Print:

Een terugblik op het seminar ‘De juridische implicaties van blockchain’

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

Op 15 maart vond het seminar ‘De juridische implicaties van blockchain’ plaats. Hierbij een overzicht van enkele hoogtepunten deze dag. 

Smart contracts: de nieuwe overeenkomst?

Blockchain is een foundational technologie en is niet bijzonder interessant voor de massa zolang er geen applicaties omheen gebouwd worden. Smart contracts zijn één van de veelbesproken toepassingen van blockchain. Dit zijn eigenlijk gewoon computerprogramma’s die je zo kunt programmeren dat ze bij het voorvallen van een bepaalde gebeurtenis automatisch een bepaald gevolg uitvoeren. Een (bepaling uit een) overeenkomst kan worden vervangen door een smart contract zolang het voorgeprogrammeerd kan worden in een computerprogramma.  Voor meer informatie: Blockchain als basis voor smart contracts.

Seminar Blockchain | IIRDe problemen die smart contracts in de uitvoering meebrengen vloeien vooral voort uit hun kenmerk van immutability. Tenzij erin is voorzien en geprogrammeerd, kan de uitvoering van een smart contract niet worden gewijzigd of beëindigd. Hoewel bijzonder handig, het kan ook praktische problemen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de vernietiging van een contract. Des te meer reden dus om van tevoren in zoveel mogelijk situaties te voorzien.

Initial Coin Offerings: een risicovolle investering

Intial Coin Offerings (ICO’S) worden ook wel gezien als de nieuwste vorm van crowdfunding. Startups schrijven hun ideeën op in een white paper. Door middel van een smart contract en social media (en zónder centrale autoriteit) geven ze hun eigen tokens uit die iedereen kan kopen. Een white paper is echter geen afdwingbare belofte en vaak geven deze tokens investeerders ook geen aandeel in het bedrijf. Een risicovolle investering dus. Ook de juridische kwalificatie van tokens leidt tot problemen. Deze kwalificatie is van belang om te bepalen welke regelgeving op de tokens van toepassing is. Er is echter nog geen jurisprudentie op dit gebied. Nog even afwachten dus.

Blockchain in de praktijk: een praktijkvoorbeeld

Een mooi voorbeeld van blockchain in de praktijk is de MijnZorgLog app. De app kan gebruikt worden door mensen die langdurig zorg nodig hebben. Ze kunnen met deze app onder andere mensen uit hun omgeving toegang geven tot hun medische gegevens. Al tijdens de ontwikkeling van de app werd meegedacht door een team van advocaten zodat eventuele juridische eisen meteen vertaald konden worden in technologische toepassingen.

Kanttekening hierbij is wel dat gegevens in een blockchain niet meer verwijderd kunnen worden. Uit privacy-perspectief valt hier nog wel de nodige discussie over te voeren. Hoe ga je bijvoorbeeld om met het recht om vergeten te worden? De gegevens worden beveiligd en kunnen opgevraagd worden door middel van een persoonlijke sleutel. De praktische oplossing op dit moment lijkt te zijn die persoonlijke sleutel te vernietigen waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. De technologie gaat echter zo snel dat het feit dat die gegevens met de huidige technologische kennis niet geraadpleegd kunnen worden niet direct betekent dat dit over tien jaar niet anders is. Daarom is het van belang om al bij de ontwikkeling van dergelijke toepassingen op de blockchain goed over mogelijke toekomstige problemen na te denken.

Deze bijdrage is geschreven door Fleur Jeukens, Masterstudent Privaatrecht – bezoeker van het seminar ‘De juridische implicaties van blockchain’ Bezoek het seminar ook op 20 november 2018!

Juridische Implicaties van Blockchain | IIR