Print:

De beste zomerleestips van en voor privacyprofessionals

Het nieuws en de guidelines van toezichthouders, de jurisprudentie en de vaktijdschriften – er valt voor privacyprofessionals altijd heel veel te lezen. Wat is deze zomer het ideale leesvoer? Lokke Moerel, Friederike van der Jagt en andere deskundigen delen hun leestips.

Zelfs boeken die niet direct te maken hebben met dataprotectie kunnen voor privacyprofessionals de moeite waard zijn. Zo kunnen startende Functionarissen voor de Gegevensbescherming (FG’s) waardevolle lessen leren uit de wereld van toezicht. Daarnaast verschijnen op het terrein van security regelmatig publicaties waarmee privacy officers hun voordeel kunnen doen.

De zomerperiode is daarnaast het ideale moment om eens in (vak)literatuur te duiken die in de drukte van alledag wel eens onderaan de to-dolijst terechtkomt. De leestips van privacy-experts.

De beste zomerleestips van en voor privacyprofessionals - IIR


Toekomstbeelden

Naarmate we drukker zijn met de zaken die hier en nu op ons bureau liggen, is het lastiger om stil te staan bij de toekomst die nog in het verschiet ligt. Een tunnelvisie voorkomen? Lokke Moerel, senior of counsel bij Morrison & Foerster en hoogleraar aan Tilburg University, adviseert om “Homo Deus” van Yuval Noah Harari en “The Age of Surveillance Capitalism” van Soshana Zuboff te lezen.

In “Homo Deus” onderzoekt de Israëlische historicus, filosoof en futuroloog Yuval Noah Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw – van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven. Volgens Harari is het essentieel om meer te begrijpen van de technologische revoluties om ons heen om de koers van onze toekomst te bepalen.

Soshana Zuboff neemt in haar bestseller “The Age of Surveillance Capitalism” de schaduwkanten van de huidige digitale samenleving onder de loep. Ze laat bijvoorbeeld zien hoe giganten zoals Google en Facebook ons gedrag voorspellen en sturen. Zuboff stelt daarbij nadrukkelijk de vraag hoe we onze toekomst voor ons zien: zullen digitalisering en kapitalisme de kloof tussen arm en rijk versterken, of gaan we de macht over onze data terugpakken en de wereld juist eerlijker maken?

Surveillance, security en privacy

De boeken van Harari en Zuboff zetten de schijnwerpers op de risico’s van onze digitale samenleving. Een beter begrip van de negatieve implicaties van de technologische innovaties die zo belangrijk zijn in ons dagelijkse leven opent de weg naar oplossingen, zo is het idee. Dat is ook een conclusie die valt te trekken uit twee boeken die Jasper Savenije, product development manager van IIR, warm aanbeveelt.

Kai-Fu Lee beschrijft in “AI Super Powers” hoe China en de Verenigde Staten in een race zijn verwikkeld om de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie te verzilveren. De gevolgen van deze ontwikkeling zijn volgens Lee enorm. Allerlei banen dreigen te verdwijnen, terwijl andere soorten werk juist door AI worden ondersteund. Overheden hebben daarom een belangrijke rol om een verantwoorde toepassing van AI mogelijk te maken, stelt Lee. Op die manier kunnen de ingrijpende veranderingen die kunstmatige intelligentie meebrengt uiteindelijk toch positief uitpakken voor de samenleving.

In “Data and Goliath” signaleert de Amerikaanse security-expert Bruce Schneier dat onze aandacht voor privacy en security een belangrijk tegenwicht biedt tegen de hedendaagse surveillancemaatschappij. Schneier schetst niet alleen een beeld van de surveillance die overheden en techbedrijven op ons uitoefenen, maar geeft ook praktische tips om privacy in het dagelijkse leven te beschermen. Je zult nooit meer op dezelfde manier naar je telefoon, computer, creditcard en auto kijken, zo belooft Schneier.

Naslagwerken over wet- en regelgeving

Wettenverzameling Privacyrecht IIRFG’s en andere privacyprofessionals staan voortdurend voor de uitdaging om hun vakkennis actueel te houden. Naast vaktijdschriften en de websites en nieuwsbrieven van privacytoezichthouders zijn ook gidsen en andere naslagwerken over de relevante wet- en regelgeving essentieel. Volgens Jean Paul van Schoonhoven, directeur van Legal2Practice en docent van onder meer de IIR-praktijkcursus FG in de publieke sector, is de multimediale publicatie SDU Commentaar AVG, waarvan recent een nieuwe editie verscheen, de ideale gids. Ook de bundel die Van Schoonhoven redigeerde, de SDU Wettenverzameling Privacyrecht, staat bekend als een onmisbaar naslagwerk.

Podcast over het recht

Liever luisteren dan lezen? Volgens Friederike van der Jagt, privacy-advocaat bij Hunter Legal en docent van onder meer de IIR-opleiding Certified Data Protection Officer, is de podcast About Law een relaxte manier om bijgepraat te worden over complexe materie zoals PSD2 en kunstmatige intelligentie. Zo vertelde Lokke Moerel in een recente aflevering over de achtergrond en implicaties van de miljoenenboete die de Franse privacytoezichthouder CNIL oplegde aan Google.

Literatuur voor in de reiskoffer

Tijdens de zomervakantie geen vakliteratuur in de reiskoffer? We tipten al eens “The Circle”, de roman van Dave Eggars die een toekomst schetst van een wereld waarin privacy ten onder gaat. Ook het eerder besproken “Je hebt wél iets te verbergen” van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis leest lekker weg. De onderzoeksjournalisten van De Correspondent doen daarin verslag van hun zoektocht om te achterhalen welke gegevens we in het alledaagse leven allemaal weggeven, aan wie en met welke gevolgen.

Echt even iets heel anders? Jasper Savenije, product development manager van IIR tipt dan “De keuze” van Edith Eva Eger, het indrukwekkende verhaal van een vrouw die Auschwitz overleefde en jarenlang in de Verenigde Staten als psycholoog werkte. Haar wijze les: iedereen kan uiteindelijk voor vrijheid kiezen.

Op zoek naar nog meer praktische tips van privacy-experts? Volg een van de trainingen, cursussen en opleidingen van IIR, en kom op 14 en 15 november naar het Dataprotectie & Privacy Congres.

Alle opleidingen in 1 gids?

Laat uw e-mail achter en ontvang de opleidingsgids direct in uw mailbox.