Print:

Impact van PSD2 op de bankensector

Paul-Janssen | IIR
Paul Janssen, Product Director Ockto, over hun visie op PSD2, de impact van PSD2 op de bankensector en hun advies aan de sector.

 

Over Ockto

Ockto verzamelt vanuit de bron relevante financiële gegevens over jou en je huishouden. Het vormt dé online methode om data te verzamelenOckto | IIR voor consumenten die een financieel product willen afsluiten. De oplossing zorgt ervoor dat de consument snel en simpel financiële informatie over zijn huishouden kan verzamelen en met zijn adviseur, bank, hypotheekverstrekker of andere financiële dienstverlener kan delen. Ockto is een product van Yellowtail.

Visie op PSD2

De invoering van PSD2 zal innovatie in de bank sector versnellen. Vele kleine partijen zullen met creatieve, aantrekkelijke consument oplossingen komen. Enkele daarvan worden succesvol en in diverse varianten gekopieerd. Banken zullen de meest succesvolle oplossingen overnemen of een alternatieve variant in eigen beheer ontwikkelen. Veel zal afhangen van de hoeveelheid gegevens die via PSD2 beschikbaar komen. Worden dat alleen de transacties van de betaalrekeningen of ook gegevens over spaarrekeningen, creditcards, leningen en hypotheken? Ockto zal PSD2 omarmen en wanneer PSD2 niet alle gegevens levert de overige informatie via scraping technologie blijven werven.

Impact van PSD2 op de banksector en de potentie hiervan op langere termijn

Consumenten hebben voor hun dagelijkse bankzaken in principe geen bank meer nodig. Nieuwe apps kunnen bestaande bank-apps vervangen. In potentie wordt de gehele front-end van banken daarmee vervangen door een derde toepassing en banken vooral als de veilige back-end gezien. Het onderscheidende vermogen van banken wordt dan beperkt tot productvoorwaarden. Nogal een doem-scenario, waarvan wij verwachten dat het zo’n vaart niet zal lopen. Het vertrouwen in banken door consumenten is erg hoog en banken zijn creatief in het adopteren/overnemen van startups.

Impact-van-PSD2-op-de-bankensector | IIR

 

De belangrijkste uitdaging omtrent PSD2

De belangrijkste uitdaging is om de bestaande scraping technologie te mixen met PSD-aansluitingen, waarmee de user-experience voor het verzamelen en delen van persoonlijke gegevens naar een hoger plan moet komen.

Ons advies aan de bankensector

Zorg ervoor dat naast betaalrekeningen ook direct spaarrekeningen worden meegegeven; geef een releaseplan voor de overige informatie die op termijn via PSD2 kan worden verkregen.