Print:

Hoe ontwikkelt u een Big Data strategie

Mark van Rijmenam , Founder Datafloq

LinkedIn profiel

Steeds meer organisaties weten Big Data succesvol in te zetten en hebben veel baat bij een data driven strategie. Hoewel het op het eerste gezicht makkelijk lijkt om data te gebruiken, is de ontwikkeling en implementatie van een Big Data strategie een heel ander verhaal. Ten eerste is het noodzakelijk om goed te begrijpen wat Big Data is, wat de verschillende (technologische) behoeftes zijn en wat de verschillende mogelijkheden zijn. Anders dan de naam doet vermoeden, gaat Big Data niet zozeer om het volume van de data, maar veel meer om het slim combineren van diverse (interne en externe) data bronnen om daardoor nieuwe, real-time, inzichten te verkrijgen. Ik noem dit ook wel ‘Mixed Data’.

Is the board on board?
Om een Big Data strategie te ontwikkelen is het dus van belang dat organisatie-breed voldoende kennis is van Big Data, ook op bestuursniveau. Big Data gaat namelijk de gehele organisatie aan en is daarom een strategische beslissing. Support op het hoogste niveau binnen de organisatie is van groot belang, omdat:

  • projecten langer kunnen duren dan gepland;
  • de kosten voor projecten hoger uit kunnen vallen;
  • projecten in het begin negatieve resultaten kunnen opleveren.

Belangrijk is dus dat Big Data projecten door deze ‘rocky’ opstartfase komen. Zorg ervoor dat het project niet voortijdig stopt, zodat de organisatie kan experimenteren en leren omgaan met Big Data. Uiteindelijk komen die positieve resultaten zeker, maar dat kan in het begin langer duren dan verwacht.

Mixed data = mixed teams
De volgende stap is om een multidisciplinair team bij elkaar te roepen, met professionals vanuit alle belangrijke afdelingen binnen de organisatie. Vaak wordt data binnen de organisatie opgeslagen in silo’s, met verschillende eigenaren van de data. Met input vanuit verschillende invalshoeken, kunt u Big Data use cases ontwikkelen die afdeling overschrijdend zijn, en op brede schaal bijdragen aan de data driven strategie van uw organisatie. Door de verschillende standpunten van dit multidisciplinaire team te bundelen, kunt u de use cases met de hoogste potentie selecteren, en deze als eerste in een Proof of Concept door ontwikkelen.

Think big, start small
Wanneer u eenmaal klaar bent voor het uitwerken van een eerste Proof of Concept is mijn voornaamste advies: begin kleinschalig. Het grote voordeel van eerst een kleinschalige Big Data omgeving te ontwikkelen, zoals een Hadoop cluster in de cloud, is dat u hiermee kan gaan experimenteren. Belangrijk is om niet bang te zijn om fouten te maken, maar wel zo snel mogelijk, hiervan te leren en uzelf langzamerhand eigen te maken hoe uw organisatie om kan gaan met Big Data. Big Data biedt voor iedere organisatie namelijk andere voordelen en elke organisatie dient daar op haar eigen manier mee om te gaan. Tijdens deze fase is het van groot belang om de rest van de organisatie op de hoogte te houden van wat er gaande is. Uiteindelijk vereist Big Data namelijk een organisatie brede cultuuromslag.

Nadat het eerste Big Data Proof of Concept succesvol is afgerond, kunt u gaan opschalen. Het Big Data team kan worden uitgebreid en door de opgedane ervaring bent u beter in staat om de ROI van Big Data projecten te bepalen.

Samenvattend ontwikkelt u een Big Data strategie door de volgende stappen te volgen:

  • Begrijp wat Big Data is en voor uw organisatie kan betekenen;
  • Organiseer een multidisciplinair projectteam;
  • Brainstorm en bedenk verschillende use cases;
  • Selecteer aan de hand van diverse criteria;
  • Ontwikkel kleinschalige Big Data omgeving en start met Proof of Concept;
  • Deel uw ervaringen met de organisatie en schaal op.

Zo ontwikkelt u, slow but steady, een data-gedreven organisatie die besluiten neemt op basis van real-time informatie en zich door slim toepassen van Big Data weet te onderscheiden in de markt.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Big Data? Neem deel aan de 4-daagse opleiding Data Science Fundamentals. Na afloop kunt u zelfstandig aan de slag om een big data-project succesvol te maken.

Data Science Fundamentals | IIR

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en lees meer over de opleiding Big Data Fundamentals. Leer zelf uw eigen Big Data project opstarten!