Print:

3 must-reads over privacy en dataprotectie

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

Met de stroom aan publicaties over de implementatie van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) valt er voor privacyprofessionals genoeg te lezen. Maar wat zijn de must-reads?

Dataprotectie & Privacy Congres | IIRGezien de ingrijpende veranderingen die de AVG meebrengt, is het geen wonder dat er op dit moment talloze artikelen, blogs, whitepapers en andere publicaties over dataprotectie verschijnen. De uitdaging voor privacyprofessionals is om de relevante vakuitgaven nauwlettend in het oog te houden. De laatste inzichten over branchespecifieke ontwikkelingen – bijvoorbeeld over gegevensbescherming in de zorg, de financiële sector en het publieke domein – zijn natuurlijk onmisbaar. Daarnaast is het de moeite waard om ook in een aantal meer algemene publicaties te duiken. Drie leestips.

1. Privacy by design

Geen enkele privacy officer kan erom heen: privacy by design wordt steeds belangrijker. De AVG verplicht alle organisaties om al tijdens de ontwikkeling van producten of diensten na te denken over maatregelen om persoonsgegevens te beschermen. Daarnaast gaat het er bij privacy by design om dat dataverzameling zo veel mogelijk wordt beperkt – en informatie niet langer dan noodzakelijk wordt bewaard.

Maar wat houdt privacy by design in de praktijk precies in? Hoe ver zijn de ontwikkelingen in Nederland? Wat zijn de valkuilen bij het toepassen van privacy by design? Frank van Vonderen, privacy-adviseur bij Verdonck, Klooster & Associates, beantwoordt in een interview de meest gestelde vragen over privacy by design. De basics over privacy by design op een rij? Lees dan het IIR-whitepaper.

2. De AVG in een notendop

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) begint de implementatie van de AVG met het creëren van bewustzijn. In een tienstappenplan dat organisaties helpt om zich voor te bereiden op de nieuwe wet, is de allereerste stap dan ook: relevante medewerkers, waaronder beleidsmakers, op de hoogte brengen van de veranderingen. Interne privacykennis is een voorwaarde om goed te kunnen inschatten wat de impact van de AVG is op de bestaande processen, diensten en goederen en welke aanpassingen nodig zijn voor compliance.

Het is vervolgens de uitdaging om op alle niveaus in de organisatie awareness te creëren over de nieuwe privacywet – en de aangepaste werkwijzen die daardoor noodzakelijk zijn. De AP heeft hiervoor een presentatie ontwikkeld met de belangrijkste basisprincipes, inclusief een korte schets van de achtergrond en grondslagen van de AVG. Een handig hulpmiddel om medewerkers mee te nemen in de hoofdlijnen van de AVG. In het whitepaper over privacy-awareness is daarna alles te lezen over het ontwikkelen en invoeren van awareness-programma’s met impact.

3. Het levensbelang van privacy

Er gingen al 45.000 exemplaren van “Je hebt wél iets te verbergen” over de toonbank. In februari verscheen een nieuwe, geactualiseerde editie van het boek waarin Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis privacy beschrijven als het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd. De onderzoeksjournalisten, bekend van De Correspondent, leggen bloot welke gegevens we in het alledaagse leven allemaal weggeven, aan wie en met welke gevolgen.

De journalisten kraakten smartphones, hackten wifinetwerken, onderschepten internetverkeer, trokken databases leeg en organiseerden hackavonden. Daarnaast lazen ze honderden privacystatements en spraken ze tientallen deskundigen uit binnen- en buitenland. Martijn en Tokmetzis doen uitvoerig verslag van hun jarenlange zoektocht naar wat er allemaal dagelijks met onze persoonlijke informatie gebeurt. Maar het boek maakt ook duidelijk wat de waarde van privacy is, en hoe belangrijk het is om persoonsgegevens te beschermen. Daarmee is “Je hebt wél iets te verbergen” een must-read voor elke privacyprofessional die wel eens moet uitleggen wat het belang van privacy en dataprotectie precies is.

Nog meer actuele (vak)kennis over privacy opdoen? Volg dan de vierdaagse praktijkcursus Privacy Officer 2.0.

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang de gids direct in uw mailbox.