Print:

Hoe word je als jurist een goede gesprekspartner voor IT?

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

De rol van ICT in organisaties wordt steeds belangrijker en de regelgeving op dit terrein verandert voortdurend. Roelien van Neck, partner bij Bird & Bird en gastdocent van de leergang IT-jurist van IIR, vertelt over de uitdagingen voor de IT-jurist.

Leergang IT-jurist | IIR

 

ICT heeft zich ontwikkeld van een middel ter ondersteuning van bedrijfsprocessen tot een integraal onderdeel van de business. Zelfs bij bedrijven die niet tot de IT-sector behoren, is ICT tot een kernactiviteit van de organisatie gaan behoren. Daarmee verandert ook de rol van juristen die met ICT te maken hebben, signaleert Roelien van Neck, partner bij Bird & Bird en gespecialiseerd in ICT- en contractenrecht. “Het werk van IT-juristen was een paar decennia geleden vooral gericht op advisering bij implementatietrajecten en procedures. Dat werk is er nog steeds, maar daarnaast is een IT-jurist steeds meer betrokken bij alle facetten van een organisatie. Van de websitehosting en administratiesoftware tot digitalisering en datamining.”

De veranderde rol van ICT binnen organisaties brengt voor juristen nieuwe uitdagingen mee, aldus Van Neck. “Omdat ICT ingrijpt op alle onderdelen van een onderneming, moeten IT- en bedrijfsjuristen steeds meer weten over bedrijfsprocessen en de technologieën die daarvan een integraal onderdeel zijn. Je moet weten wat ICT is en welke impact het heeft op verschillende interne processen. Dat wil niet zeggen dat je per se moet kunnen programmeren. Maar je moet wel een willen begrijpen hoe iets in elkaar steekt. Anders wordt het heel lastig om te destilleren welke juridische vraagstukken er spelen, welke implicaties een toepassing heeft voor contracten en welke adviezen collega’s of cliënten nodig hebben.”

Actuele ICT-ontwikkelingen

Van Neck noemt blockchain, kunstmatige intelligentie en artificial learning als voorbeelden van ICT-ontwikkelingen waarvan juristen op de hoogte moeten zijn. Het zijn actuele ontwikkelingen die dan ook zeker aan bod komen in de leergang IT-jurist. Tijdens deze tiendaagse opleiding delen topdocenten hun expertise over de laatste technologische en juridische ontwikkelingen en wat deze betekenen voor de dagelijkse juridische praktijk. Met praktische oefeningen en cases – maar zonder zware huiswerkopdrachten en examens – leren professionals de brug te slaan tussen IT en recht. Deelnemers gaan ook nog eens naar huis met handige checklists, templates en modelcontracten om op kantoor direct mee aan de slag te gaan.

Binnen de leergang IT-jurist verzorgt Van Neck – samen met Marten Voulon, bedrijfsjurist bij ABN Amro en docent aan Leiden University – de module over e-commerce. Van Neck focust in haar bijdrage aan de module op de vele regels op het terrein van e-commerce en digitalisering. “In tegenstelling tot veel andere IT-deelsectoren is e-commerce vergaand gereguleerd. Juristen moeten dan ook de weg kennen in het veelvoud aan regels, en weten waar de prioriteiten liggen.” Daarnaast is de regelgeving voortdurend in beweging, benadrukt Van Neck. “De Europese Commissie heeft de Digital Single Market Strategy ontwikkeld en die leidt tot steeds meer regelgeving met ook een grote impact op e-commerce. Ik zal dan ook de geldende regelgeving bespreken én de wetgeving die er nog aan komt. Er gaat van alles veranderen en de bestaande boetes worden verhoogd. Bedrijven doen er goed aan daar tijdig op te anticiperen.”

Goede gesprekspartner

“Je hoort wel eens dat mensen de regels op het gebied van e-commerce maar saai vinden. Of onbelangrijk. Maar compliance is niet alleen een kwestie van afvinken wat je gedaan hebt”, vertelt Van Neck over haar vakgebied. “Je kunt regelnaleving tot een voordeel van de organisatie maken en je daarmee onderscheiden van de concurrentie. Tegelijkertijd kunnen regelovertredingen je klanten kosten en de reputatie van de organisatie schaden. Dat zien we al aan de datalekken die regelmatig in het nieuws zijn. Het is daarom heel belangrijk om goed na te denken hoe je met de regels aan de slag kunt.” Met praktijkvoorbeelden uit Nederland en de Europese Unie laat Van Neck tijdens de leergang IT-jurist zien hoe verschillende bedrijven al omgaan met ICT-recht. Ook de rol van toezichthouder ACM komt daarbij aan bod.

“Het is belangrijk om als IT-jurist belangstelling te hebben voor technologische ontwikkelingen”, benadrukt Van Neck. “Anders wordt het heel moeilijk om de stap naar de praktijk te maken. In je adviserende rol krijg je namelijk te maken met informatie uit de dagelijkse ICT-praktijk waar je iets mee moet. Ook al ben je zelf geen technicus, je moet wel een minimumniveau van technische kennis hebben om dan een goede gesprekspartner te zijn.”

Als IT-jurist voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst? Volg dan de 10-daagse leergang IT-jurist van IIR.

Leergang IT-jurist | IIR

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.