Print:

(e)Privacy Update #2 – Gezichtsherkenning en de vingerscan

Eliëtte Vaal , Advocaat

LinkedIn profiel

Hoe zit het met huidige wetgeving en vereisten rond biometrie?

Het gebruik van biometrische gegevens is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat geldt met name voor het gebruik van camera’s met gezichtsherkenning en toegangscontrole met behulp van vingerscans. Deze technologie is voor de gemiddelde ondernemer betaalbaar geworden en is van steeds hogere kwaliteit. Biometrie kent echter privacyrisico’s die kunnen resulteren in het verlies van vrijheid, van individualiteit en anonimiteit. In de praktijk bestaat echter onduidelijkheid over de toepassing van privacyregelgeving in relatie tot biometrische gegevens, hetgeen leidt tot rechtsonzekerheid.

Eliëtte Vaal, IT privacy advocaat bij The Data Lawyers plaatst de recente discussies rond biometrie in het bredere kader rondom de vereisten voor het toepassen van biometrische gegevens. Deze update bespreekt ook de aankomende wetswijziging en recente voorlichting van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hieromtrent en staat stil bij de vraag in hoeverre deze de bestaande rechtsonzekerheid wegnemen.

 

Eliëtte Vaal is ook spreker op het Actualiteitenseminar ePrivacy & Marketing. Zij is samen met haar kantoorgenoot Vonne Laan gastschrijver van de reeks “(e)Privacy Updates”.  Dit is de tweede blog in de reeks, een serie blogs met inhoudelijke duiding en beschouwing van actualiteiten en ontwikkelingen rondom (e)privacy, dataprotectie en gegevensverwerking. Bekijk de andere (e)Privacy Updates

 

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang (e)Privacy Update #2 direct in uw mailbox.