Print:

Blockchain: weinig IT en veel gedragsverandering

Paul Bessems , CEO

LinkedIn profiel

De laatste tijd verschijnt er steeds meer negatieve berichtgeving rondom blockchain. Meestal m.b.t. de prijs en volatiliteit van crypto’s, het hacken van exchangemarkten en ICO’s die mislukken. Maar dat zijn vooral uitingen van blockchain aan de oppervlakte en hebben weinig met de onderliggende blockchaintechnologie zelf te doen.

Ook lees je berichten dat de meeste blockchainprojecten mislukken. Het zou me verbaasd hebben als ze wel gelukt waren. Blockchaintechnologie wordt over het algemeen ingezet voor omgevingen waar het helemaal niet voor bedoeld is. Het is niet voor niets dat de meeste blockchainprojecten mislukken, omdat organisatie die het willen toepassen industrieel georganiseerd zijn en daar niet vanaf willen of kunnen stappen.

Blockchain Fundamentals | IIR

 

Blockchain als onderdeel van de Digitale Transformatie 2.0

Op de vraag waarom zoveel blockchainprojecten stoppen of mislukken, komt het antwoord voor velen uit onverwachte hoek. Zo wordt algemeen gedacht aan een gebrek aan technische kennis/capaciteit, complexiteit of legacy systemen. De echte oorzaken liggen ergens anders: vooral bij gebrek aan leiderschap, niet weten welk probleem je wilt oplossen en het verkeerde perspectief op organiseren in een digitale context. Traditionele professionals zijn niet bereid of niet in staat organisatiedogma’s los te laten.

We hebben teveel data en te weinig wijsheid. Veel mensen denken dat Digitale Transformatie iets van IT is. En daar gaan ze al de mist in. Of ze geven het weinig prioriteit omdat ze het niet kunnen doorgronden en het behoorlijk afwijkt van wat ze gewend zijn. Ik zie Distributed Ledger Technologie (en daarbinnen blockchain) en als onderdeel van Digitale Transformatie 2.0. We zien heel veel organisaties ‘de fout’ maken dit onder IT te plaatsen, terwijl het daar in onze ogen niet thuis hoort. Het heeft veel meer met strategie en het voortbestaan van organisaties te maken. Veel onderzoeksrapporten van bijvoorbeeld McKinsey, BCG, Capgemini, Accenture wijzen ook die kant op.

Blockchain versus auto’s

Net als blockchain nu een nieuwe technologie is, waren auto’s dat ook rond 1900. Maar in een door paarden gedomineerde wereld werden auto’s uitgelachen. Zodra de infrastructuur veranderde en de wegen verbeterden, konden paarden nog steeds hier overheen lopen, maar auto’s gingen veel sneller.

We zien nu hetzelfde gebeuren: in een door bedrijven gedomineerde wereld, worden decentrale initiatieven, zoals blockchain, door IT afdelingen afgedaan als onhaalbaar, te duur en te inefficiënt. Blockchains worden uitgelachen omdat decentrale oplossingen duur lijken, in een wereld die wordt gedomineerd door eigen ICT-systemen. Zodra organisatiemodellen veranderen en de infrastructuur voor blockchains eenmaal aanwezig is, kunnen eigen ICT-systemen nog steeds werken. Maar blockchains zullen veel goedkoper zijn.

Waarom gedragsverandering zo belangrijk is

De masterclass ‘Blockchain Fundamentals’ van IIR kun je zien als het aanzetten van een radar. Deze is naar onze ervaring van het hoogste belang in het kader van Digitale Transformatie 2.0. Waar blockchain een belangrijk onderdeel van is en wat elke organisatie met informatiewerkers zal gaan raken.

We kunnen wel meer Use Cases blijven opzetten, POC’s ontwikkelen of zelf blockchain systemen implementeren om bijvoorbeeld aan te tonen dat de techniek werkt, maar daarmee ben je er nog lang niet. Eerst zul je als organisatie moeten nadenken wat je rol als ambacht is in een tijd van de lopende band.

Mensen hebben veel meer tijd nodig om na te denken, een andere houding aan te nemen en het gedrag te veranderen. Ook dit is onderdeel van Digitale Transformatie 2.0 en kost veel meer tijd, geld en moeite dan aan de techniek vragen om dat te leveren wat nodig is. Digitale Transformatie is een nieuwe context (van fysiek naar digitaal). Daarvoor heb je nieuwe organisatiemodellen nodig (van bedrijf naar waardeketen), moet je mensen meekrijgen en oh ja… automatisering hoort daar ook bij.

Dit betekent veel meer aandacht voor bewustwording, verandering van organiseren, strategie & beleid en nieuwe business modellen en minder aandacht voor de techniek. Dit vindt haar eigen weg wel en loopt meestal ver vooruit.

Toen internet begon kon niemand zich voorstellen dat het ooit mogelijk zou zijn Spotify te gebruiken. Techniek vindt haar weg wel. Het is veel belangrijker nú al na te denken over de gevolgen van de Digitale Lopende Band voor je organisatie. Het is nu belangrijk om een radar te ontwikkelen waarmee je op het juiste moment de juiste beslissing kunt nemen. Voor jezelf en voor je organisatie. De masterclass Blockchain Fundamentals helpt daarbij.

5 Tips voordat u start met blockchain

1. Als je blockchain wilt implementeren begin dan niet met de vraag of de techniek klaar is, maar begin met de vraag of de mensen en organisatie klaar zijn.

2. Breng blockchain of algemeen Digitale Transformatie niet onder bij de IT-afdeling, ga niet alleen af op adviezen van traditionele advies- en softwarebureaus, maar ontwikkel zelf een mening, gebaseerd op een gedegen analyse en training.

3. Technologie sec heeft weinig impact op onze productiviteitsgroei en is vaak gevaarlijk als je het verkeerd toepast. Laat technologie niet je strategie, beleid of businessmodel drijven. Het is net andersom.

4. Nieuwe technologieën zetten bedrijven ertoe aan om te snel in te springen om de verkeerde redenen, en verspillen tijd en geld aan tools die niet zijn afgestemd op de doelen en visie van de organisatie. Wees daar alert op! Het gaat niet om Big Data, Machine Learning, AI, IOT of Analytics. Al deze concepten hebben één ding gemeen: ze gebruiken data en kunnen niet zonder data. Hierbij is de kwaliteit van data belangrijk: een perfect algoritme op de verkeerde data heeft niet zoveel zin. Blockchain zorgt voor Rich Data.

5. Zie blockchain als basis voor het ontwerpen, ontwikkelen en toepassen van een Digitale Lopende Band. Dit kan de kantoorwerker misschien wel vijftig keer productiever maken en de organisatiekosten met tientallen procenten laten dalen.

Op dit moment gaat (met alle traditionele investeringen in IT, management en HR) onze productiviteitsgroei in kantoren naar nul. Ik eindig dan ook met een inzicht van Peter Drucker uit 1999:

The most important, and indeed the truly unique, contribution of management in the 20th century was the fifty-fold increase in the productivity of the manual worker in manufacturing. The most important contribution management needs to make in the 21st century is similarly to increase the productivity of knowledge work and knowledge workers. The most valuable assets of a 20th-century company was its production equipment. The most valuable asset of a 21st-century institution (whether business or non-business) will be its knowledge workers and their productivity.”

 

Nieuwsgierig naar de werking van blockchain en de mogelijkheden voor uw organisatie? Tijdens de 2-daagse masterclass Blockchain Fundamentals ontdekt u de grenzeloze mogelijkheden en u past deze concreet toe op uw eigen situatie.

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.