen. Het is een uitdaging om nieuwe technieken te vinden en vervolgens te implementeren.”

Kortom: big data omzetten in het juiste onderhoudswerk, dat gaat waarde opleveren. “Het is een actueel onderwerp en een uitdaging voorde gehele sector”, zegt Rogier. “Durf te investeren in kwalitatief hoogwaardiger onderhoud. Het zal meer kosten, maar zaak is om naar het totaalplaatje kijken en niet enkel naar kosten op de korte termijn. Uit een onderzoek van de TU Twente naar verbetertrajecten in onderhoud kwamen algemene bedrijfswaarden zoals betrouwbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid sterk naar voren. Een lage kostenstructuur is daar ondergeschikt aan. Er zijn al enkele organisaties die deze denkwijze omarmen, maar een groot deel van de sector kan hier nog een slag in maken.”

Maintenance of Aging Assets

Rogier van Meeuwen was een van de sprekers op het event Maintenance of Aging Assets in het jaar 2016. Naast lezingen zijn er ook gelegenheden om te netwerken. “Het is erg belangrijk dat men kennis met elkaar deelt en ervaringen uitwisselt. Als je een oplossing zoekt om van A naar B te komen, kan het zijn dat je door nieuwe inzichten ineens bij C uitkomt. Je leert (on)bewust van die nieuwe inzichten.”

Bekijk hier de conferentie Maintenance of Aging Assets

Maintenance of Aging Assets | IIR

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en lees meer over de conferentie Maintenance of Aging Assets!