Print:

Opleiding CDPO: veel meer dan wetgeving

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

Door de vele discussies over de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) staat vooral de juridische kant van dataprotectie in de schijnwerpers. Maar voor privacyprofessionals is kennis over bijvoorbeeld governance, informatiebeveiliging en communicatie minstens zo belangrijk. Reden voor Meindert Boon van adviesbureau FG Support om de opleiding Certified Data Protection Officer (CDPO) te volgen. “De AVG heeft het relatief jonge vakgebied van Privacy Officer minder juridisch gemaakt.”

“Dataprotectie was een rode draad in de projecten die ik als risk manager bij ING uitvoerde. Ik koos daarom de opleiding Certified Data Protection Officer (CDPO) om mijn kennis van het vakgebied te verdiepen”, vertelt Meindert Boon, die de opleiding in 2017 met succes afrondde. Boon werkte ruim tien jaar bij ING en startte vorig jaar adviesbureau FG Support, dat uiteenlopende organisaties ondersteunt bij privacy compliance. Boon startte zijn loopbaan als accountant, na een studie auditing aan Nyenrode Business Universiteit. “Van alle trainingen waaruit ik kon kiezen om mijn privacykennis te vergroten, sloot de opleiding CDPO het beste bij mijn werk aan. Want de opleiding focust niet alleen op wetgeving, maar gaat ook over organisatorische vraagstukken.”

Meer dan wet- en regelgeving

“Je leert om de juiste afwegingen te maken bij het ontwikkelen en uitvoeren van privacybeleid”, zegt Boon over de leerpunten uit de opleiding. “De invulling van de wet- en regelgeving moet nu eenmaal afgestemd worden op technologische en organisatorische maatregelen en de specifieke omstandigheden binnen een bedrijf. De AVG heeft het relatief jonge vakgebied van Privacy Officer minder juridisch gemaakt – het belang van bijvoorbeeld IT en procesmanagement is sterk toegenomen. Het werk van privacyprofessionals sluit nauw aan bij de primaire bedrijfsprocessen en gaat veel verder dan het afwerken van checklists.”

Onderscheiding met de titel CDPO

De titel CDPO brengt de expertise van privacyprofessionals tot uitdrukking. Na afronding van de tiendaagse opleiding en het examen mogen deelnemers de titel CDPO achter de naam voeren. Daarnaast ontvangen ze het CDPO-certificaat en worden ze ingeschreven in het onafhankelijke register voor Certified Data Protection Officers. “Ik heb voor de opleiding CDPO gekozen omdat het curriculum en de docenten mij aanspraken en de praktische en hands-on aanpak. Het gaat er uiteindelijk om dat je de problematiek in de praktijk kunt toepassen. Ik kan me wel voorstellen dat het voor organisaties fijn is om de expertise van professionals te kunnen aantonen met een gedegen registeropleiding. Bovendien zijn er nu zo’n honderd professionals geregistreerd in het CDPO-register. Daarmee onderscheiden we ons van heel veel cursisten die een eendaagse of tweedaagse training hebben gedaan en zich op grond daarvan privacyexpert noemen.”

Slimme oplossingen

Van de opleiding herinnert Boon zich nog goed de vele praktische discussies met vakgenoten uit verschillende sectoren. “Veel DPO’s zijn einzelgängers omdat ze als enige binnen een organisatie fulltime met privacy bezig zijn. Dan is het extra mooi als je met elkaar kunt brainstormen en meedenken over praktijkcases. Je leert het vak nu eenmaal alleen door er actief mee aan de slag te zijn.” Ook de perspectieven van de verschillende sectoren die voorbijkomen in de opleiding CDPO vindt Boon leerzaam. “In de opleiding zitten vaak professionals van uiteenlopende organisaties en ondernemingen. Je leert echt van elkaar. Wat in de ene branche een slimme oplossing is, kan dat voor een andere ook zijn.”

Puberale wetgeving

Aan welk inzicht uit de opleiding CDPO denkt Boon in zijn dagelijkse werk nog wel eens terug? Een uitspraak van hoofddocent Peter van Schelven is hem zeker bijgebleven. “Die omschreef de AVG als puberale wetgeving. De wet is er wel, maar jurisprudentie hebben we nog niet. Er zitten nog een heleboel open eindjes aan de implementatie. Het is nu een kwestie van afwachten hoe de compliance in de praktijk uitpakt. Misschien doen we nu wel iets waarvan een rechter over een aantal jaren zegt dat het niet mag.” Boon benadrukt dat de opleiding hem ook heeft geleerd om de AVG vanuit een positief perspectief in te vullen. “De wet is niet bedoeld om het organisaties moeilijk te maken, maar om bescherming van persoonsgegevens te verbeteren. Soms lijkt het alsof bepaalde dingen nu niet meer zijn toegestaan. Maar vaak mag het nog wel, alleen wel onder bepaalde voorwaarden. Als je op die manier naar de wet kijkt dan wordt het veel makkelijker om met compliance bezig te zijn. Én leuker!”

CDPO IIR

Ook CDPO worden? Volg de opleiding om deel te nemen aan het examen.

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.