Print:

Flenslekkages zijn vanaf nu verleden tijd

Steekflens logo | IIR

Feiten & Cijfers

Een shutdown en / of een turnaround zet een stop in gang van een of meerdere industriele processen. Binnen grote chemische bedrijven vormen deze stops vaak een grote risico voor het milieu en de menselijke veiligheid. Chemische resten blijven soms achter en kunnen vervolgens lekken waardoor grote ongelukken kunnen ontstaan. Steekflens presenteert op 4 februari 2020 tijdens Shutdowns & Turnarounds op het circuit van Zandvoort een nieuwe innovatie; de FlangeBreaker die ervoor zal zorgen dat er minder emissie aan chemische stoffen in het milieu terecht zullen komen. Naar aanleiding van 12 incidenten geannalyseerd door Velin incidentrapportage in 2018 zijn er een aantal interessante punten:

In totaal zijn er binnen deze 12 incidenten, 7 bedrijven werkzaam in de proces industrie, dit omvat 58% in Nederland. 4 van de 12 incidenten vonden plaats tijdens een onderhoudstop, 8 daarvan bevatte ontvlambare stoffen en vier incidenten hadden zelfs een acuut toxisch gevaar. Deze incidenten samen hebben 32.3000 kg gelekt aan chemische stoffen waarvan 5 incidenten een ecologische schade hebben aangebracht van 41%. Hierbij waren 3 slachtoffers met lichamelijk letsel. In dezelfde periode waren er 88.094 meldingen van incidenten met pijpleidingen en waren er maar liefst 5 incidenten met geflensde verbindingen.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Deze kleine samenvatting geeft al genoeg informatie om te concluderen dat zowel medewerkers als het milieu ernstige schade kunnen oplopen omdat shutdown & turnaround processen grote risico’s met zich meebrengen. Sinds de introductie van FlangeBreaker had er 13.2430 kg aan gevaarlijke stoffen minder in het milieu terecht kunnen komen en zou er minimaal 1 slachtoffer minder zijn gevallen. De FlangeBreaker is daarmee een innovatie die de risico’s van mens en milieu tijdens shutdowns & turnarounds positief zal laten afnemen en daarmee zorgt voor veel veiligere arbeidsomstandigheden binnen chemische bedrijven.