Print:

Hoe Big-Data-as-a-Service Big Data zal veranderen

Mark van Rijmenam , Founder Datafloq

LinkedIn profiel

Big Data bedrijven hebben we de afgelopen jaren veel gezien die ook een cloud oplossing zijn gaan aanbieden; het crunchen en analyseren van grote hoeveelheden data via de browser. Ook zien we steeds vaker een andere type oplossing: Big Data-as-a-Service oplossingen.

Deze oplossingen zijn anders dan de reeds bekende Software-as-a-Service oplossingen of Infrastructure-as-a-Service oplossingen. Sterker nog, ze zijn meer een combinatie van beiden. Het resultaat is een totaal pakket voor bedrijven die met Big Data willen beginnen, zonder gelijk enorme investeringen te moeten doen. Maar wat houdt BDaaS nou precies in en hoe kunt u als organisatie hier voordeel van hebben?

Big-Data-as-a-Service combineert data analyse oplossingen voor het analyseren van grote hoeveelheden data via het web met het tevens hosten van die data op een schaalbare cloud oplossing zoals Amazon Web Services. Het is eigenlijk een combinatie van SaaS en IaaS oplossingen en is bijzonder geschikt voor organisaties die met big data willen experimenteren en voor het MKB om ook van de voordelen van Big Data te kunnen profiteren.

3 Voordelen voor Big-Data-as-a-Service Oplossingen

BDaaS aanbieders bieden verschillende voordelen voor bedrijven die met Big Data aan de slag willen gaan.

  1. Ten eerste is het grote voordeel van een BDaaS oplossing dat het geen grote investering vooraf vereist en dat het niet nodig is om een (groot) in-house IT infrastructuur, zoals een Hadoop cluster, op te zetten. Ook is het niet nodig om personeel te trainen om grote databronnen te analyseren, aangezien al het technische werk uit handen wordt genomen door de BDaaS oplossing. Je betaalt dus wat je gebruikt en dit kan veel geld besparen, zeker als je een kleine organisatie bent of nog in de experimentele fase van Big Data zit.
  2. Een tweede voordeel is dat een BDaaS oplossing het mogelijk maakt je te focussen op de business kant van Big Data. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over alle technische aspecten ervan. Immers, IT moet ondersteunend zijn en managers moeten zich kunnen bezig houden met de inzichten uit de analyses, welke ze kunnen gebruiken om bedrijf beter te managen, in plaats van de analyses zelf.
  3. Een derde voordeel is dat BDaaS leveranciers vaak verantwoordelijk zijn voor het compliance en security aspecten rondom Big Data. In theorie zouden deze, zeer belangrijke, onderdelen dus goed geregeld moeten zijn. Over het algemeen zijn BDaaS leveranciers ook verantwoordelijk wanneer het fout gaat.

Verschillende Varianten van BDaaS Beschikbaar

Er is niet één type Big-Data-as-a-Service oplossing. Christian Prokopp, een Big Data scientist, onderscheidt zelfs vier verschillende type BDaaS oplossingen. Deze zijn de volgende:

  1. Core DBaaS: een minimale variant van een Big Data platform in de cloud. Bijvoorbeeld alleen een Hadoop cluster in de cloud, eventueel aangevuld met enkele (open source) technologieën. Er is nog vrij veel werk te verrichten als je aan de slag wilt kunnen met je data.
  2. Performance BDaaS: Dit platform gaat een stap verder en bevat ook een geoptimaliseerde infrastructuur. Zoals Prokopp het beschrijft, een Performance BDaaS stelt je in staat om “een groot deel van de overhead zoals virtualisaties over te laten aan de cloud en gebruik te maken van hardware die speciaal geoptimaliseerd is voor bijvoorbeeld Hadoop”.
  3. Feature BDaaS: Dit gaat nog weer een stap verder en bevat meer mogelijkheden buiten het standaard Hadoop ecosysteem. Het bevat bijvoorbeeld web en programming interfaces, evenals database technologieën maar is nog wel cloud onafhankelijk. Gebruikers krijgen dus alle analyse mogelijkheden, maar kunnen nog wel zelf de cloud leverancier kiezen, waarbij ze eventuele instellingen gemakkelijk kunnen aanpassen.
  4. Integrated BDaaS: Dit is de meest geavanceerde BDaaS oplossing en is eigenlijk een combinatie van Performance BDaaS en Feature BDaas. Er wordt dus een complete en schaalbare oplossing aangeboden, dat alle soorten gebruikers ondersteund en de maximale prestaties levert voor de organisatie.

Consumenten Big-Data-as-a-Service Oplossingen

De consumenten variant van een BDaaS oplossing is ook reeds in ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn een Big Data Gezondheidsplatform dat ontwikkeld wordt door IBM en Apple of een Domotica platform dat ontwikkeld wordt door Google.

Deze platformen combineren een groot aantal verschillende data bronnen, analyseren de data en bieden inzichten aan consumenten, én organisaties. Dit gebeurt volledig via de cloud en de platformen zijn toegankelijk via een browser. Er is eigenlijk geen technische expertise vereist om hiermee aan de slag te kunnen. Waarschijnlijk zullen dit soort platformen een grote stap voorwaarts zijn in het gebruik van BDaaS oplossingen.

3 Tips Als U Gebruik Wilt Maken van BDaaS

Als uw organisatie gebruik wilt gaan maken van een Big-Data-as-a-Service oplossing zijn er enkele tips die bijdragen aan een succesvolle implementatie:

  1. Data governance moet aanwezig zijn. Als u besluit uw data op te slaan en te analyseren in de cloud via een BDaaS leverancier, zorg er dan voor dat de leverancier de hoogste vorm van beveiliging heeft. U wilt tenslotte niet dat uw data op straat komt te liggen als de leverancier wordt gehackt.
  2. Begin klein als u met een BDaaS leverancier in zee gaat, en schaal op wanneer nodig. BDaaS leveranciers zijn ideaal wanneer u klein wilt beginnen, wilt experimenteren en wilt groeien wanneer nodig. U heeft dus zeker in het begin niet het volledige pakket nodig, maar neem alleen af waaraan u op dat moment behoefte heeft.
  3. Begrijp duidelijk wat wel en wat niet de verantwoordelijkheid is van de BDaaS leverancier. Een BDaaS leverancier maakt het leven een stuk gemakkelijker, maar uiteraard is het geen magische doos die alles wat u erin stop inzichtelijk maakt. Ook bij Big Data geldt: ‘garbage in, garbage out’. Begrijp dus wat nog van u wordt verwacht en welke werkzaamheden nog gedaan moeten worden voordat u echt gebruik kunt maken van de diensten van een BDaaS leverancier.

Tot Slot

In de toekomst, zeker op korte termijn, zullen er bij lange na niet voldoende Big Data Scientists en Analisten zijn om te voldoen aan de enorme vraag. Big-Data-as-a-Service is een mooie oplossing voor dit probleem, omdat veel organisaties met Big Data aan de slag kunnen gaan, zonder dat ze duur Big Data talent moeten aannemen.

Des te meer BDaaS oplossingen op de markt komen, des te beter kunnen organisaties met Big Data aan de slag. Het gevolg hiervan is een significante groei van de economie. Big-Data-as-a-Service oplossingen zullen dan ook een enorme impact hebben op de Big Data markt en deze drastisch veranderen.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Big Data? Neem deel aan de 4-daagse opleiding Data Science Fundamentals. Na afloop kunt u zelfstandig aan de slag om een big data-project succesvol te maken.

Data Science Fundamentals | IIR

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en lees meer over de opleiding Data Science Fundamentals. Leer zelf uw eigen Big Data project opstarten!