Print:

De CDPO-opleiding bij IIR is een logische stap

Ferry Waterkamp , Journalist

LinkedIn profiel

Feest bij ICT Spirit Business Solutions. De Twentse ICT-dienstverlener heeft sinds begin juli maar liefst twee ‘functionarissen voor de gegevensbescherming’ (FG) in dienst. Medewerkers Jan Swaters en René Blokhuis rondden met succes de IIR-opleiding tot Certified Data Protection Officer (CDPO) af. Hoe hebben de kersverse CDPO’ers de tiendaagse opleiding ervaren?

Waarom hebben jullie een opleiding tot CDPO gevolgd?

Jan: “Om meer kennis op te doen over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) waaraan alle organisaties vanaf 25 mei 2018 moeten voldoen. Privacywetgeving is best moeilijke materie. Dan heb je iemand nodig die vertelt hoe het in elkaar zit. Anders verlies je te veel tijd en ben je niet klaar op de genoemde deadline. De docenten die we troffen tijdens de opleiding Certified Data Protection Officer zijn allemaal zeer kundig en erg goed in staat om kennis over te dragen.”

René: “Daar komt bij dat we nu een nieuwe dienst in de markt zetten, ‘FG-as-a-Service’. Klanten kunnen een beroep doen op ICT Spirit als ze behoefte hebben aan een FG maar zelf niet over de ‘resources’ beschikken om een FG op te leiden of in dienst te nemen. Dan willen klanten wel een bewijs hebben dat de FG’s van ICT Spirit over de juiste kennis beschikken. Als Certified Data Protection Officer staan Jan en ik netjes ingeschreven in het openbaar CDPO-register en zijn we ook gerechtigd om de titel ‘CDPO’ te dragen.”

Wat was voor ICT Spirit de reden om twee medewerkers aan de opleiding te laten deelnemen?

René: “Voor FG-as-a-Service zijn meer experts nodig. Het samen met een collega volgen van de opleiding pakte erg positief uit. Het zijn best intensieve dagen en dan is het fijn als je met elkaar kunt overleggen. Met zijn technische achtergrond had Jan meer oog voor de IT-aspecten, terwijl de juridische kwesties mij juist opvielen. Dan kun je zaken aan elkaar uitleggen, waardoor je nog meer opsteekt van een opleiding.”

Waarom viel de keus op een opleiding van IIR?

Jan: “Een belangrijk aspect is dat IIR na voltooiing van de opleiding een certificaat biedt, maar ook de veelzijdigheid sprak ons aan. De AVG wordt niet puur juridisch maar ook vanuit een technisch oogpunt benaderd. Tijdens de opleiding leer je bovendien om met een grote zorgvuldigheid naar het onderwerp privacy te kijken. Zo kan het best zijn dat persoonsgegevens los van elkaar niet belangrijk lijken, terwijl ze dat in combinatie met elkaar wel zijn. Die combinaties leer je herkennen om vervolgens in te kunnen schatten wat de betekenis is voor een mens.”

Hoe belangrijk was voor jullie de interactie met de andere cursisten?

Jan: “Heel erg belangrijk. Je ontmoet cursisten met andere achtergronden en uit andere bedrijfstakken die tegen situaties aanlopen waar ik nog nooit over had nagedacht. Door soms uitzonderlijke vraagstukken samen met elkaar uit te werken, krijgt de opleiding nog meer diepgang. Ook beschikken we nu in verschillende sectoren over contacten die we kunnen bellen als we advies nodig hebben.”

Wat heeft de CDPO-opleiding jullie opgeleverd?

René: “Ik zit nu veel steviger in de materie en sta daardoor steviger in mijn schoenen. De opleiding biedt je houvast. Daardoor slaag je er ook beter in om andere mensen binnen een organisatie ervan te overtuigen dat ze met privacy en de AVG aan de slag moeten.”

Jan: “Voor ‘techneuten’ is de verleiding soms groot om precies volgens de regels uit de AVG te werken. Tijdens de opleiding leer je om breder en dieper na te denken over het onderwerp privacy en over zaken die niet in de AVG staan, maar wel impact hebben op de persoonlijke levenssfeer.”

Heeft ICT Spirit plannen om het aantal FG’s nog verder uit te breiden?

Jan: “Als onze FG-as-a-Service-dienstverlening gaat lopen, komen er zeker meer CDPO’ers bij. Iedereen die de FG-dienstverlening levert bij onze klanten moet een FG-opleiding volgen. De IIR-opleiding tot Certified Data Protection Officer is dan een logische stap.”

CDPO IIR

Uitgebreide informatie over de opleiding vindt u hier.

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang de gehele whitepaper direct in uw mailbox.