Print:

(e)Privacy Update #4 – (Gezamenlijk) verwerkingsverantwoordelijke of verwerker?

Vonne Laan , Advocaat privacyrecht

LinkedIn profiel

Europese privacytoezichthouders publiceren consultatieversie nieuwe guidelines

Ben ik verwerker of verwerkingsverantwoordelijke? Bij contracteren blijft de vraag welke privacypositie een partij heeft vaak één van de belangrijkste discussiepunten op privacyvlak. Wat het lastig maakt is dat een compromis eigenlijk niet mogelijk is. Als u ten onrechte een verwerkersovereenkomst sluit omdat sprake is van twee verwerkingsverantwoordelijken, is dat non compliant met alle risico’s van dien. Door het opnemen van commerciële bepalingen valt hier nog wel een mouw aan te passen, maar het enige echte soelaas is het vooraf juist in kaart brengen van de privacyposities van partijen.

Binnen Europa hanteren verschillende rechters en privacytoezichthouders vaak een (net iets) andere aanpak bij het beoordelen van de privacypositie van een partij. Daardoor ontstond hierover bij
contractonderhandelingen alleen maar nog meer discussie. Wellicht wordt dit in de toekomst beter: onlangs is hierover nadere guidance gepubliceerd door de Europese privacytoezichthouders zoals verenigd in de European Data Protection Board (EDPB; guidelines 07/2020, consultatieversie). In onderstaande nemen we u op hoofdlijnen kort mee door de nieuwe richtsnoeren. Wat is hetzelfde gebleven, wat is nu net iets anders en wat is nog altijd niet duidelijk? Tot besluit hebben we de handige stroomschema’s opgenomen die de EDPB heeft gepubliceerd.

Vonne Laan | IIRVonne Laan, privacy advocaat en partner bij The Data Lawyers geeft deze keer een update over de nieuwe guidelines in de European Data Protection Board (EDPB).

 

 

 

Vonne Laan is ook spreker op de Dag van de Privacy Officer: Het platform rond de uitvoering, positionering en ontwikkeling van de DPO/FG-functie. Samen met haar kantoorgenoot Eliëtte Vaal is Vonne Laan gastschrijver van de reeks “(e)Privacy Updates”.  Dit is de vierde en laatste blog in de reeks, een serie blogs met inhoudelijke duiding en beschouwing van actualiteiten en ontwikkelingen rondom (e)privacy, dataprotectie en gegevensverwerking. Bekijk de andere (e)Privacy Updates

 

 

 

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang (e)Privacy Update #4 direct in uw mailbox.