Print:

Edward Snowden zorgt voor publieke verbazing met onthulling van PRISM

Lex Borger , Consultant Information Security

LinkedIn profiel

Begin juni komt in het nieuws dat een contractmedewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA, Edward Snowden, op grote schaal geheime informatie gelekt heeft aan de Britse krant de Guardian. De gelekte informatie beschrijft een programma genaamd “PRISM”, een programma waarmee de NSA gegevens registreert en analyseert over buitenlanders, met het doel terrorisme tegen te gaan. Snowden doet dit naar eigen zeggen omdat hij hier ethische problemen mee heeft.

Wat volgt is een wereldwijde analyse van wat het PRISM programma zou kunnen inhouden en opinies over hoe onrechtvaardig en belachelijk deze situatie is. En er worden vervolgvragen gesteld. Het Amerikaanse publiek wil weten hoe zij verzekerd zijn dat er niet op eigen burgers gespioneerd wordt. Officiële antwoorden hierop zijn politiek correct. Natuurlijk bespioneerd de NSA geen burgers, want dat mag ze niet. Dat is voor de FBI om te doen. Ook wil het publiek weten hoe het komt dat bedrijven als Facebook en Microsoft hier aan meewerken. Die melden op hun beurt na aandringen dat zij alleen maar gehoor geven aan gerechtelijke bevelen en dat dit duizenden keren per jaar gebeurt.

Wat mij het meest verbaasd is de publieke verbazing dat PRISM bestaat. De Verenigde Staten hebben de middelen, het motief en de gelegenheid om dit te doen. Waarom zouden ze het dan niet doen? De Chinese overheid doet het; en let maar op: Europa doet het vast ook.

Onduidelijker is wát ze vastleggen. Ik ga er altijd van uit dat alles wat over het internet gaat te lezen is. En ik denk niet dat het gaat om alle expliciete verzoeken die gedaan zijn aan Facebook en Microsoft. Bedenk ook dat er een gigantische aggregatie van gegevens mogelijk is. Nummerplaten, mobieltjes, gezichtsherkenning, email versturen/ontvangen, surfen. Alles kan met elkaar in verband gebracht worden. En als het kan … gebeurt het ook.

Let maar op: de onderste steen is nog lang niet boven…

Lex Borger

Lex is een redacteur voor het vakblad ‘Informatiebeveiliging’, wat gepubliceerd wordt door het PvIB (‘Platform voor Informatiebeveiliging’). Daarnaast is hij ook trainer bij IIR van o.a. de praktijktraining Security Architectuur.