Print:
Hans Breukhoven , Managing partner
LinkedIn profiel
Het ontwikkelen van IT-strategie in organisaties is al ruim dertig jaar een weerbarstig vak. Blijkbaar is het niet eenvoudig om een heldere koers over de toegevoegde waarde van IT uit te zetten en te realiseren. Waar komt dat nu eigenlijk door? Dit artikel biedt vijf praktische tips voor een succesvolle IT-strategie.
Wat is een IT-strategie nu eigenlijk? In literatuur en op internet zwerven talloze definities rond van het begrip IT-strategie.
Ervaring leert dat elke strategie uit twee componenten bestaat:
Verschillen in opvattingen over strategie hebben vaak te maken met drie keuzes over deze twee componenten.
Samengevat is een IT-strategie niets anders dan een inspiratief antwoord op vier vragen:
Je kunt je afvragen waarom het dan zo vaak niet goed afloopt met IT-strategie. Wat gaat er dan zoal mis? Denk aan de copy-paste IT-strategie (te generiek), de “alles is goed”-strategie (geen keuzes) of strategieën die niet uitvoerbaar blijken te zijn omdat het allemaal te groots en veelomvattend is.
Naar mijn mening falen IT-strategietrajecten om twee belangrijke redenen. Als eerste noemen we “denken in isolement”. Wat bedoelen we hiermee? Simpel: moderne IT-strategieën zijn anno 2016 een potpourri van business, informatie, organisatie en technologievraagstukken waarbij het niet helemaal duidelijk is waar oorzaak en gevolg zit omdat het allemaal op elkaar ingrijpt. Als voorbeeld noemen we het ontstaan van Uber in de taximarkt. Zonder de symbiose van een goed businessmodel, een killer-app, schaalbare technologie, maatschappelijke ontwikkelingen (deel-economie, doorbraken in de taxi-markt) en entrepreneurial timing, was Uber niet succesvol geweest (PS: of het succes van Uber blijvend is, is een andere discussie). Het inzicht in het totaal der dingen in dit voorbeeld was nodig voor een doorbraak. De gezamenlijkheid maakte het verschil. Helaas zijn we in IT-land getraind om te denken in hokjes, disciplines, functies etc. We hebben niet voor niets de term Business-IT alignement bedacht om de illusie te wekken dat we twee werelden –Demand en supply- aan elkaar moeten verbinden. Terwijl de realiteit is dat de vakgebieden steeds meer in elkaar overlopen. Of praat u thuis ook over demand en supply als u uw kinderen met een iPad ziet werken?
Let’s face it: Alignment is voorbij Fusion is de toekomst!
Het Agile Manifesto heeft IT-land inmiddels wereldwijd ingrijpend veranderd. Als u nog twijfelt over de adoptie van Agile based methodes in uw organisatie behoort u langzamerhand tot de achterhoede. Als u het niet omarmt, dan doen uw medewerkers het wel en eindigt u waarschijnlijk zelf als impediment op het lijstje van een SCRUM-master. De denkfout die we maken is te veronderstellen dat het Agile Manifesto alleen toepasbaar is op productie-achtige processen zoals het maken van software. De realiteit is dat het paradigma met de 12 principes ook toepasbaar is op allerlei andere situaties, en u raadt het al, zo ook IT-strategie. Een strategie die niet op waarde gebaseerd is en/of niet gebaseerd is op een doorlopende reeks successen heeft een groot afbreukrisico.
Agile strategieën presteren beter dan Planned strategieën!
Hoe herkent u een succesvolle IT-strategie?
De kans is groot dat als u over IT-strategie praat, het toch weer op afstand staat van de rest van organisatie. Integreer het tot een totaalconcept.
Mensen hebben een behoefte aan richting, maar bij kruispunten en vertakkingen op het pad is het belangrijk om helder te kiezen vanuit principes.
Elke organisatie met enige complexiteit redt het niet alleen. De doorleving met uw ketenpartners is fundamenteel noodzakelijk.
Een kompas is alleen maar zinvol als het gebruikt wordt. Juist op de moeilijke momenten wil je dat een strategie helpt bij richtingsbepaling.
Geen beter voorbeeld van IT-strategisch leiderschap dan het hebben van volgers. Een inspirerend pad wordt gevolgd door intrinsiek gemotiveerde professionals.
Hans Breukhoven
Hans is ervaren business/ IT executive. Daarnaast is hij docent voor de Masterclass Mastering Project Success en de Opleiding Informatiemanager.
Geplaatst op: 15 april 2016
Heeft u eerder een aanvraag bij IIR gedaan?