Print:

Deze data protection officers werden CDPO

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

De functie van privacy officer spreekt steeds meer tot de verbeelding en er is een toenemende vraag naar deze professionals. Reuters noemde de data protection officer (DPO) zelfs “the hottest ticket in town”. Een relatief jonge loot aan de stam zijn de Certified Data Protection Officers (CDPO’s). Waarom kiezen DPO’s voor deze certificering?

CDPO ACT1 IIR

Het is ruim twee jaar geleden dat de eerste CDPO’ers hun diploma in ontvangst namen. Acht professionals uit de publieke en private sector behaalden na de tiendaagse opleiding Certified Data Protection Officer (CDPO) het examen. Inmiddels zijn er al meer dan honderd CDPO’s ingeschreven in het officiële register.

Met de titel CDPO laten DPO’s zien dat ze deskundig en professioneel zijn en beschikken over diepgaande kennis van privacywetgeving en de daarmee samenhangende organisatievraagstukken. Privacyprofessionals kiezen om verschillende redenen voor de gecertificeerde beroepsopleiding.

Aansprekende opleiding

“Ik koos de opleiding Certified Data Protection Officer om mijn kennis van het vakgebied te verdiepen”, vertelt Meindert Boon, die de opleiding in 2017 met succes afrondde. Boon startte zijn loopbaan als accountant, na een studie auditing aan Nyenrode Business Universiteit. Met het thema dataprotectie had hij jarenlang te maken in zijn werk als risk manager bij ING.

Voor Boon was de CDPO-titel niet de belangrijkste motivatie om voor de gecertificeerde beroepsopleiding te kiezen. “Ik heb voor de opleiding CDPO gekozen omdat het curriculum, de docenten en de praktische en hands-on aanpak mij aanspraken. Van alle trainingen waaruit ik kon kiezen om mijn privacykennis te vergroten, sloot de opleiding CDPO het beste bij mijn werk aan. Je leert om de juiste afwegingen te maken bij het ontwikkelen en uitvoeren van privacybeleid.”

Erkenning dankzij certificering

Ook Theo van der Vleut, Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) bij energiebedrijf Liander, sprak de mix van theorie en praktijk in de CDPO-opleiding aan. Van der Vleut noemt de combinatie van verdiepende kennis en praktische vaardigheden binnen het curriculum als belangrijkste reden voor zijn keuze om aan de opleiding deel te nemen. Maar het diploma en de daarmee samenhangende titel spelen ook zeker mee. “De opleiding biedt een certificering waarvan ik verwacht dat deze erkenning gaat bieden vanwege accreditatie van het diploma en de opzet van een openbaar register voor CDPO’s.” Het register met CDPO’s is online te raadplegen en de gecertificeerde professionals kunnen de titel vermelden op bijvoorbeeld hun visitekaartje en LinkedIn-profiel.

CDPO ACT2 IIR


Basis voor FG-positie

Van der Vleut maakte kort na het behalen van het CDPO-diploma de stap van privacy & security officer naar FG bij Liander. Ook volgens andere oud-deelnemers is de opleiding  een goede voorbereiding op een FG-positie. Voor Ad Steenbakkers, directeur van Data-Aquilae, was de opleiding de eerste stap naar de FG-dienstverlening die de big data experts in Veldhoven ontwikkelen. “Ik heb het gevoel dat ik door deze cursus een brede, degelijke en goede basis heb kunnen leggen om andere professionals goed te adviseren en mee te nemen in de reis naar een organisatie die alles rondom privacy goed gaat regelen.”

René Blokhuis en Jan Swaters van de Twentse ICT-dienstverlener ICT Spirit rondden in juli 2017 met goed gevolg de CDPO-opleiding af. Ook zij zien de opleiding als een goede basis voor de FG-ondersteuning die het bedrijf bij klanten verzorgt. Sterker nog, de opleiding is volgens Swaters een absolute voorwaarde voor een FG-functie. “Iedereen die de FG-dienstverlening levert bij onze klanten moet een FG-opleiding volgen. De IIR-opleiding tot Certified Data Protection Officer is dan een logische stap.”

Ook de titel CDPO voeren? Kijk voor alle informatie over de opleiding en certificering op onze website.

CDPO | IIR

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.