Print:

Drie need to knows uit het Dataprotectie en Privacy Congres 2018

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

Meer dan honderd privacyprofessionals waren op 26 en 27 september in Amsterdam bij het Dataprotectie en Privacy Congres 2018. In de keynotes, expert panels en workshops kwam een breed scala aan actuele thema’s aan de orde. Drie zaken om zeker te onthouden.

In het tijdperk van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gaan de ontwikkelingen rond dataprotectie razendsnel. Er dienen zich voortdurend nieuwe uitdagingen aan, maar ook kansen om meerwaarde uit data te halen. Tijdens het Dataprotectie en Privacy Congres 2018 stonden tientallen experts stil bij deze actuele ontwikkelingen. Drie opvallende inzichten.

De waarde van privacy

“Het lijkt wel alsof de privacywetgeving iedere dag ingewikkelder wordt”, verzucht dagvoorzitter Peter van Schelven bij de afsluiting van de workshop van Sjoera Nas over de ePrivacy Verordening (ePV). Van Schelven, legal counsel van Bij Peter en hoofddocent van de CDPO-opleiding van IIR, benadrukt dat de groeiende regeldruk ten koste kan gaan van aandacht voor waar het werkelijk om gaat: de intrinsieke waarde van privacy. “The right to be let alone, het principe dat de Amerikaanse juristen Warren en Brandeis in 1890 op de agenda zetten, is de oorsprong van het hedendaagse privacyrecht. Het afvinken van regeltjes uit de AVG gaat voorbij aan de noodzaak om dit recht te respecteren en beschermen.”

Dataprotectie & Privacy congres 2018


Dataprotectie voorbij de AVG

Door de verhoogde belangstelling voor de AVG zijn organisaties ook steeds alerter op andere wet- en regelgeving die raakt aan dataverwerkingen. Vooral over de ePrivacy Verordening (ePV) is steeds meer te doen. “Het duurt nog zeker tot eind 2020 voordat de wet in werking treedt. Maar het is handig om nu al te beseffen welke verplichtingen en regels er op ons afkomen,” vertelt Sjoera Nas, senior privacy adviseur bij Privacy Company en tot voor kort senior inspecteur bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), tijdens haar workshop over de ePV.  Zo zijn er strengere regels te verwachten voor bijvoorbeeld cookiemuren en direct mailings.

“Techbedrijven zoals Microsoft, Google en Amazon, die moord en brand hebben geschreeuwd over de verplichtingen uit de AVG, voeren nu een stevige lobby om extra regels te voorkomen. Het is afwachten wat dat gaat betekenen,”  aldus Nas. Het is in ieder geval duidelijk dat de ePV minder open normen zal bevatten dan de AVG. En dat AVG-compliance de implementatie van nieuwe wet- en regelgeving een stukje minder ingewikkeld maakt. “Als je goed bezig bent met de ePrivacy Richtlijn en de AVG dan kom je voor weinig verrassingen te staan”, zei Nas al eerder.

Het belang  van ethiek

“We moeten ethical capabilities opbouwen om met de uitdagingen van de AVG aan de slag te gaan. En snel ook. Want hoe langer we daarover doen, hoe minder tijd er is om alle data en systemen in lijn te brengen met de uitdagingen die nieuwe technologieën creëren.” Dat stelt Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek aan de TU Delft, in zijn keynote tijdens het Dataprotectie & Privacy Congres. Hij schetst drie ethische issues om over na te denken. “Naast privacy gaat het om kennis over wat er in de wereld van digitale data gebeurt. Want we hebben het allemaal wel erg ingewikkeld en ondoorzichtig gemaakt. Weten we eigenlijk nog wel wat we precies aan het doen zijn met persoonsgegevens, en wat de impact daarvan kan zijn? Daarnaast staan democratische waarden, waaronder vrijheid en autonomie, onder druk. De beïnvloeding van verkiezingen met behulp van datamining heeft dat wel duidelijk gemaakt.”

De combinatie van advanced behavioral science met big data en Artificial Intelligence betekent volgens Van der Hoven dat er geen level playing field is voor dataprotectie – en dat een panoptische samenleving op de loer licht. “Maar er is ook reden tot optimisme. Privacy was vroeger misschien een vergaarbak van allerlei waarden en beginselen. Wetgeving zoals de AVG heeft dat veld een stuk overzichtelijker gemaakt. Met de wet- en regelgeving voor dataprotectie kunnen we daarom uiteindelijk wel de waarden beschermen die we als samenleving echt belangrijk vinden.”

Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen in dataprotectie en privacy? Lees meer over de opleidingen, trainingen en conferenties.

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de Dataprotectie & Privacy gids direct in uw mailbox.