Print:

De digitale offerte – de volgende stap

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

De financiële markt staat aan de vooravond van een grote verandering. Veel partijen zijn – as we speak –  technologische toepassingen aan het integreren in hun bestaande producten en processen. Met welke trends moet de gevestigde orde in de hypotheekbranche rekening houden? In aanloop naar Mortgage Tech 2018 vragen wij de sprekers van dit even naar hun visie. In deze bijdrage van a.s.r. en Stater: De digitale offerte – de volgende stap.

1. Wat is de aanleiding geweest om offertes digitaal aan te gaan bieden?

We bieden offertes al heel lang digitaal aan maar toen wij met Stater in gesprek gingen om onze renteaanbieding en offerte duidelijker te maken hebben we direct gekeken of we niet een stap verder konden gaan dan alleen tekstuele aanpassingen. Voor ons is het van groot belang dat de klant het product krijgt wat het beste bij zijn/haar situatie past. We willen goed uitleggen wat de klant van ons mag verwachten als hij zijn/haar hypotheek ons afsluiten. Zo zijn we begonnen met grafische ondersteuning en hebben we nu ook de volgende stap gezet naar audiovisuele ondersteuning.

 

2. Het offertetraject is belangrijk bij het sluiten van een hypotheek. Hoe draagt het bieden van een interactieve offerte bij aan de beleving van de klant? Welke feedback krijgen jullie in de testfase van klanten?

Wij introduceren de interactieve offerte op de beurs dus er zijn nog geen reacties van klanten. Natuurlijk hebben we vooraf het idee getoetst maar de “proof of the pudding is in eating it”.

 

3. Is de conversie van offerte naar hypotheek hoger bij het bieden van een digitale offerte?

Toen we de eerste stap zette naar grafische ondersteuning in de offerte zagen we de acceptatiegraad toenemen met bijna 4%. We verwachten dat de audiovisuele ondersteuning de acceptatiegraad nog verder zal verhogen.

 

4. Wat was de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van het framework voor interactieve offertes bij a.s.r.?

De uitdaging hoe we samen met Stater nieuwe wegen verkennen. We zien dat de wereld snel verandert. Wij verwachten dat de klant straks steeds meer in de regie komt over haar eigen gegevens. Inkomensgegevens en onderpandsgegevens zullen in de toekomst door de klant kunnen worden ontsloten vanuit openbare / overheidsbronnen. Wij vinden het belangrijk dat klanten goed begrijpen waarom en hoe we gegevens van de klant gaan gebruiken. a.s.r. heeft daarom diverse korte animatiefilmpjes gemaakt die we nu integreren in ons renteaanbod. Dit is de stap om klanten te informeren maar de volgende stap zal worden om de klant ook data te laten delen. In de trant van “Wilt u na het lezen van dit renteaanbod verder met a.s.r.? klik dan hier om uw gegevens te delen met a.s.r.”

 

5. Welke technieken liggen aan de basis van het bieden van een interactieve offerte?

Bij het opstellen van de interactieve offerte zijn diverse aanpassingen doorgevoerd:

  • Dynamische grafieken die de situatie van de consument uitlichten
  • Integratie QR-codes (afhankelijk van de situatie) waarmee informatieve animatiefilms kunnen worden geopend
  • Eenduidige opbouw van de verhaallijn in de offerte met dynamische toelichting
  • Toepassing van signaal kleuren

 

6. Het offerteproces zal – mede door de ontwikkeling van nieuwe technieken – zich nog verder ontwikkelen. Hoe zal het proces in 2025 eruit zien?

Wij geloven dat de offerte dan gedurende een gesprek met de adviseur dan al gemaakt wordt. Data stelt de klant beschikbaar vanuit een persoonlijke kluis. Beoordeling geschiedt geautomatiseerd. Of de klant en adviseur fysiek bij elkaar zitten e of de adviseur een mens is zal de toekomst leren.