Print:

Campagne ‘Word ook aflossingsblij’ succesvol, en nu verder?

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

Tussen 2035 en 2038 loopt voor 700.000 Nederlanders de aflossingsvrije hypotheek af. Voor de meeste mensen is dat nog ver van hun bed, en dit is nou juist de uitdaging. Hoe krijgen we klanten zover dat ze nú nadenken over de verre toekomst? Ofwel, hoe kunnen huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek nu geactiveerd worden, zodat ze niet later voor verrassingen komen te staan?

Hypotheken Event | IIR

 

Campagne aflossingsblij

Om het bewustzijn onder hypotheekhouders te vergroten is de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een landelijke campagne gestart. Volgens Ronald Veld, Programma manager aflossingsvrije hypotheken bij de NVB, prikkelen radio- en tv-spotjes met een positieve boodschap klanten sinds begin oktober om ‘aflossingsblij’ te worden. Om eens een kijkje te nemen op de website en de betaalbaarheid van hun hypotheek onder de loep te nemen. Om een contactmoment te triggeren met hun hypotheekverstrekker of intermediair, die hen bijpraat over de toekomst.

Het doel is om zoveel mogelijk klanten te informeren en activeren. Hoe hypotheekverstrekkers dit het beste kunnen doen, dat staat centraal tijdens de speciale 24 hour edition van het Hypotheken Event op 12 en 13 februari 2019.

Voel de druk nu, niet later

Al meer dan 52.000 klanten zijn bereikt, waarvan de helft financieel inzicht heeft ontvangen. De campagne is dus nu al een succes te noemen, maar er moet nog veel gebeuren. Van de totale hypotheekschuld in Nederland bestaat meer dan de helft uit aflossingsvrije hypotheken. De Nederlandse Bank en Autoriteit Financiële Markten vinden het noodzakelijk dat banken de aflossingsvrije hypotheken voortvarend aanpakken.

Hypotheekhouders moeten beseffen dat veranderingen in hun situatie grote financiële gevolgen kunnen hebben. Zo hebben ze na dertig jaar geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor de maandlasten stijgen. Wanneer het netto inkomen dan ook nog daalt, bijvoorbeeld omdat de huiseigenaar met pensioen gaat, kan dat problemen opleveren.

Aflossen, wijzigen of vermogen opbouwen

Om dit te voorkomen kan een klant op jaarbasis kosteloos een bedrag aflossen van de aflossingsvrije hypotheek. Dit vermindert direct de maandlasten en verlicht de druk voor de toekomst. Een andere optie is om de aflossingsvrije hypotheek geheel of gedeeltelijk om te zetten naar een vorm van automatisch aflossen. Ook helpt het om vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen of met een spaar- of beleggingsverzekering. Hierdoor voorkomen huiseigenaren dat ze na dertig jaar voor nare verrassingen komt te staan. Natuurlijk is iedere situatie uniek en consumenten moeten zich dan ook goed te laten informeren en adviseren.

Krachten bundelen

Voor de NVB is het van belang dat alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid nemen in de Nederlandse hypotheekmarkt. Ronald Veld (NVB) benadrukt dat banken, andere hypotheekverstrekkers en intermediairs de handen ineen moeten slaan om samen houders van een aflossingsvrije hypotheek te activeren. Banken hebben inzicht in hoeveel klanten mogelijk een hoger risico lopen. Maar ook klanten met een potentieel laag risico kunnen ineens risicovol blijken. En dus heeft iedereen er belang bij dat er zoveel mogelijk klanten worden benaderd en voorgelicht.

Hypotheken Event 2019

Met de bewustwordingscampagne is er een startschot gegeven, maar uiteindelijk is het een proces van de lange adem. Op het Hypotheken Event in februari 2019 komen alle branchevertegenwoordigers samen om de toekomst te bespreken en strategieën van activatie uit te wisselen. Ook presenteert Ronald Veld vanuit de NVB de resultaten van de campagne en zal worden uitgekeken naar het vervolg in 2019. Met inspirerende sprekers die de laatste trends en marktontwikkelingen uit de doeken doen, is het evenement de uitgelezen mogelijkheid om de onderlinge samenwerking te versterken.

Voor wie meer wil weten over de bewustwordingscampagne aflossingsblij kan terecht op www.aflossingsblij.nl/. Aanmelden voor het Hypotheken Event 2019 doet u via de eventpagina.