Print:

Dit is wat juristen hebben aan kennis van programmeren

Lynsey Dubbeld , Contentstrateeg

LinkedIn profiel

Kennis over automatisering is onmisbaar voor juristen die cliënten of collega’s willen adviseren bij projecten met een ICT-component, zoals bij smart contracts en IT-contracten. Bedrijfsjurist Kristina Kovatcheva van ING en advocaat Jean-Paul Sars van CS Advocaten vertellen hoe kennis over programmeren juristen verder brengt.

Jean-Paul Sars en Kristina Kovatcheva | IIR

“Je wilt als jurist niet achterop raken in ontwikkelingen die zo belangrijk zijn voor onze samenleving als ICT en bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie”, zegt Jean-Paul Sars, advocaat, privacy officer, zakelijk mediator en commissaris bij diverse grote ondernemingen, over zijn reden om de driedaagse praktijktraining Programmeren voor juristen te volgen. “De wereld om ons heen raakt in toenemende mate verregaand geautomatiseerd en beheerst door ICT-toepassingen. Om daar niet schrikkerig van te worden, leek het mij beter om nú kennis van de materie op te doen,”

Ook Kristina Kovatcheva, bedrijfsjurist bij ING, vond het belangrijk om meer te weten over de projecten met een sterke IT-component waarmee ze in haar dagelijkse werk te maken krijgt. “Binnen ING maken we veel gebruik van innovatieve technologie. Met basiskennis van programmeren kan ik mijn collega’s beter adviseren.”

Win-win voor juristen en programmeurs

“Ik zit vaak met programmeurs om tafel en ik kan nu beter begrijpen waar zij het over hebben – en zij hoeven mij minder uit te leggen over wat zij bedoelen. Dat is echt een win-win: het scheelt iedereen veel overlegtijd”, zegt Kovatcheva over de inzichten die de praktijktraining voor haar dagelijkse werk heeft opgeleverd. “We kunnen efficiënter tot besluiten komen en projecten sneller uitrollen. Ik heb bovendien een beter begrip van het werk van programmeurs.”

Sars merkt ook dat de communicatie tussen juristen en programmeurs dankzij zijn kennis over programmeren soepeler verloopt. “Ik heb meer begrip voor de zaken waarmee programmeurs bezig zijn. Dat maakt het gesprek opener en respectvoller. Programmeurs voelen zich serieus genomen en worden actief betrokken in een multidisciplinaire samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat je dan uiteindelijk ook tot betere resultaten komt.”

Sars noemt als voorbeeld de ontwikkeling van privacybeleid. “Je kunt ICT’ers vertellen welke maatregelen voor dataprotectie er nodig zijn. Maar als je je hebt verdiept in de wereld van programmeren, dan kan je de hoofdlijnen van het beoogde privacybeleid eerst doornemen met ICT’ers. Zij kunnen dan beter betrokken worden bij oplossingen en bijvoorbeeld rekening houden met privacy by default.” Bij privacy by default voldoen standaardinstellingen al aan beginselen van dataprotectie. Dit levert processen en systemen op die optimaal rekening houden met privacy.

De logica van code en wet

Tijdens de praktijktraining Programmeren voor juristen, waarbij de deelnemers onder leiding van Martijn Loth van Kennedy van der Laan ook echt met code aan de slag gaan, ontdekte Kovatcheva hoe aansprekend de logica van programmeren eigenlijk is. “Je hebt veel discipline, geduld en tijd nodig om goede code te schrijven. Maar het kost niet heel veel tijd om de inzichten en ervaringen op te doen die nodig zijn om bijvoorbeeld een smart contract te begrijpen. Met een beperkte tijdsinvestering kan je al voldoende kennis opdoen om verder te kunnen met je juridische werk. Ik leerde bijvoorbeeld dat de manier waarop codetaal is opgebouwd eigenlijk goed past bij de logische gedachtegang die van juristen wordt verwacht.”

“Om te kunnen programmeren – of in ieder geval de architectuur van een softwareprogramma te kunnen bedenken – moet je heel gestructureerd naar het eindresultaat toewerken”, legt Sars uit. “Daarvoor moet je precies weten wat het product of de dienst inhoudt. Wijzigingen in de klantvraag kunnen niet altijd moeiteloos in het automatiseringsproces worden verweven. Dat inzicht is van enorm belang voor juridische zaken rond bijvoorbeeld een mislukt IT-project. Het is heel waardevol om daarover met ICT’ers te kunnen praten zonder dat je een blinde vlek hebt voor de technische aspecten.”

Basis voor verdieping

Kovatcheva en Sars ervaren dat de kennis die ze tijdens de praktijktraining hebben opgedaan een goede basis is om zich in de dagelijkse werkpraktijk verder in ICT-zaken te verdiepen. “Als cursist begin je zonder enige kennis van programmeren. Maar met de tips van de docent, die advocaat én programmeur is, kom je al snel tot de kern”, zegt Kovatcheva. “De training combineert kennis over programmeren met de juridische vragen die daarbij spelen. Ik heb daardoor een gedegen basis gekregen om zelf met het onderwerp verder te gaan.”

Ook Sars ziet de praktijktraining als een eerste stap in een proces dat verder gaat. “De bewustwording van de basics van de computerwereld en de programmeertalen in die omgeving is gestart. Ik kan juridische materie dus ook vanuit een technische bril bekijken. Ik ben een betere sparringpartner voor mijn cliënten, een betere contractenmaker en een betere commissaris bij bedrijven waarvan de dagelijkse leiding niet altijd de juiste vragen kan stellen aan de ICT-afdeling of IT-leverancier.”

Betere professionals

Kovatcheva is ervan overtuigd dat kennis en inzicht op het vlak van programmeren juristen op de lange termijn betere professionals maken. “In het rappe tempo van technologische ontwikkelingen wordt meer dan ooit van juristen verwacht dat ze technische kennis hebben – dus ook van programmeren. Het is niet meer van deze tijd om alleen kennis te hebben over juridische domeinen.”

Ook de juridisch relevante kennis over programmeren opdoen? Volg dan de driedaagse praktijktraining Programmeren voor juristen.

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.