Print:

Docent Jakob van der Wal: Veiligheid vereist gevoel en verstand

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

Jakob van der Wal is docent van de training Onderhouds- en Reliability Management. Hij neemt binnen de training het onderdeel veiligheid op zich. In samenwerking met de beurs Solids & Pumps&Valves en IIR, verzorgt Jakob op 2 en 3 oktober een kennissessie in Rotterdam Ahoy over dit onderdeel uit de opleiding. In aanloop naar deze beurs geeft hij alvast een voorproefje van zijn kennissessie.

Jakob van der Wal heeft niet de illusie dat hij alles in die drie kwartier voor de deelnemers op Solids & Pumps&Valves kan behandelen. Maar de bezoeker gaat begin oktober volgens hem wel naar huis met praktische handvatten.Jakob van der Wal | IIR

Weet waar je staat met veiligheid

Van der Wal werkte ruim 26 jaar voor Shell op het gebied van veiligheid. “Ik vervulde verschillende functies en trad de laatste acht jaar van mijn dienstverband op als HSE-manager binnen de NAM.” Dat was tot het jaar 2016, toen hij voor zichzelf begon als HSE leadership consultant.

Naast zijn consultantwerk geeft hij training over risicomanagement en implementatie van een veiligheidscultuur. “Ik benoem daarin – maar ook begin oktober in Rotterdam – in ieder geval de valkuilen en de belangrijkste elementen van een veiligheidscultuur. Daarnaast laat ik zien hoe essentieel het is dat een bedrijf zelf weet waar het staat. Pas dan kun je dagelijkse vooruitgang meten. En dan is het niet relevant of je van een 3,6 naar een 3,7 gaat. Nee het gaat om de stappen die je maakt en de betrokkenheid die je voelt bij de medewerkers.”

Hearts&Minds

Hij refereert daarmee aan de toolkit ‘Hearts&Minds’ van het Energy Institute waar hij een deel van zijn werkwijze op baseert. “Je moet goed kijken naar de zwakke plekken in een organisatie. Ik merk dat in sommige bedrijven incidenten niet worden gemeld. Terwijl je daar organisatiebreed, dus medewerkers en management, juist zo veel van kan leren.”

Hij benadrukt het belang van volledig authentiek commitment vanuit het management. “Als zij zomaar een verhaal afsteken omdat het nu eenmaal zo hoort, prikken medewerkers daar zo doorheen. Het veiligheidsmanagementsysteem moet integraal onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. Vaak zijn de belangrijkste verbeteringen te realiseren door bedrijfsprocessen te verbeteren.”

Nieuwsgierig naar het hele verhaal van Jakob van der Wal in een van de kennissessies? Meld u dan gratis aan voor de beurs Solids and Pumps & Valves op 2 en 3 oktober in Rotterdam Ahoy. IIR Industry is aanwezig als kennispartner op deze beurs. Ga met ons in gesprek over het onderhoud van uw kennis binnen maintenance, veiligheid en energie. Zien we u daar?

Bezoek onze kennissessies op Solids & Pumps&Valves