Print:

De impact van blockchain op (internationale) handelsfinanciering

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

In juni heeft het internationale handelsplatform we.trade de award voor meest innovatieve blockchainoplossing in de financiële sector gewonnen. Rabobank is één van de deelnemers in het consortium van samenwerkende banken. Wat is het platform precies en wat is de potentie van blockchain?

Blockchain voor Financials | IIR

 

De eerste blockchainoplossing

Claudia Terpstra, werkzaam als specialist in het Blockchain Acceleration Lab van de bank, sprak met ons. “Ons team bestaat uit 10 mensen die zich volledig met blockchain bezighouden. We zetten bijvoorbeeld Proof of Concepts op en werken nauw samen met de businesslijn. Dat betekent dat we nieuwe dingen opzetten en tegelijkertijd kijken of we bestaande producten en services kunnen verbeteren door middel van blockchain technologie. we.trade is op dit moment de eerste blockchainoplossing die live is.

Wat houdt het we.trade platform dan precies in?

Rabobank werkt als enige Nederlandse bank samen in een consortium dat uit totaal 9 banken bestaat. Zij lanceerden in juni het Europese handelsplatform we.trade. Op dit blockchain-gebaseerde platform kunnen bedrijven met een internationale ambitie op een eenvoudige en veilige manier zakendoen met buitenlandse handelspartners. Claudia licht dit toe: “Het platform focust zich momenteel voornamelijk op MKB-bedrijven, maar ook andere bedrijven kunnen het platform gebruiken. Via het platform kunnen zij makkelijk buitenlandse partners vinden om mee samen te werken. Bovendien weten ze al dat ze hun buitenlandse handelspartners kunnen vertrouwen omdat ze zijn aangesloten bij één van de samenwerkende banken”.

Op het platform kun je onderhandelen met elkaar en voorwaarden afspreken over de handelstransactie, zoals bijvoorbeeld leverings- en betalingsdatum. Die gegevens worden verwerkt in een smart contract. Alle afspraken en transacties worden digitaal beheerd. Doordat het blockchainplatform transparant is voor alle betrokken partijen, is het voor de samenwerkende banken makkelijker om financiering en garanties te bieden. Op het moment dat aan de vooraf afgesproken voorwaarden voldaan wordt, kan de betaling automatisch uitgevoerd worden. Daarnaast bevat het platform financiële producten. Als je eerder uitbetaald wilt krijgen dan de bijvoorbeeld afgesproken 60 dagen kan de bank het bedrag, tegen een vergoeding, als een voorschot financieren.

Lees ook de 6 need-to-knows over smart contracts

Potentie van blockchain voor handelsfinanciering is enorm

Claudia gaat verder: Het grootste probleem met internationale handel is vaak het vertrouwen. Binnen Nederland zijn we gewend om zaken met elkaar te doen. Dat voelt veilig en vertrouwd. Maar als je in het buitenland iets wilt leveren brengt dat toch extra risico met zich mee. Zo heb je minder zekerheid of de tegenpartij wel betaalt en of de producten wel goed zijn. En daarbij zitten je zakenpartners ook nog eens ver weg als er iets misgaat. Het platform lost dit probleem op”.

Begin juli kwam het bericht naar buiten dat Rabobank haar eerste klanten, die dit proces hebben doorlopen, heeft aangesloten op we.trade. En met positieve resultaten. Het is de bedoeling dat meer internationale banken zich bij het consortium aansluiten.

Bent u ook nieuwsgierig naar de invloed van blockchain op handelsfinanciering? Claudia vertelt tijdens het IIR-actualiteitenseminar Blockchain voor Financials op 22 mei hoe het platform in de praktijk werkt, wat de eerste reacties van hun klanten zijn en hoe blockchain de wereld van internationale handelsfinanciering beïnvloedt.

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.